Hummus cu leurda
O retete din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
De vreo doi ani, cred (sper sa nu ma insel), am un furnizor personal de „iarba”, mai exact de leurda: Andrei, pe numele sau. Ma suna si ne intalnim intr-o parcare, imi plaseaza rapid si discret o ditamai sacosa plina cu leurda. Asa o bucurie ce-mi face, n-aveti idee. Multumesc, multumesc mult Andrei. Asa ca ieri am dat startul retetelor cu leurda. Si inca mai am de preparat cateva 🙂 Am inceput timid cu un Hummus cu leurda, si drept sa va spun a iesit un hummus foarte, foarte fresh, primavaratic as zice. Este excelent cu paine neagra, sau cu paine cu seminte, sau chiar cu paine prajita, asta in cazul in care nu aveti lipie in casa sau daca nu tineti neapart la ideea de a avea hummus cu leurda cu lipie. Eu nu tin la chestiile astea, asa incat mie hummusul imi place oricum ar fi servit. In ajutor mi-au sarit prietenii de la Sun Food, cei cu conservele 100% sanatoase, asa ca m-am servit cu incredere de pe raftul lor cu o conserva de naut. Prefer nautul gata fiert si pentru ca nautul lor este extraordinar de catifelat, e bine fiert, dar si pentru ca eu economisesc timp si bani. Acestea fiind spuse, eu va rog sa faceti si voi hummus cu leurda si sa va bucurati de leurda cat inca se mai gaseste, asa verde, proaspata si sanatoasa cum e ea.
Ingrediente pentru reteta de Hummus cu leurda
- 1 conserva boabe de naut Sun Food
- 1 legatura mare de leurda
- 1/2 lamaie
- sare
- ulei vegetal
- 1 lingura mare de tahini (pasta de susan)
- mixt de seminte
- ulei de susan sau de seminte de dovleac pentru stropit deasupra
Mod de preparare pentru reteta de Hummus cu leurda
Mai intai spalati frunzele de leurda si uscati-le.
Intr-un bol inalt, de preferinta paharul acela foarte inalt care vine la pachet cu blenderul vertical (cel de mana), puneti boabele de naut scurse din conserva si frunzele de leurda rupte in bucati mici. Adaugati cam un sfert de lingurita de sare roz fina, cateva linguri de ulei vegetal, pasta de susan (tahini) si o lingurita de ulei de susan (daca aveti), iar la final stoarceti lamaia.
Bagati mixerul vertical, cel de mana, si cu miscari rapida si intrerupte din cand in cand, incepeti sa le mixati. Puteti sa mai adaugati putin ulei si neaparat apa, (cam o cescuta) pentru a obtine un hummus foarte cremos, fin si bine omogenizat. Potriviti de sare si daca vi se pare ca mai trebuie zeama de lamaie, potriviti dupa gustul vostru. In final, hummus-ul e o chestiune care tine si de gustul fiecaruia, insa trebuie sa tineti seama ca trebuie sa aiba o consistenta fina, cremoasa si nici sa nu fie foarte teapan (tare) ca un piure si nici fluid ca o supa crema.
Aranjati acest hummus cu leurda intr-un bol, stropiti cu ulei de susan sau de seminte de dovleac si resarati mixt de seminte deasupra.
E un aperitiv excelent sau o gustare hranitoare! Si e si de post!
One Response to Hummus cu leurda
Lasă un răspuns
Cereale Green Sugar
[…] si pentru putin timp. Imi place sa o adaug in salata, in pancakes, in omlete si e dementiala in hummus cu leurda sau in sos de tip […]