Placinta la tigaie cu branza si pesto
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Despre Pesto numai de bine as avea de zis. Si voi trebuie sa spuneti la fel. Fie ca e vorba de pesto clasic sau pesto cu leurda, doar pesto sa fie. Si pentru ca imi place tare mult genul ala de placinta coapta in tigaie, si pentru ca tocmai facusem pesto de leurda, si pentru ca am zis ca wow ce bine suna Placinta cu branza si pesto… si pentru ca… dar parca nici nu mai conteaza de ce si pentru ce. Ideea e ca genul asta de placinta coapta la tigaie imi place de numa. Imi place sa jumulesc cate o bucata de melcusor, sa rontai seara la un film si sa ma gandesc ca poate nu m-am facut food blogger chiar degeaba. Placinta asta am invatat sa o fac de la Meryem, si de atunci am tot copt-o in diferite varianta. Dar de data asta am zis ca chiar de mai e pe blog o placinta la tigaie cu branza si spanac, placinta asta cu branza si leurda merita sa aiba un locsor al ei. Si poate va speriati sua vi se pare ca se face greu, ca va trebuie tehnica sau cine stie ce instrumente sau ca e vreun aluat mega pretentios… ei bine, Nu! Nu va trebuie nimic din toate astea. Si ca sa mearga totul struna, ca sa va fie usor doar impartiti aluatul in doua parti. Atat. Hai sa va povestesc!
Ingrediente pentru Placinta la tigaie cu branza si pesto
pentru aluat:
- 100 ml lapte caldut
- 1 1/2 pahar de faina Dobrogea 000
- 1 strop de sare
pentru umplutura:
- 200 gr branza telemea
- pesto
Mod de preparare pentru reteta de Placinta la tigaie cu branza si pesto
Aluatul: Intr-un bol amestecati faina cu sarea si laptele caldut si amestecati, framanatand usor cu degetele rasfirate pana obtineti un aluat omogen si nelipicios. Daca vi se pare ca mai trebuie putina faina, adaugati in timp ce framantati. Nu trebuie sa obtineti un aluat dens si tare ca la taiteii de casa, ci un aluat obisnuit, ferm, nelipicios. Lasati aluatul sa se odihneasca, timp in care pregatiti umplutura.
Umplutura: practic sfaramitati telemeaua sau dati-o prin razatoarea cu gauri mici. Pregatiti pesto dupa reteta de o gasiti aici sau aici, in functie de tipul de pesto folosit. De data asta am folosit pesto de leurda, proaspat preparat.
Ungem o tigaie cu unt sau ulei, dupa preferinta.
Placinta: Impartiti aluatul in doua bucati pentru a fi mai usor la intins foaia. Pe masa infainata intindeti cu sucitorul bucata de aluat pana obtineti o foaie rotunda si cat mai stravezie. Ideal este sa se vada prin ea . Apoi faceti rulourile pentru placinta la tigaie cu branza si pesto. De-a lungul foii, pe o margine, uneti cu o pensula cu pesto proaspat, apoi presarati branza telemea.
Rulati aluatul fix o data si jumatate, doar cat sa acoperiti umplutura, sa o inchideti in rulou. Nu rulati mai mult de o data si jumatate, pentru ca riscati sa ramana placinta cruda la copt. E foarte important sa tinem cont de acest pas. Deci rulati o data si jumatate, apoi taiati de-a lungul foii rulate. Aceasta fasie umpluta, acest rulou umplut il rulati sub forma de melc si il puneti in mijlocul tigaii unse cu ulei. Luati iarasi din compozitie si veti pune pe marginea foii de aluat, in linie, rulati iarasi o data si jumatate, taiati ruloul umplut si il asezati in tigaie, in jurul melcului din mijlocul tigaii. Procedati astfel pana terminati intreaga cantitate de aluat, tot punand cate un rulou in prelungirea celuilalt rulou, pana ce se formeaza un melc mare si intreaga suprafata a tigaii e acoperita.
Puneti apoi tigaia cu placinta pe foc si o coaceti la foc moderat pana se rumeneste si capata o crusta frumoasa. Apoi intoarceti cu ajutorul unui capac si coaceti placinta pe cealalta parte. Punem un capac pe tigaie, rasturnati dintr-o miscare, intorcand-o. Exact ca la o tortilla. Coaceti si pe cealalta parte si o scoateti pe o farfurie.
Consumati calda sau rece, dupa preferinte. E ideala pentru job!
3 Responses to Placinta la tigaie cu branza si pesto
-
Eu nu prea-s prietena cu aluaturile, dar cum explici tu aici pare totul atat de usor! Nu mai zic de cum arata, nu mai zic de poze…doar inghit in sec :))
Lasă un răspuns
Pancakes vegane cu leurda
[…] Poze pentru o maibuna intelegere a procesului tehnologic ? gasiti aici, la reteta de placinta la tigaie cu pesto. […]