Covrigi Pretzel
Noua ne plac covrigii, covrigeii, grisinele si tot felul de rontaieli. Si parca in perioada asta ne vine pofta de rontaieli in fiecare zi. Lucram mult zilnic, dar si pe la frigider umblam. Nu facem parte din categoria oamenilor care duc o viata complet sanatoasa, si prefera rontaielile sanatoase sau cipsurile din legume. Evident ca nu „rupem frigiderul sau camara”, dar nici foamea nu facem. Iar covrigii calzi sunt preferati de multi, iar impreuna cu un pahar mare de iaurt sunt absolut deliciosi. Covrigi Pretzel sunt varianta de covrigi calzi incercata de mine si propusa voua astazi, insa nu am avut bere sa ii servim, asa ca ne-am multumit de niste pahare mari de ciocolata calda :)) Stiu, combinatia e alarmanta, dar mult plcuta. Mai ales de copilul nostru. Intamplator sau nu covrigi Pretzel se fac destul de usor si iesextraordinar de buni. Nu m-am priceput eu foarte bine sa ii „confectionez” sa arate ca la profesionisti, dar cred ca asta ar trebui sa fie ultima mea grija. Dar, dar promit ca data viitoare cand ii fac si vor iesi mult mai frumosi, voi schimba pozele in articol. Deci, luati si notati si apoi fabricati.
Ingrediente pentru reteta de Covrigi Pretzel
- 500 gr faina de grau 000
- 340 ml lapte ( puteti pune si apa)
- 40 gr unt
- 2 lingurite rase de sare
- 1 lingura zahar
- 20 gr drojdie sau 50 gr starter de drojdie
- 3 litri apa
- 50-70 gr bicarbonat de sodiu
- 1 galbenus
- mac, susan, sare grujoasa
Mod de preparare pentru reteta de Covrigi Pretzel
Lichefiati drojdia cu zaharul. Daca folositi starter de drojdie nu mai este nevoie de acest lucru. Doar il cantariti. Despre starterul de drojdie poate voi face si eu o postare, dar gasiti informatii detaliate la Laura Laurentiu. In drojdie adaugati laptele caldut si amestecati.
Intr-un bol mare puneti faina si sarea si amestecati. Incorporati laptele cu drojdie si incepeti sa amestecati usor, apoi framantati pana obtineti un aluat ca de paine, placinte etc. Puneti la loc caldut pentru dospire pret de o ora, doua. Daca folositi starter de drojdie sa stiti ca procesul de dospire va fi mai lung.
Cand alautul si-a dublat volumul rasturnati-l pe masa de lucru. Impartiti-l in 10-12 bucati egale, sau cat de cat egale. Pueti sa cantariti si sa aveti cam 100 gr in fiecare bucatica. Puneti bucatile la crescut pe masa inca o jumatate de ora acoperite cu un prosopel. Apoi luati fiecare bucata de aluat si faceti din ea un snur lung de 50-60 cm, cu mijlocul mai grosut si pe masura ce il rulati, capetele vor deveni mai subtiri. Apoi aduceti capetele la mijloc, rasuciti una peste alta de doua ori si prindeti-le aproape de mijloc, de o parte si de alta a portiunii mai groase. Randuiti-i frumusel pe masa de lucru pana le vine vremea la oparit.
Puneti o cratita incapatoare cu apa la fiert. Cand da in clocot, puneti bicarbonatul de sodiu. Cu grija, caci va da pe afara.
Luati cate un covrig si puneti-l in apa fierbinte cu bicarbonat pentru cateva minute pana ce se umfla si se ridica deasupra.
Scoateti fiecare covrig cu o spumiera si puneti-l in tava de copt pe foaie de copt. Acum il ungeti cu galbenusul de ou si presarati pe el mac, susan, sare mare grunjoasa.
Cuptorul trebuie sa fi fost incalzit la maxim. Dati tava la cuptor la 180-190 grade si coaceti covrigii pentru 15-20 minute, in functie de cuptor, pana capata o culoare frumoasa.
Scoateti-i apoi din tava si lasati-i la racit pe un gratar metalic.
Dementiali de buni! Multumesc Gabriela Cara pentru reteta!
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Paine dulce impletita
Lasă un răspuns