WordPress Templates

Placinta la tigaie cu branza si spanac

Print pagePDF pageEmail page

O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu

Acum ceva vreme am pregatit niste aluat pentru o Placinta la tigaie cu branza si spanac, o placinta turceasca, coapta rapid in ulei. E un fel de melc imens, o placinta din foi subtiri din faina si apa, rulate incet si umplute cu branza sarata, cozi de ceapa verde si spanac. O deliciosenie de placinta aperitiv, care poate fi umpluta si cu carne sau orice alte verdeturi. E usor de facut si copt, desi poate pare putin dificil procesul tehnologic de rulare a foilor umplute, dar nu va speriati, nu e absolut deloc asa. Deci, sa purcedem… notati!

Placinta la tigaie cu branza si spanac

Ingrediente pentru Placinta la tigaie cu branza si spanac

pentru aluat:

  • 100 ml lapte caldut
  • 1 1/2 pahar de faina Dobrogea 000
  • 1 strop de sare

pentru umplutura:

  • 300 gr branza sarata (folositi orice branza sarata, cas sarat framantat, branza de burduf, telemea rasa)
  • 50 gr smantana
  • 2-3 legaturi de spanac proaspat, oparite si scurse bine
  • cozi de ceapa verde de la o legatura de ceapa
  • ulei de floarea soarelui

Mod de preparare pentru reteta de Placinta la tigaie cu branza si spanac

Aluatul: Intr-un bol amestecati faina Dobrogea cu sarea si laptele caldut si amestecati, framanatand usor cu degetele rasfirate pana obtineti un aluat omogen si nelipicios. Daca vi se pare ca mai trebuie putina faina, adaugati in timp ce framantati. Nu trebuie sa obtineti un aluat dens si tare ca la taiteii de casa, ci un aluat obisnuit, ferm, nelipicios. Lasati aluatul sa se odihneasca, timp in care pregatiti umplutura.

Umplutura: se pregateste relativ simplu: amestecati branza sarata cu smanatana si adaugati in ea verdeturile tocate, in functie de ce folositi.  De data aceasta am preparat o umplutura din branza de burduf, smantana, cozi de ceapa verde tocate marunt si spanac oparit, curs bine si tocat.

Ungem o tigaie cu unt sau ulei, dupa preferinta.

Placinta: Impartim aluatul in doua bucati pentru a ne fi mai usor la intins foaia. Pe masa infainata intindem cu sucitorul bucata de aluat pana obtinem o foaie rotunda si cat mai stravezie. Ideal este sa se vada prin ea :) ). Apoi vom face rulourile pentru placinta la tigaie cu branza sarata si spanac.  De-a lungul foii de aluat, pe o margine a ei, punem cu lingura un rand de umplutura. Apoi rulam aluatul fix o data si jumatate, doar cat sa acoperim umplutura, sa o inchidem in rulou. Nu rulam mai mult de o data si jumatate, pentru ca riscam sa ramana placinta cruda la copt. E foarte important sa urmam acest pas. Deci rulam o data si jumatate, apoi taiem. Aceasta fasie umpluta, acest rulou umplut il rulam sub forma de melc si il punem in mijlocul tigaii unse cu unt sau ulei. Luam iarasi din compozitie si vom pune pe marginea foii de aluat, in linie, rulam iarasi o data si jumatate, taiem ruloul umplut si il asezam in tigaie, in jurul melcului din mijlocul tigaii. Procedam astfel pana terminam intreaga cantitate de aluat, tot punand rulou in prelungirea celuilalt rulou, pana ce se formeaza un melc mare si intreaga suprafata a tigaii e acoperita.

Punem apoi tigaia cu placinta pe foc si coacem la foc moderat pana se rumeneste si capata o crusta frumoasa. Apoi intoarcem si coacem placinta pe cealalta parte cu ajutorul unui capac. Punem un capac pe tigaie, rasturnam dintr-o miscare, intorcand-o. Exact ca la o tortilla. Coacem si pe cealalta parte si scoatem pe o farfurie. Consumati cald sau rece, dupa preferinte.

Delicioasa aceasta placinta la tigaie cu branza si spanac.

Placinta la tigaie cu branza si spanac

Multumesc Meryem

7 Responses to Placinta la tigaie cu branza si spanac

  1. Woow, arata grozav, de nota 10! Cred ca saptamana asta ma pun si eu pe treaba ;)

  2. Meryem spune:

    Meelc, meelc, codobelc … Mişto rau melcul tau.Trebuia sa fi aratat sa vada ochii lumii şi variantele celelalte.Chiar n-am mai facut de multa vreme. Deocamdata-s ın pauza aia pe care-o tot anuntam de vreun an ıncoace. Pe 18 sarbatoresc mıtza şi dupa aia iar stau cuminte. Vine ramazanul, fata şi tre’ sa fac loc la kilele pe care-o sa le depun atunci. :)

  3. Placintarul spune:

    Foarte frumos melcul. I-as savura imediat 2-3 inele de pe casuta. Spanacul proaspat si branza usor sarata se armonizeaza perfect.

  4. Ionut spune:

    Arata foarte interesant, atat cat sa fiu foarte curios si de gust :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>