Tarta cu gutui
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
In fiecare an culegem cateva gutui din copacul aflat in curtea de la tara. Gutui amarui cu puf galben ca de pui, dupa cum bine zice poezia. Imi place dulceata de gutui, gemul de gutui, dar nu reusesc in fiecare an sa fac asemenea preparate, insa macar o tarta cu gutui tot reusec sa fac. Nu stiu de ce, dar gutuile lasate sa zaca in zahar brun, muscovado si unt devin o chestie care te fac sa salivezi instant. Apoi le lasi putin pe foc, cat sa se inmoaie si sa se caramelizeze putintel si zau ca daca te apuci sa gusti din ele, nu reusesti sa te mai opresti din mancat si nexam tarta cu gutui 🙂 Credeti-ma , stiu ce zic. Am patit-o de doua ori. Dar de data asta am salvat ceva pentru poza, macar 🙂 adica am reusit in sfarsit sa fac o tarta cu gutui. Sa va povestesc reteta!
Ingrediente pentru reteta de Tarta cu gutui
pentru aluat:
- 200 gr faina
- 100 gr unt
- cateva linguri de apa sau lapte rece
- putina sare
- 1-2 linguri zahar
pentru umplutura:
- 4-5 gutui potrivite
- 50 gr unt
- 2 linguri zahar brun
- 2 linguri muscovado
- 1 anason stelat
un galbenus de ou spart intr-o lingura de lapte, pentru uns
Mod de preparare pentru reteta de Tarta cu gutui
Pentru aluat va trebui sa amestecati faina, un strop de sare, zahar si unt pana obtineti un aluat sfaramicios. Treptat adaugati apa sau lapte rece, cateva linguri vor fi suficiente, si omogenizati pana obtineti un aluat elastic, dar ferm. Inveliti-l in folie de alimente si lasati-l la frigider pentru o ora
Intre timp, spalati gutuile, stergeti-le si taiati-le in felii subtiri. Nu le curatati de coaja. Puneti-le intr-o cratita si amestecati-le cu untul (la temperatura camerei) si zaharul. Amestecati si lasati macar jumatate de ora, timp in care zaharul se va topi usor in unt. Puneti apoi pe foc si amestecati, insistand pe fundul cratitei, pana zaharul e complet topit, gutuile se inmoaie, fara a se rupe, innotand intr-un sos dulce si dens. Adaugati anasonul stelat, in timp ce tot amestecul de gutui e pe foc, si scoateti-l inainte de a turna umplutura in tarta cu gutui. Acum e momentul sa trageti de pe foc si sa lasati sa se racoreasca usor. Nu gustati, pentru ca nu va veti mai putea opri! 🙂
Scoateti aluatul de la frigider, taiati-l in doua, si pe masa infainata bine intindeti foaie subtire. Luati o tava rotunda si ungeti-o cu unt si tapetati-o cu faina. Intindeti foaia de aluat in tava. Intepati din loc in loc. Puneti umplututa de gutui, nivelati si acoperiti cu cealata bucata de aluat intinsa in foaie subtire. Crestati din loc in loc deasupra. Ungeti cu galbenus de ou spart in o lingura de lapte rece si dati la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit.
Lasati sa se raceasca si taiati in triunghiuri!
O explozie de arome dulci-acrisoare in aceasta tarta cu gutui!
Jurnalul primilor mei ani de scoala
Lasă un răspuns