WordPress Templates

Placinta cu fasole alba si legume

O  reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

E octombrie, deja. Stau si ma gandesc, uneori, in rarele minute in care pot sa savurez o cafea si sa ma pierd printre ganduri, stau si ma gandesc ca acusi-acusi impodobim bradul, desfacem cadouri cu fundite aurii, ne dam cu saniuta, si stau si ma gandesc unde si cum a fugit anul asta. Am vrut sa mai fac inca vreo doua lucruri, nu mi-au iesit, dar hei, viata merge inainte, nu-i asa?!

Dar, depasind momentul melancoliei, ma ridic agale de la fereastra, las cana de cafea si  scot din cuptor cea mai savuroasa Placinta cu fasole alba si legume. Nu as fi crezut in veci ca o placinta cu legume poate fi atat de buna, si nici ca o placinta care are si boabe de fasole alba va fi nemaipomenit de bun. Cum sa va spun eu: placinta asta are de toate. E mare, plina de legume, sarata atat cat trebuie, cu boabe de fasole catifelate, cu branzica si sos de rosii… e ceva de vis. Se poate consuma calda, dar adevarata ei valoare va fi scoasa in evidenta abia cand se va raci. Drept pentru care poate fi un partener de nadejde daca o iei cu tine la birou sau la cursuri, sau iti va fi companion ce iti va oferi energie si satietate, atunci cand esti intre doua sedinte, trei cani de cafea si cateva zeci de emailuri. Credeti-ma!

Ah, si sa nu uit! Nu va faceti griji, se prepara relativ repejor, si va sfatuiesc si recomand sa folositi conserva de fasole alba si conserva de rosii cuburi de la Sun Food, prietenii mei de baza in ale camarii, pentru ca veti fi scutiti de efortul de a alege fasolea, a pierde timp cat va fierbe, a curata rosii si a le toca. Cu cele doua conserve prietene veti prepara placinta asta rapid-repejor si nu aveti dubii: sunt de calitate!

Deci, hai luati un pix si in bucatarie cu voi!

Placinta cu fasole alba si legume

Ingrediente pentru reteta de Placinta cu fasole alba si legume

pentru foaia de placinta:

  • 200 gr unt
  • 300-350 gr faina alba de grau 000
  • sare
  • o lingurita de oregano uscat
  • 1 ou batut
  • cateva linguri de apa rece

pentru umplutura:

  • 1 conserva de fasole alba Sun Food
  • 1-2 cepe potrivite spre maricele
  • 2 morcovi potriviti
  • 1 conserva de rosii cuburi Sun Food
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 3 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 75 gr cascaval

pentru uns deasupra:

  • 1 galbenus spart in 2 linguri de lapte rece
  • 1 lingura de mix de seminte de dovleac, susan, in, floarea soarelui, muguri de pin

Placinta cu fasole alba si legume

Placinta cu fasole alba si legume

Mod de preparare pentru reteta de Placinta cu fasole alba si legume

Mai intai vom prepara aluatul pentru foaia de placinta si cat timp acesta va sta la rece, vom incepe sa preparam umplutura.

Intr-un bol puneti faina, oregano uscat si sarea. Amestecati usor pentru ca toate sa se imprastie uniform, cat de cat. Adaugati untul taiat bucati, rece, si cu degetele amestecati pana ce intreaga cantitate de unt este dispersata si absorbita de faina. Ar trebui sa aveti un bol plin de faramite. Incorporati oul batut si apa rece si amestecati pana ce obtineti un aluat ferm, elastic. Inveliti aluatul in folie de alimente si dati-l la rece pentru 30 minute.

Intre timp ne vom ocupa de umplutura, dupa cum am zis.

Spalati legumele si curatati-le de coaja, cotoare, samburi. Intr-o cratita, caliti ceapa tocata marunt in cele trei linguri de ulei de floarea soarelui, pana ce se albeste si se inmoaie. Adaugati morcovul taiat rondele si ardeii grasi tocati marunt. Caliti usor pana ce legumele isi vor schimba cate putin din culoare. Puneti conserva de rosii cuburi si o cescuta de apa si lasati la foc mic, acoperit cu un capac, pret de 15 minute. Incorporati ouale batute si conserva de boabe de fasole alba, scursa de zeama, si mai lasati 3 minute pe foc, amestecand din cand in cand. Trageti cratita de pe foc si lasati sa se racoreasca. Incorporati cascavalul ras pe razatoarea mare.

