WordPress Templates

Zacusca cu naut

Iubesc Zacusca si parca in fiecare toamna, imi vine pofta de zacusca. Nu fac zacusca cat pentru un batalion, dar parca in fiecare an ma apuca „bucuria” de a face cateva borcanele cu zacusca. Am facut asa zacusca de vinete si este cea mai buna zacusca ever 🙂 Uneori imi place sa fac zacusca in catitate mica, pentru cateva zile, la slow cooker. Iese de fiecare data o bunatate. De data asta am incercat si improvizat varianta de Zacusca cu naut, adaugand in compozitie conserve de naut de la Sun Food.

Mi-am zis ca daca varianta de zacusca cu fasole exista deja pe piata, de ce nu as incerca varianta de zacusca cu naut. Si nu regret deloc. Am pus si in borcanele, acum sa vedem cum o fi la iarna.

Zacusca cu naut

Ingrediente pentru reteta de Zacusca cu naut

Zacusca cu naut
  • 2 kg vinete
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg ardei gras
  • 2 kg rosii
  • 3 conserve de naut Sun Food
  • 1 kg ceapa alba
  • 3-4 linguri bulion gros
  • piper boabe
  • 750 ml ulei
  • sare
  • foi de dafin
Zacusca cu naut

Mod de preparare pentru reteta de Zacusca cu naut

Incingeti plitele si coaceti vinetele, ardeii si gogosarii. Rand pe rand le curatati de coaja arsa. Pentru vinete, focul mai repejor si hop-hop cu un cutit inoxidabil si ascutit le dati rapid coaja jos. Aveti grija doar sa ardei coaja, nu sa le ardei si sa le coaceti cu totul si pe ele, saracele vinete. Coaceti-le repejor si cu mare bagare de seama si ele va vor rasplati. Lasati-le apoi la scurs intr-o strecuratoare, in felul acesta se si racesc.

Curatati ardeii si gogosarii, dupa ce i-ati copt, scoateti-le cotoarele si samburii.

Rosiile le treceti prin masina de rosii si pulpa obtinuta o puneti la fier pentru maxim 30 minute, cat sa se evapore din apa si sa devina densa, groasa.

Adaugati apoi ardeii si gogosarii trecuti prin masina de tocat carne sau taiati bucatele, dupa cum va place. Eu prefer varianta bucati, asa ca tai la mana ardeii si gogosarii. Vinetele le toc cu tocatorul ala din lemn, special pentru vinete. Nu am idee daca se numeste in vreun fel.

Prin masina de tocat treceti ceapa. Luati o cratita larga, cu fundul gros, si caliti cepa timp de 10 minute, la foc mic, in toata cantitatea de ulei.

Puneti vinetele, ardeii si gogosarii peste ceapa, sucul obtinut din rosii, bulionul, sare, boabele de piper si frunzele de dafin.

Zacusca cu naut

Lasati la foc mocnit o ora, maxim doua, amestecand din cand in cand ( iar spre final continuu) pentru a nu se prinde de oala si a afuma zacusca de vinete. Cam cu vreo jumatate de ora inainte sa fie gata legata zacusca groasa si cu bucati mari de legume, adaugati boabele de naut.

Zacusca cu naut

Puneti zacusca de naut in borcane sterilizate in prealabil si inchideti ermetic. Inainte de a le inchide eu pun cate o lingurita de ulei deasupra. Puneti borcanele cu zacusca de vinete in cuptorul incalzit si lasati-le acolo o zi, doua, pana se racesc complet.

Apoi dati zacusca de vinete la loc racoros, in camara.

Zacusca cu naut

Delicios va asigur! Si ideala pentru perioada de post!

Zacusca cu naut

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.