WordPress Templates

Alvita

De multa vreme imi doream sa fac alvita de casa. Iubesc alvita si nu ma pot abtine sa nu cumpar din cand in cand de la oamenii care vand dulciuri la tarabe in targuri. Mai cumparam si de prin magazin, dar nu intotdeauna gasesc versiunea cea buna. Evident ca ai mei nu maninca, poate doar gusta ass putin. Li se pare ca alvita este mult prea dulce. In schimb eu nu am vreo problema cu dulciurile care sunt foarte, foarte dulci.

Asa cum am spus imi doream de mult timp sa fac alvita de casa, insa mi se parea ca este foarte foarte complicat. Ei bine, nu este. Este in schimb migalos si destul de dificil de batut spuma de bezea. Si mai este nevoie sa aveti un spatiu racoros, dar nu umed, unde sa o puteti pastra timp de cateva zile pentru ca alvita sa atinga consistenta perfecta: nici moale, nici foarte uscata.

Vremea de iarna este perfecta pentru a prepara alvita in casa, o veti putea pastra foarte bine cateva zile in balcon la racoare sau in beci.

Alvita

Ingrediente pentru reteta de Alvita

  • 5 albusuri
  • 400 gr zahar tos
  • 300 gr nuci
  • 300 gr miere
  • 20 ml zeama de lamaie
  • 1 pachet de foi Lica sau de napolitana
Alvita

Mod de preparare pentru reteta de Alvita

Miezul de nuca intreg se pune intr-o tava si se da la cuptor pentru cateva minutele pana se rumeneste usor. Apoi se ia cu palmele si se freaca intre palme pentru a cadea cojile uscate de pe miezul de nuca. Se taie apoi cu un cutit in bucati generoase.

Intr-un bol din inox inalt si mare, cam de 3-4 litri, se bat albusurile spuma tare, pana ce spuma sta pe tel si este densa. Se adauga intreaga cantitate de zahar ros si zeama de lamaie si se continua baterea pana intreaga spuma este tare, densa si nu cade de pe tel. Fix ca la bezea.

Intr-o craticioara se incalzeste mierea pana ce da intr-un clocot. Se toarna apoi in fir subtire in spuma de albusuri si se continua baterea, de data aceasta pe o craticioara cu apa incalzita. Adica pe baie de aburi. Se bate cu un tel mare, in forma de para, macar 10 minute pe baie de aburi, pana ce intreaga spuma redevine tare si densa. Insistati pe fundul bolului pentru ca intreaga compozitie sa fie perfect omogenizata si sa nu se prinda. Compozitia va deveni spumoasa si se va umfla. Cu cat o veti bate si tine pe apa calda, fara sa clocoteasca, cu atat spuma va deveni apoi mai tare si mai uscata, aproape de compozitia perfecta. In momentul in care ridicati telul spuma trebuie sa stea si sa nu se intinda, sa nu se rupa ca o doarna.

Luati bolul de pe craticioara cu apa calda si incorporati miezul de nuci si stafidele, migdalele sau alunele. Puteti folosi orice va doriti sa adaugati in compozitie: chiar si merisoare uscate.

Alvita

Pregatiti o tava mare in care puneti folie de alimente. Puneti o foaie mare de napolitana si turmati compozitia deasuora. Nivelati incet si puneti cealalta foaie de napolitana. Deasupra blaturilor puneti o alta tava sau un fund de lemn, insa nu o greutate foarte mare, astfel incat alvita sa nu iasa dintre cele doua foi. Dati la loc rece si abia dupa 2-3 zile o puteti taia in patrate mari. Se pastreaza mult timp invelita in celofan, folie de alimente sau pergament in frigider.

Absolut delicioasa si evident ca foarte, foarte dulce. Insa eu ador dulciurile extrem de dulci ca nuga, alvita, acadelele, bezelele.

Alvita

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!

Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

One Response to Alvita

  1. Adrian spune:

    Aia e nuga. Alvita era fără napolitana aia, era subțire și îți rupeai dinții în ea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.