Paine fara framantare rapida
Imi place sa fac paine in casa. Am descoperit placerea asta de cand a inceput pandemia si a inceput si lipsa de faina si de drojdie 🙂 Dar tocmai pentru a ne limita iesirile in spatiu public si mersul la magazine, fac destul de des paine in casa. Remi maninca mai putina, eu abia ma abtin, iar Mirua doar ce rontaie coaja goala.
Am pregatit cateva retete si am ales sa fca frecvent paine dupa retetele pe care le gasiti aici pe blog si pe care vi le-am tot povestit pe facebook. Sunt retete testate si pregatite de cateva ori inainte de a le publica. Din pacate poze am facut doar la a doua incercare a fiecarei retete, asa incat nu sunt dintre cele mai frumoase. Dar de gustoase sunt foarte gustoase.
Reteta de astazi este de paine rapida fara framantare, adica paine fara framantare si fara dospire la rece. O paine pe care o aveti gata coapta in cateva ore. Cu minim de efort.

Ingrediente pentru reteta de Paine rapida fara framantare
- 500 gr faina 000
- 350 ml apa calduta
- 25 gr drojdie
- 10 gr zahar
- 10 gr sare
- 25 gr ulei
- faina pentru lucru

Mod de preparare pentru reteta de Paine rapida fara framantare
Intr-un bol incapator puneti faina si faceti un locsor in mijlocul ei. Lichefiati drojdia cu zaharul si adaugati-i in faina. Adaugati sarea, uleiul si apoi apa. Incepeti sa amestecati cu o lingura, de cateva ori pana la omogenizare completa. Veti obtine un „aluat” nelegat. Nu framantati, doar amestecati cu lingura. Acoperiti vasul cu o folie de alimente si lasati la dospit pentru o ora. Apoi desfaceti folia, amestecati cu lingura de cateva ori, lund de pe fundul bolului si aducand deasupra. Faceti astfel de cateva ori. Acoperiti si lasati la dospit 20-30 minute.
Transferati aluatul pe masa de lucru infainata bine si aplicati procedeul strech and fold adica intinde si pliaza de vreo 3 ori. Lasati acoperit cu un prosopel cam 10-15 minute. Apoi procedati iarasi ca mai sus, adica intinde si pliaza de trei ori. Dati forma unei paini, infainata bine dedesubt, crestati-lo din loc in loc cu un bistruriu sau un instrument super ascutit ( eu folosesc o lama de barbierit si un bat pentru cafea din care am facut un instrument exceptional pentru scoring). Lasati paine sa dospeasca aproape o ora. Cu jumatate de ora inainte de a da painea la cuptor, incalziti cuptorul la 250-300 grade. Bagati si tuciul inauntru, cu tot cu capac.
Scoateti tuciul fierbinte si transferati rapid aluatul inauntru. Acoperiti cu capac si dati la cuptor pentru o ora. Dupa 30 de minute scoateti capacul si lasati painea la copt la 220 grade pentru maxim 30 de minute. daca aveti ventilatie la cuptor nu va sfiiti sa o folositi.


Transferati painea calda pe un gratar metalic pana se raceste complet. Pentru a o taia in felii painea trebuie sa fie complet racita, altfel nu veti avea felii frumoase. Daca vreti sa mancati painea cat este calduta o puteti rupe cu mana.

Sursa reteta: www.savoriurbane.ro
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc.
Grisine de casa
Lasă un răspuns