Incalziti cuptorul la 180 grade.

Scoateti aluatul de la rece si taiati-l in doua bucati egale. Intindeti o bucata de aluat, cu sucitorul, pe masa infainata bine, in foaie subtirica si mai mult dreptunghiulara decat patrata, de lungimea tavii in care veti coace. Eu am folosit o tava de 23×34 cm, in care am pus o foaie de copt.

Intinteti pe intreaga suprafata a foii de placinta jumatate din cantitatea de umplutura si rulati apoi ca pentru placinta rulata sau strudel. Veti obtine un sul gros pe care il puneti in tava de copt. Procedati la fel si cu cea de a doua bucata de aluat. Ungeti fiecare bucata de placinta, pe deasupra, cu un galbenus de ou spart in putin lapte rece si presarati mix de seminte.

*un mic truc pe care il folosesc uneori: adaugati in galbenusul cu care ungeti placintele pe deasupra, putin turmeric pentru culoare. Eu procedez asa pentru ca nu intotdeauna am la indemana oua eco, de la gainile de la tara, ci doar oua din comert, albe.

Dati tava la cuptor si coaceti la foc moderat (treapta 2-3) sau 150-160 grade, cam 40 minute.

Scoateti si taiati in felii imediat ce s-a racit!

Pofta buna la placinta cu fasole alba si legume!Placinta cu fasole alba si legume Placinta cu fasole alba si legume Placinta cu fasole alba si legume

8 Responses to Placinta cu fasole alba si legume

  1. coco spune:

    ce placinta interesanta si cat de buna poate sa fie, cred!

  2. Cristian Valeanu spune:

    Pare interesantă rețeta, cu condiția să ne spuneți când şi unde se pune fasolea albă, nu numai marca de conservă pe care o folosiți! Eventual,chiar şi cantitatea!

    • Alice spune:

      MA bucur ca va pare interesanta. Multumesc pentru vizita pe blog si multumesc pt atentionare. Conserva de boabe de fasole alba se pune odata cu ouale batute in compozitie.
      Folosec un anumit tip de conserve, pentru ca sunt retete postate pentru un anumit distribuitor, nu vad nimic rau in asta. Si din cate stiu, conservele au cam toate o cantitate standard. Dar daca tineti neaparat: 1 conserva de boabe de fasole alba Sun Food contine o cantitate neta de 400 gr si o cantitate uscata de 240 gr. Sper ca v-am fost de un real folos!
      O zi minunata!

  3. Cristian Văleanu spune:

    Alice, dacă îmi spui ceva şi despre cele 75 gr de caşcaval, îți promit că fac azi rețeta şi o s-o popularizez pe facebook!
    Sper că nu te superi că insist ca rețeta să fie explicată corect,pentru că vreau ca şi cei fără experiență, aşa ca mine,să poată să facă o plăcere celor dragi!

    • Alice spune:

      Hei, buna!
      Multumesc pentru atentionare. Mi-a scapat si chiar iti multumesc pentru ca mi-ai scris! Pur si simplu mi-a scapat. Deci: cascavalul il dai pe razatoarea mica si il incoporezi in umplutura, imediat ce tragi cratita de pe foc. Am re-editat acum in textul retetei. Multumesc!

  4. Cristian Văleanu spune:

    Eu mulțumesc pentru promtitudinea răspunsului! O să-mi țin promisiunea,să ştii!

    • Alice spune:

      Draga mea,
      Doar intamplarea a facut sa vad atat de repede mesajul tau 🙂 pentru ca de regula nu sunt online mereu 🙂 CAre promisiune? Ideea e sa va placa voua. Asta e singura mea multumire!
      Spor si bafta! Si te mai astept pe aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.