Paine cu arome
O reteta din Tara Bucatelor
By Alice Ciobanu
Acum ceva timp in urma, mai exact de 14 septembrie, ziua Crucii, am avut deosebita placere de a fi invitata ca partener la expozitia de arta Crucea 2013, expozitie ce inca mai este deschisa publicului vizitator pana pe 31 octombrie, la manastirea Golia-Iasi. V-am povestit la momentul respectiv cam despre ce e vorba in mare, iar astazi ma vad nevoita sa va povestec putin despre participarea mea acolo, ca food-blogger partener. Dar, sa nu uitam a mentiona: Multumesc Violeta Radu! ma inclin in fata talentului tau si in fata exuberantei si a credintei tale ca lumea e curata si ca prin arta putem sa ne slavim credinta. Iti multumesc!
Si-acum sa stergem lacrima si sa ne apucam sa radem nitelus. Deci, me = food-blogger, nimic nou sub soare ar spune unii. Dar un food-blogger la o expo de arta celabrand crucea? adica eu trec rar de tot prin fata fetelor bisericesti 🙂 Nu pentru ca sunt atee. Nicidecum. Ci din cu totul si cu totul alte motive, de unii stiute, de altii neintelese, de unii aprobate, de cei mai multi etichetate…
Insa am acceptat invitatia Violetei si nu regret o secunda. Am celebrat crucea (asta era tema, nu?) cumva culinar-artistic 🙂 am dospit, incet si sigur, o paine cu arome, o paine cu rosii uscate si ierburi de provence.
Ingrediente pentru reteta de Paine cu arome
- 1 kg faina
- 1 cub drojdie
- 1 lingurita cu varf de sare
- 1 lingurita rasa de zahar
- 600-700 ml apa calduta
- 1 lingurita ierburi de provence
- rosii uscate in ulei
Mod de preparare pentru reteta de Paine cu arome
Am preparat aluatul la masina de paine. Pe mine, personal, masinaria asta ma ajuta foarte mult. Recunosc, nu sunt o gospodina perfecta si nici nu imi doresc asa ceva, nu am veleitati de framantator sef si nu am o deosebita pasiune pentru paine. Am incercat sa fac si paine cu maia, dar nu mi-a mers, am esuat si am lasat-o balta. Nu am energia necesara de a astepta o zi pentru a scoate o paine. Pur si simplu nu pot. Fie ea si o Paine cu arome… Nu dati cu pietre :).
Astfel ca am pus drojdia intr-un bol cu zaharul si am frecat usurel pana s-a lichefiat.
In cuva masinii de paine am pus faina, sarea, drojdia, ierburile de provence si am pornit masinaria, setata pe programul de framantare si dospire. In timpul asta am pus apa calduta (nu fierbinte!) incet, cate putin, pana a inceput sa se lege aluatul. Apoi am inchis capacul masinii de facut paine si am last-o o ora jumatate (1h.30min) atat dureaza la masinaria mea. Noroc ca tipa cand termina procedura, dar uneori cine o aude. Asa si acum cred ca am mai intarziat vreo cateva minute bune, caci de nu ma duceam la timp, incerca aluatul s-o ia la vale, saltand capacul, fix ca la desenul ala cu Drago-monstru, la care totul este drago-wow :))
Am zis scurt drago-wow si-am rasturnat aluatul pe masa infainata, incepand sa formez painite mici din mici bile de aluat. Parca eram la ora de atelier din grupa mare de la gradinita normala din Falticeni :)) din secolul trecut 🙂 Si luam o bucatica, formam o biluta, aplatizam, puneam in tava de aragaz tapetata cu foaie de copt. In tava intrau cam 30-33 bilute de paine cu arome. Apoi cu un cutit mic si ascutit crestam bucatile de aluat in forma crucii si pe forma taiata introduceam bucati, suvite din rosiile uscate taiate in prealabil. In total vreo 105 bucati de paine aromata, recuperate intregi si duse la expo a doua zi cam 87 :)) Inainte de a le da la cuptor le-am uns pe fiecare in parte cu putin ulei aromat, din borcanelul cu rosii uscate in ulei. Am dat apoi tava la cuptorul incins in prealabil, la foc mic-mediu pana se coc.
Acum simplificand lucrurile si pentru a scapa de munca de sisif :)) va indrum sa facem mult mai sigur si mai simplu. Deci, revenim la partea cu rasturnatul aluatului pe masa infainata. Taiati-l in doua bucati egale. Luati o bucata de aluat si intindeti-o pe masa, cu mana, aplatizind putin, ca si cum ati intinde aluatul pentru un cozonac. Luati si presarati pe suprafata aluatului bucatele de rosii uscate in ulei apoi rulati aluatulsi rasuciti-l. Puneti-l in tava unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina si dati la cuptor pana se coace. Puteti simplifica lucrurile punand aluatul in doua tavi de cozonac si va vor iesi doua paini perfecte. Tot Paine cu arome, dar alta forma 🙂
Cam asta e tot. Sunt delicioase, parfumate si aromate si sunt de post. iar fiind asa micute, copii le vor adora 🙂 va spun din experienta.
Sa aveti pofta si sa va bucurati de viata!
Sursa fotografiilor, publicate pe blog, cu acordul proprietarului: copyright Violeta Radu
3 Responses to Paine cu arome
-
Casa noua si bucate pe masura! Felicitari!
Lasă un răspuns
Ritmuri Astrale – simpozion national de astrologie
[…] fel principal. Si daca o sa puneti alaturi niste painici aromate si pufoase facute rapid asa ca in reteta lui Alice, o sa va faceti familia tare […]
[…] fel principal. Si daca o sa puneti alaturi niste painici aromate si pufoase facute rapid asa ca in reteta lui Alice, o sa va faceti familia tare […]