Paine fara framantare
V-am tot spus si ati tot vazut pe facebook ca m-am apucat de copt paine. De fapt o fac de la zero, de regula cu starter de drojdie. Desi am gasit drojdie, e mai mult o curiozitate sa dospesc painea cu starter, daca maiaua nu mi-a iesit. Iarasi. Pentru a treia oara :). De data aceasta am copt o paine fara framantare. Din toata minunatia asta iese o paine rapida, cu o crusta superba, crocanta si un miez dens, moale si cu gaurele, exact ca pe vremea copilariei noastre. Pentru painea asta ii multumesc prietenei mele Cristina Mistreanu.
Painea fara framantare nu degeaba e denumita painea lenesului 🙂 Asta pentru ca nu trebuie sa ii faci nimic. Doar sa aduni ingredientele intr-un bol, sa le amesteci usor, sa o lasi la rece pana a doua zi.
Nemaipomenit de buna! Mai aveti nevoie doar de putina rabdare si de un tuci cu capac.
Ingrediente pentru reteta de Paine fara framantare
- 500 gr faina
- un pliculet de drojdie sau 50 gr starter drojdie
- o linguriță sare
- 350 ml apa calduta
Mod de preparare pentru reteta de Paine fara framantare
Intr-un bol incapator, eventual care sa aiba si capac potrivit, puneti faina, sarea, si incoporati drojdia lichefiata cu un strop de zahar sau starterul de drojdie si apa turnata cate putin. Amestecati cu o lingura pana incorporati toate ingredientele. Nu framantati. Puneti vasul la dospit la rece, la frigider, peste noapte.
A doua zi scoateti vasul de la rece si transferati aluatul pe masa de lucru. Masa trebuie infainata bine, eventual cu faina de grau dur, pentru ca aluatul este foarte lipicos si se va lipi de maini sau de masa.
Incalziti cuptorul la 250 grade. Si vasul de tuci incalziti-l usor. Aluatul il impaturiti de cateva ori, apoi ii dati forma de paine, rotunda si lasati-l pe masa infainata pana ce cupturl este perfect incins.
Scoateti vasul de tuci si puneti in el o foaie de copt. Rasturnati aluatul, crestati-l. Acoperiti vasul cu capacul potrivit si dati la cuptor la 200 grade.
Dupa 30 minute scoateti capacul si lasati painea in continuare in cuptor pentru inca 15-20 minute. Painea cand e coapta trebuie sa sune a gol daca o bati pe spate si o scuturi usor de faina.
O lasati apoi pana se raceste complet si apoi o puteti taia in felii. Sau, daca nu va puteti abtine, rupeti usor coaja si ungeti-o cu putin unt :)))
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Gogosi berlineze
Lasă un răspuns