Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Zilele trecute a cumparat Remi doi cartofi dulci. Marturisesc ca au stat si prin balcon vreo 2-3 zile, cred, pana cand le-a venit randul sa ajunga intr-o cratita. Nu prea aveam inspiratie ce si cum sa ii gatesc si nici timp sa gatesc ceva, orice :). Insa ieri trebuia sa pregatesc ceva sa isi poata lua si al meu drag sot la job, la pachetelul de pranz, si mi-a venit in gand sa pun cartofii dulci intr-o craticioara si sa scot ceva bun din ei. Am dat repejor un search pe Google si am gasit o tocanita marocana cu cartofi dulci si naut. Foarte buna, iar atunci cand fierbe asa molcom si incep sa se desfaca toate aromele alea, te umpli de buna dispozitie si parca abia astepti sa iti infingi degetele in cratita si sa le lingi uite-asa de jos in sus :)).
Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut nu putea fi desavarsita pe de-a ‘ntregul decat cu nautul cremos scaldat in sosul gros din conserva de rosii intregi, ambele de la prietenii mei Sun Food. Repejor va povestesc. Si e si de post!
Ingrediente pentru reteta de Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut
- 1 conserva naut Sun Food
- 1 conserva rosii intregi Sun Food
- 1 ceapa mare
- 2 cartofi dulci, potriviti
- 3 catei de usturoi
- 1 pahar de iaurt
- 50 gr quinoa
- 1/2 leg patrunjel verde
- 1 lingurita sumac
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1/4 lingurita chimion
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1 lingurita ghimbir
- cateva boabe de coriandru
- cateva linguri de ulei
Mod de preparare pentru reteta de Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut
Tocati ceapa si usutoriul, maruntit cat mai mult 🙂 Puneti intr-o cratita incapatoare doua-trei linguri de ulei si caliti ceapa si usturoiul la foc molcom, pana se inmoaie si devine aurie. Adaugati condimentele, cu exceptia sumacului, si amestecati repejor, eventual cu cratita trasa de pe foc, pentru ca boiaua si celelalte se ard rapid si va trebui sa aruncati tot :).
Adaugati conserva de rosii, aveti grija sa tocati rosiile marunt marunt, si amestecati. Adaugati si o cescuta de apa si acoperiti cu un capac tras pe jumatate, lasand pe foc timp de 20 minute.
Curatati cartofii si taiati-i cubulete potrivite ca marime. Scurgeti nautul de zeama in care au fost conservati si treceti-l printr-un jet de apa rece. Puneti in cratita cu rosii cartofii dulci si boabele de naut, amestecati si daca vi se pare ca mai e nevoie mai puteti adauga foarte putina apa. Lasati pe foc pana ce cartofii se inmoaie si se patrund usor, cam 30-35 minute ar trebui sa fie suficient.
Intre timp, separat fierbeti bobitele de quinoa si cand au inflorit strecurati-le. Amestecati iaurtul cu o lingura de ulei si sumac. Stropiti si cu putintica zeama de lamaie.
Serviti tocanita marocana cu cartofi dulci si naut alaturi de quinoa presarata cu patrunjel tocat si iaurtul innobilat cu sumac.
O deliciosenie! Daca vrei sa fie doar de post, nu folositi iaurtul, ci doar tocanita simpla!
Lasă un răspuns
Glazura fara zahar
2 Responses to Tocanita marocana cu cartofi dulci si naut
Anul trecut am luat şi eu vreo 5 cartofi, chit că mi s-au părut scumpi, dar am zis să nu pic de fraier în vreo discuţie şi să nu mă pricep şi eu măcar la atâta lucru, să spun ce gust au, dacă de gătit nu gătisem. În fine, am optat pentru ceva rapid, ceva de genul celor pe care le face bărbatul când e lăsat singur acasă, adică piure şi cartofi prăjiţi. :))))) A nu se înţelege că la altceva nu mă pricep, dimpotrivă.
Cartofii dulci mi s-au părut a fi prea dulci pentru gustul meu. Le-am schimbat cumva gustul cu nişte mirodenii mai picante şi cu murături, altfel nu-i puteam înghiţi cu poftă, de aceea cred că ceva de genul tocăniţei făcute de tine, în stil marocan, cred că ar fi mult mai leger de îngurgitat.
M-am lungit cu vorba, ca de obicei, şi am uitat să apreciez (pozitiv, cum ar zice unii :))) ) felul în care ai prezentat această mâncare.
Absolut minunat.
Multumesc, Alice