Tocana olteneasca cu pui
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Reteta asta de Tocana olteneasca cu pui am gasit-o in cartea Povestile Bucatariei Romanesti, a lui Radu Anton Roman, in volumul unu intitulat Dobrogea si Campia Romana. M-a fascinat poza, trebuie sa recunosc, asta mai inainte de a citi reteta. Bucatele suculente de carne, sosul plin de rosii si prospetime m-au incantat peste masura. In carte reteta o gasiti sub denumirea de tocana olteneasca si se poate prepara atat cu carne de manzat, dar si cu purcel sau pui, conditia esentiala este de fie o carne slaba. Dept pentru care am folosit un piept de pui pentru ca mi s-a parut ca e o bucata de carne corect aleasa si potrivita pentru genul asta de mancare. Despre mancarea asta, Radu Anton Roman ne spune: „zglobie foc tocanita asta, si carnaciori, si cartofi, si destule verdeturi… trebuie sa fie o minune, mai ales cu o mamaliguta calda si un ulcior de vin” N-am avut nici mamaliguta calda si nici ulciorul de vin, insa drept sa va spun ca a fost o mare incantare. Tocana asta e un amestec de arome si subtilitati: pui si carnaciori, praz catifelat si totul stins cu un vin dulceag si un sos de rosii perfect pus la cale cu ajutorul unei conserve de rosii cuburi de la Sun Food. O incantare si o explozie de culoare!
Ingrediente pentru reteta de Tocana olteneasca cu pui
- 500 gr piept de pui
- 200 gr carnaciori
- 1 conserva de rosii cuburi Sun Food
- 1 ardei gras rosu (mare)
- 2 fire mari de praz
- 3 cartofi potriviti
- 50 ml vin alb
- cateva linguri de ulei
- sare dupa gust
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1/2 legatura de marar verde
Mod de prepapare pentru reteta de Tocana olteneasca cu pui
Taiati carnea de pui si carnaciorii in bucati potrivite. Intr-o tigaie incapatoare puneti ulei de floarea soarelui si cand e incins prajiti carnea si carnaciorii impreuna. Cand s-au rumenit doar putin pe toate partile, puneti prazul (doar partea alba) taiat in felii groase. Amestecati si acoperiti cu un capac. Lasati pe foc moderat pana se inmoaie, cam 5 minute ar trebui sa fie suficient. Stingeti cu rosiile cuburi si o ceasca mica de apa. Amestecati si lasati pe foc 15 minute.
Amestecati din cand in cand.
Incalziti cuptorul la 200 grade.
Intr-o tava incapatoare puneti cartofii curatati si taiati in bucati marisoare si ardeiul gras rosu tocat cubulete. Presarati sare roz si apoi transferati deasupra acestora intreg continutul din tigaie. Adaugati vinul si o cescuta cu apa.
Acoperiti cu folie si dati la cuptor, la 170 grade pentru 35 minute. Apoi scoateti folia si mai lasati 10 minute.
Scoateti tava de la cuptor si presarati deasupra patrunjel si mamar tocat marunt.
Pofta buna!
Lasă un răspuns
Soft French Bread Rolls
2 Responses to Tocana olteneasca cu pui
Am tot auzit de produsele de la Sun Food. Sunt foarte laudate. Am sa le caut si eu mai atent prin magazine. Mi-au facut o pofta grozava de tocanita.
Produsele le gasesti in supermarketuri si nu ar trebui sa intampini probleme in „cautarea” lor. O sa vezi ca iti vor placea! Pup si multumesc de vizita!