Mancare de pui cu gutui
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Saptamana trecuta va anuntam aici pe blog despre campania intiata de pritenii de la Transavia, aceea in care trebuie sa gatesti o reteta cu pui si sa o postezi pe Facebook impreuna cu hastag-ul #gatescpentruocarte, campanie intitulata chiar asa: Gatesc pentru o carte in urma careia se vor dona carti pentro biblioteca copiilor din satul Ponorel, Muntii Apuseni.
Acum, astazi va aduc si eu reteta cu care m-am alaturat acestei campanii, respectiv o reteta cu aer de toamna tarzie, cu parfum aparte, o reteta ce imbina gustul suculent al carnii de pui gatita usor la cuptor, cu aroma si gustul inconfundabil dulce-acrisor al gutuilor de toamna. E o reteta care te transpune usor intr-o atmosfera de basm, de tarziu de noiembrie, o atmosfera creata parca anume pentru asteptarea lui Mos Neculae, cel despre care stim ca aduce copiilor dulciuri. Anul acesta as vrea ca Mos Neculae sa le aduca copiilor din Ponorel carti, cat mai multe carti si de aceea va invit si va rog sa va alaturati si voi campaniei Gatesc pentru o carte.
Si pentru a va ajuta si a va rasplati eforturile, Transavia va premia 5 dintre voi cu cate o carte (cum altfel?!) semnata de Radu Anton Roman. Asa ca haideti sa gatim si sa adunam cat mai multe carti pentru acesti copii. Nu uitati: #gatescpentruocarte se desfasoara pana la sfarsitul lunii noiembrie, mai exact 30 noiembrie! Va asteptam!
Ingrediente pentru reteta de Mancare de pui cu gutui
pentru 4 persoane
- 4 pulpe mari de pui Fragedo clasic
- 3 linguri ulei
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita turmeric
- cimbrisor
- busuioc verde
- 3-4 gutui
- 1 ceapa rosie
- 3 linguri zahar tos
- un praf de sare
- o cescuta de apa
- 100 gr unt
- 1/2 lamaie
Mod de preparare pentru reteta de Mancare de pui cu gutui
Incingeti cuptorul la 180 grade.
Spalati pulpele de pui Fragedo Clasic si taiati-le in doua. Stergeti-le cu hartie absorbanta si ungeti-le pe toate partile cu un amestec de ulei, turmeric si boia de ardei dulce. Puneti bucatile de carne intr-o tava stropita cu putin ulei, presarati sare, bucatele de frunze de busuioc verde si de cimbrisor.
Turnati peste carne o cescuta de apa si dati la cuptor pentru 40 minute, la foc potrivit, pana se rumenesc. Aveti grija sa le intoarceti de cateva ori si sa le stropiti cu zeama din tava.
Spalati gutiule, stergeti-le si taiati-le in felii potrivite, subtiri. Stropiti-le cu zeama de lamaie.
Curatati ceapa si taiati-o solzisori subtiri. Puneti untul in tigaie si caliti usor ceapa rosie pana se inmoaie. Scoateti-o si pastrati-o la cald, o veti pune in cratita ceva mai incolo. In untul in care ati calit ceapa puneti zaharul si imediat ce se topeste adaugati feliile de gutui si un strop de apa. Amestecati pana ce sosul se ingroasa, apoi veti introduce in cratita si ceapa. Trageti de pe foc.
Intr-o farfurie puneti o bucata de pulpa de pui, partea superioara sau inferioara, dupa cum va este pe plac si cate o lingura mare din gutuile caramelizate.
Sa va fie de bine masa, dragilor, si hai repejor la bucatarie!
Pune-ti sortul, gateste, fotografiaza si spune si tu #gatescpentruocarte! Transavia te premiaza, iar copiii din Ponorel iti Multumesc!
Lasă un răspuns
Cafea fara zahar cu frisca si scortisoara
4 Responses to Mancare de pui cu gutui
Nu-s aşa de priceput în ale gătitului pentru a participa la concursuri. Plus de asta, gândesc că-s mulţi cei care au nevoie de aceste cărţi şi, fiind în situaţia de a nu şi le putea cumpăra (banii sunt mereu puţini la oamenii care fac câte ceva din pasiune)au şansa să le dobândească prin astfel de ocazii.
Am să urmăresc şi eu firul frumoasei poveşti cu final de litere bogate în cultură gastronomică şi am să mă bucur atât pentru cei care câştigă cât şi pentru toţi cei care participă.
Despre felul prezentat de tine azi nu comentez nimic, nu de alta, dar nu vreau să-mi fac poftă numai scriind. 😀
Padre, eu iti multumesc. Pentru tot! Doar o fotografie si atata. Nu trebuie nimeni sa gateasca extra si sa prepare super retete!
Arata senzational mancarea. Ador mancarea de gutui, chiar in variate moduri de gatire. Frumoasa initiativa! Succes pe mai departe!
Laura, multumim. Te asteptam si pe tine cu reteta!