Tarta de gutui cu pudra de roscove
Am adus acasa o ladite de gutui. Cum nu mai fac dulceata de gutui, gem de gutui sau peltea de gutui, retete gasiti si aici pe blog, am ales sa le consumam asa crude, seara dupa ce adoarme copilul iar noi ne uitam la filme. Asta se intampla in weekend, caci altfel nu prea reusim. Insa m-am gandit ca niste dulciuri cu gutui parca mi-ar incanta sufletul si mi-ar aroma casa. Zis si facut. Asa ca am pus de minunatia asta de tarta de gutui cu pudra de roscove, o tarta care se prepara rapid si este extrem, extrem de delicioasa.
Cred ca este pentru prima data cand folosesc pudra de roscove in compozitia unui aluat, si sincer mi s-a parut de deoparte cel mai fain aluat de tarta ever. E un aluat de tarta usor neconventional, pentru ca nu este sfaramicios, ba e usor umed si aduce cumva a blat de negresa densa. Incerc sa va dau exact proportiile, pentru ca nu le-am masurat exact, iar tarta asta a fost mai mult o incercare.
Multumesc celor de la Sano Vita pentru ingrediente de calitate pe care mi le ofera cu drag!
Ingrediente pentru reteta de Tarta de gutui cu pudra de roscove
- 50 gr faina de grau
- 150 gr pudra de roscove Sano vita
- 3 linguri zahar brut Sano vita
- 100 gr unt
- cateva linguri de apa rece
- 500 gr gutui ( cantarite dupa ce au fost curatate si scos cotoarele)
- 200 gr zahar brun
- 50 ml apa
- 30 gr unt
- fulgi de cocos
Mod de preparare pentru reteta de Tarta de gutui cu pudra de roscove
Pentru a prepara aluatul de tarta va trebui sa amestecati intr-un bol faina de grau cu pudra de roscove, zaharul brun si untul taiat bucatele. Amestecati pana ce devine sfaramicios si usor lipicios. Incorporati treptat cate putina apa rece si veti obtine in final o bila de aluat suor elastica si ferma. Inveliti in folie si dati la rece pentru 30 de minute.
Intre timp gutuile curatate de coaja si de cotoare, taiate bucatele le stropiti cu putintica zeama de lamaie. Intr-o cratita incapatoare, mai mult larga decat inalta, topiti zaharul brun impreuna cu apa. Cand incepe sa lege vegheati cu grija pana se caramelizeaza usor. Incorporati gutuile si o bucatica de unt. Lasati la foc mic amestecand continuu, si imediat ce gutuile se inmoaie trageti de pe foc.
Scoateti bucata de aluat de la rece, desfaceti din folie si framantati usor. Intideti apoi o foaie groasa, cat sa acopere intreaga suprafata a cratitei in care ati caramelizat gutuile. Puneti aluatul peste gutuile caramelizate, intepati din loc in loc si dati la cuptro pentru 35-40 minute la 160-170 grade.
Scoateti tigaia de la cuptor si cat este inca cald, (aveti grija!) folositi ofarfurie sau un platou drept ajutor. Asezati farfuria peste cratita si rasturnati dintr-o miscare, cu grija sa nu va ardeti.
Decorati cu fulgi de cocos si lasati la racita pana o taiati in triunghiuri. Daca aveti si niste inghetata, atunci aveti un desert de pomina!
Demential de bun, ideal pentru toamna.
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Ravioli cu ciuperci si naut
Lasă un răspuns