Tort Snickers
La inceputul anului am copt un tort special. Incerc sa mentin acest obicei pentru ca este ziua Ioanei (Miruna!) noastre si am obisnuit-o ca in fiecare an de Sf.Ion sa ii pregatesc cate un altfel de tort. Pentru ca ii plac tare mult cremele dulci de ciocolata, iar combinatia de caramel-sarat e in top 5 preferinte ale ei, m-am gandit sa incerc un tort snickers. Dupa ce am cautat si am citit diverse retete, m-am oprit la cea a lui Chef Nicolaie Tomescu pentru ca mi s-a parut foarte aproape de ceea ce imi imaginam eu ca trebuie sa fie un tort snickers. Adica mult caramel, creme savuroase de caramel, evident, si multe multe alune. Si ciocolata, clar. Si nu regret ca am ales varianta aceasta.
Tortul Snickers este absolut demential si il voi repeta curand sub forma unei prajituri snickers, pentru ca inca nu ne-am saturat de caramel, iar din reteta de caramel de casa iese un borcan generos si care se pastreaza foarte bine la rece in frigider. Este un tort relativ migalos, dar daca veti coace blatul intr-o tava rotunda va fi mai usor sa il umpleti cu creme. Eu m-am „impiedicat” putintel la capitolul umplere si ornare.
Ingrediente pentru reteta de Tort Snickers
- pentru blat:
- 340 gr zahar tos
- 140 gr ( un pahar mic de iaurt grecesc, minim 10% grasime)
- 2 oua
- 70 ml ulei
- 190 gr faina alba 000
- 60 gr cacao
- un strop de sare
- esenta de vanilie
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat alimentar
- 60 ml apa fierbinte
- pentru mousse-ul de caramel
- 300 gr smantana 32-35% grasime
- 250 gr caramele (bucuria, lidl)
- pentru crema de cacao:
- 6 galbenusuri
- 2 oua intregi
- 200 gr zahar tos
- 150 gr unt 82 % grasime
- esenta de vanilie
- 40 gr cacao
- pentru topping
- 100 gr caramel home made
- 200 gr alune coapte si usor sarate taiate grosier
- 2 batoane mari de snickers
Mod de preparare pentru reteta de Tort Snickers
Preincalziti cuptorul la 180 grade. Tapetati cu foaie de copt o tava 25*35cm.
Intr-un bol amestecati faina, cacao, praf de copt, bicarbonatul si sarea. Intr-un alt bol puneti uleiul, ouale, esenta de vanilie, iaurtul si zaharul si amestecati pana ce zaharul incepe sa se topeasca. Adaugati apoi ingredientele solide si amestecati usor cu o spatula. In timpul acesta adaugati in fir subtire si apa fierbinte si amestecati pana la omogenizare completa. Rasturnati amestescul in tava si nivelati. Dati la cuptor pentru 18-20 minute, apoi scoateti tava de la cuptor. Scoateti blatul cu tot cu foaie si rasturnati-l deslipind foaia de copt, apoi il lasati pe un gratar pana se raceste complet.
Pentru crema de caramel va trebui sa procedati astfel: intr-o craticioara puneti 100 gr smantana la incalzit. Adaugati caramele si amestecati pana ce acestea se topesc. Eventual mai incalziti compozitia din cand in cand, fara a tine pe foc mult timp. Dati la rece. Intre timp bateti spuma restul de cantitate de smantana pentru frisca pana ce sta teapana pe tel. Puteti sa ii adaugati si un plciulet de praf de intaritor de frisca, pentru a fi siguri ca veti obtine o frisca naturala care „sa stea”. Incorporati-o in a amestestecul de caramele si smantana si bateti pana devine o crema tare. Dati la rece.
Pentru mousseul de cacao va trebui sa puneti o cratita de apa la incalzit, pentru ca va trebui sa lucrati crema pe baie de aburi. Intr-o craticioara amestecati galbenusurile cu ouale intregi, zaharul tos, vanilia si cacao. Amestecati si puneti craticioara deasupra oalei cu apa fierbinte avand grija ca intreaga compozitie sa nu fiarba si nici cratita sa nu atinga suprafata fierbinte a apei. Amestecati pana ce zaharul se topeste si compozitia capata consinsenta densa. In teorie ar trebui sa ajungeti undeva pe la 62 de grade si sa scoateti cratita de pe baia de aburi. Practic, va veti da singurei seama cand trebuie sa existe acest moment, asta pentru cei care nu aveti termometre de genul acesta (cum este si cazul meu). Incorporati untul la temperatura camerei si bati cu mixerul pana ce intreaga compozitie devine tare, densa. Dati la rece.
Taiati blatul in 3 parti egale pe lungime sau pe latime, dupa cum aveti voi tava.
Ungeti prima bucata de blat cu un strat super generos de mousse de caramel, din loc in loc caramel de casa si o mana generoasa de alune tocate grosier. Puneti a doua bucata de blat deasupra careia veti pune crema de cacao, din loc in loc caramel de casa si iarasi alune. Inchideti cu ultima bucata de blat si imbracati tortul in crema de cacao. Barotati cu alune tocate grosie intregul tort si ornati cu restul de crema si mousse de caramel, bucati de snickers si alune din belsug.
Dati tortul la rece pentru cateva ore inainte de a-l taia.
O nebunie!
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Mancare de pleurotus si sos de rosii
Lasă un răspuns