WordPress Templates

Cornulete cu mere

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

A venit toamna si o data cu ea a inceput sa ploua cu mere. Dap, fratilor, cu mere, zic bine. Cel putin la noi in bucatarioara e plin de mere, in special acum in perioada asta, pentru ca pietele sunt pline cu mere bune, bio, eco, mere romanesti de calitate. De multa vreme, mai ales de cand cu minunatul juicer (face toti banii, vorbesc serios!) ii fac Mirunei zilnic cate un suc dintr-un mar + morcov + sfecla buna si rosie de la Verde Bun. Dar uneori am chef de cate ceva bun si pufos cu aroma de mere coapte. O deliciosenie.  Iar pentru ca cei de la Verde bun au declansat recent isteria nationala a merelor, pe Facebook, prin concursul minunat Deliciu cu mere, m-au napadit amintirile. Dap… amintirile mele de-acasa, cand bunicii mei intindeau foaie subtire ca foita de tigara si o umpleau cu mere… mmm… cornulete cu mere. O minunatie frageda, de post, o bucurie pentru papilele gustative. Sunt moi, atat de fragede incat ti-e frica sa le strivesti si sa le gusti aroma de mere proaspat coapte. O minune, va asigur. Si daca aveti cateva mere in casa. intindeti repede aluatul asta si faceti cateva cornulete cu mere. Ma veti pomeni! Iar daca nu aveti mere la indemana, dati un telefon sau un mesaj la Verde Bun si va aduc ei mere de calitate. Dar ca sa nu mai povestim atat, va spun doar ca reteta pe care v-o prezint acum, cea de cornulete cu mere, este o retete de familie, veche, preparata cu suflet de bunicii mei, si e o reteta reconstituita timid la telefon cu al meu drag bunic de 83 de ani, care a incercat si-a reusit sa si-o aminteasca perfect in cele din urma.

Cornulete cu mere

Ingrediente pentru reteta de Cornulete cu Mere

pentru aluat:

  • 1 cescuta de ulei
  • 1 cescuta apa minerala
  • 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
  • faina cat cuprinde
  • un praf de sare
  • zeama de lamaie

pentru „mucilagiu”

  • 1/2 cescuta ulei
  • cateva lingurite de faina

pentru umplutura

  • 1 kg mere
  • 20 ml ulei
  • 150-200 gr zahar
  • zeama de la o jumatate lamaie
  • 2 lingurite scortisoara (optional)

Mod de preparare pentru Cornulete cu Mere

Mai intai spalti merele si le curatai de coaja. Le dati pe razatoarea mare, le stropiti cu zeama de la o jumatate de lamaie si le puneti pe foc intr-o cratita impreuna cu uleiul, zaharul si scortisoara. Caliti-le pana ce merele se inmoaie, apa lasata se evapora si se transforma intr-o pasta cremoasa si aromata. Lasati-o la racit.

In timp ce  compozitia de mere se raceste, purcedeti la prepararea aluatului. Procedura este putin complicata si in mare masura migaloasa, dar pregatiti-va pentru o deliciosenie perfecta de cornulete cu mere.

Astfel, intr-un bol puneti uleiul, apa minerala, un praf de sare si bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Adaugati faina si incepeti sa omogenizati. Amestecati si framantati, alternand cu faina in ploaie. Veti incepe sa simtiti la mana, cum se zice, cand aluatul este suficient de bun si gata de intins. Aluatul trebuie sa fie tare, ferm, dar totusi elastic, sa poata fi intins cu usurinta cu sucitorul.

Intindeti foaie de aluat cat mai subtire cu putinta. Cu cat mai subtire cu atat mai bine. Cand ati obtinut consistenta perfecta si stravezie, intindeti deasupra mucilagiul facut din ulei si faina. Acesta trebuie sa fie cleios, fix ca o smanatana groasa, fluida si care sa poata fi intins cu mana, usor, ca o crema peste intreaga foaie de aluat. Intindeti bine mucilagiul peste foaie, exact ca si cum ati intinde o crema peste pielea dumneavoastra fina. Va avea rolul de a hidrata foarte bine aluatul, de a-i da apoi acea fragezime perfecta. Dupa ce ati intins peste intreaga suprafata, rulati strans de tot aluatul, formand un rulou. Din acesta taiati cu un cutit foarte ascutit, cate o bucatica de 1cm grosime.  Fiecare bucatica va constitui in viitor baza pentru cornulete cu mere 🙂

Cu ajutorul sucitorului intindeti bucatica de aluat in foaie extrem de subtire, cat foita de tigara, cum se mai spune (cunoscatorii stiu). Nu va chinuiti sa intideti foaie in triunghi, patrat sau octogon 🙂 un dreptunghi e suficient… sau mai bine spus nu conteaza foarte tare forma geometrica. Neregulata sa fie, dar cat mai subtire. Intr-un capat puneti o lingurita din compozitia de mere coapte si rulati strans. Aduceti capetele ruloului in forma de semiluna, formand astfel un mic cornulet. Procedati la fel pana terminati intreaga cantitate de aluat. Astfel veti obtine o cantitate suficienta de cornulete cu mere cam pentru o tava si jumatate, chiar doua de cornulete cu mere aromate.

Cornulete cu mere

Le veti coace la foc moderat , in tava tapetata cu hartie de copt, pana se rumenesc usor „la talpa”.

Asa fierbinti le presarati sau tavaliti, dupa preferinte, prin zahar pudra. Serviti reci. A doua zi sunt chiar mult mai bune!

Cornulete cu mere

Pofta buna la cornulete cu mere!

Cornulete cu mere Cornulete cu mere

 

4 Responses to Cornulete cu mere

  1. Rocsy Ciobanu spune:

    Sunt grozave sincer. Deja salivez aici…

  2. Ce faine sunt! Banuiesc eu ca e mai mult de munca la ele dar sigur rezultatul isi merita tot efortul. Pupici Alice!

  3. ciupi spune:

    Ce bine arata in poze… Cred ca sunt la fel de delicioase, precum arata in poze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.