Zacusca de vinete
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Toamna frumoasa si lunga se cunoaste dupa mirosul vinetelor coapte pe plita. Mi-e tare drag, toamna sa pun placile de fier in functiune, sa vin cu sacosele curgand de legume, vinete mari si carnoase, ardei grasi si gogosari dolofani. Stiu ca toate astea costa, dar inca ma bucur ca pot face asta si zau ca merita fiecare efort si fiecare strop pe perfecta si stralucitoarea mea plita incorporabila din inox. E drept ca dupa ce termin de copt si fiert si asamblat zacusca de vinete, spun clar si raspicat: gata, e ultima data! Dar pana acum nu m-am putut tine de cuvant 🙂 Asa am patit si weekendul trecut cand dupa multe preocupari artistice 🙂 (vorba vine) si iesit din pijamale, am pus de facut zacusca de vinete. De data asta cu mai multe vinete si legume simple. Imi place si zacusa de fasole si reteta o gasiti pe blog, dar nu am mai facut anul asta..desi, cine stie… toamna se anunta a fi lunga si legume din belsug.
Ingrediente pentru reteta de Zacusca de vinete
- 3-4 kg vinete
- 2 kg gogosari
- 2 kg ardei gras
- 3 kg rosii
- 1 kg ceapa alba
- 3-4 lingurei bulion gros
- piper boabe
- 750 ml ulei
- sare
- foi de dafin
Mod de preparare pentru reteta de Zacusca de vinete
Incepeti cu o cana de cafea. Pentru voi, evident.
Incingeti plitele si coaceti vinetele, ardeii si gogosarii. Rand pe rand le curatati de coaja arsa. Pentru vinete, focul mai repejor si hop-hop cu un cutit inoxidabil si ascutit le dati rapid coaja jos. Aveti grija doar sa ardei coaja, nu sa le ardei si sa le coaceti cu totul si pe ele, saracele vinete. Urasc modul in care unele gospodine ( cunosc si eu vreo doua) fierb practic vinetele alea mari si frumoase, in coaja, pe placa incinsa. Stau saracele vinete acolo si-si dau duhul, le curge toata pulpa din ele, se stafidesc sub focul nemilos si in final se aleg cu o mana de storcatura de vanata. Si-apoi le auzi: dar ce vinete mari erau. Deci, nu va bateti joc de vinete. Coaceti-le repejor si cu mare bagare de seama si ele va vor rasplati. Lasati-le apoi la scurs intr-o strecuratoare, in felul acesta se si racesc.
Curatati ardeii si gogosarii, dupa ce i-ati copt, scoateti-le cotoarele si samburii.
Rosiile le treceti prin masina de rosii si pulpa obtinuta o puneti la fier pentru maxim 30 minute, cat sa se evapore din apa si sa devina densa, groasa.
Prin masina de tocat treceti ceapa. Luati o cratita larga, cu fundul gros, si caliti cepa timp de 10 minute, la foc mic, in toata cantitatea de ulei. Adaugati apoi ardeii si gogosarii trecuti prin masina de tocat carne sau taiati bucatele, dupa cum va place. Eu prefer varianta bucati, asa ca tai la mana ardeii si gogosarii. Vinetele le toc cu tocatorul ala din lemn, special pentru vinete. Nu am idee daca se numeste in vreun fel.
Puneti vinetele, ardeii si gogosarii peste ceapa, sucul obtinut din rosii, bulionul, sare, boabele de piper si frunzele de dafin.
Lasati la foc mocnit o ora, maxim doua, amestecand din cand in cand ( iar spre final continuu) pentru a nu se prinde de oala si a afuma zacusca de vinete.
Puneti zacusca de vinete in borcane sterilizate in prealabil si inchideti ermetic. Inainte de a le inchide eu pun cate o lingurita de ulei deasupra. Puneti borcanele cu zacusca de vinete in cuptorul incalzit si lasati-le acolo o zi, doua, pana se racesc complet.
Apoi dati zacusca de vinete la loc racoros, in camara.
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Tarta cu rosii si dovlecel
Lasă un răspuns