WordPress Templates

Paine in tuci framantata cu lapte

De ceva timp am inceput sa fac paine in casa. Paine de casa in diverse variante, pe care vi le voi arata aici pe blog. Incerc diverse variante, paine de casa simpla, paine fara framantata, paine framantata cu lapte, paine coapta in tuci, fie ca sunt framantate cu drojdie sau starter de drojdie. Desi am masina de paine, va spun sincer ca nu sunt deloc multumita de masina de paine pe care o am, de modelul ei adica. Nu am reusit niciodata sa fac o paine buna la ea, desi e drept ca nu am incercat retetele din cartea ei si am improvizat mereu. O folosesc foarte mult pentru framantat si dospit diverse aluaturi. E geniala. Retetele ce vor urma pe blog si vor cuprinde aluaturi sunt framantate la mana sau in rotobotul mare cu carlingul special pentru aluat, pentru ca am descoperit odata cu perioada asta de izolare ca imi place sa framant usor aluatul pentru paine. Inca descopar diverse formule si variante de paine si nu pot spune ca am gasit formula perfecta. De fapt fiecare paine pe care am copt-o a avut ceva special si fiecare a fost diferita. Pana la urma asta e si ideea, nu?

Paine in tuci framantata cu lapte

Ingrediente pentru reteta de Paine in tuci framantata cu lapte

  • 500 gr faina de grau 000
  • 340 ml lapte
  • 40 gr unt
  • 2 lingurite rase de sare
  • 1 lingurita zahar
  • 25 gr drojdie sau 50 gr starter de drojdie
Paine in tuci framantata cu lapte

Mod de preparare pentru reteta de Paine in tuci framantata cu lapte

Intr-un bol amestecati faina cu sarea. Separat lichefiati drojdia cu un strop de zahar. Daca folositi starter de drojdie cantariti-l direct in laptele cald. Iar zaharul il puneti direct in vasul cu faina si sare. In drojdia lichefiata puneti laptele caldut si amestecati. Incoporati laptele cu drojdia in vasul cu faina. Amestecati si incepeti sa framanati pana obtineti un aluat ferm. Lasati-l la crescut in vasul acoperit cu o folie de alimente.

Cand aluatul si-a dublat volumul, transferati-l pe masa de lucru, unsa cu putina faina de grau dur si framantati in lung si aduceti capetele unele peste altele. Se numeste strech and fold, adica un fel de intins si impaturit si gasiti detalii complete pe codrudepaine.ro

Dati aluatului o forma de paine, rotunda si lasati-l la odihnit inca o ora. Acoperiti cu un prosopel.

Intre timp, cam cu jumatate de ora inainte de a baga painea la cuptor incingeti cuptorul la 250-300 grade. Incalziti si tuciul in care veti coace paine.

Cand e gata de bagat painea la cuptor puneti o foaie de copt in tuci, puneti aluatul de paine, crestati-l cu o lama sau un cutit ascutit. Acoperiti tuciul, cratita cu un capac si dati la cuptor pentru maxim o ora.

Dupa 30 de minute, reduceti cuptorul la 200 grade si scoateti capacul. Puteti folosi functia cu ventilatie sau nu, pentru urmatoarele 20-30 minute.

Paine in tuci framantata cu lapte

Painea trebuie sa sune a gol cand o bateti pe spatele ei.

Paine in tuci framantata cu lapte

Scoateti painea si lasati-o sa se raceasca pe un gratar metalic. Sau rupeti coaja aia crocanta si papati-o rapid cu unt <3

Paine in tuci framantata cu lapte
Paine in tuci framantata cu lapte
Paine in tuci framantata cu lapte

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.