Prajitura Alba ca zapada
by Alice Ciobanu
Prajitura asta am facut-o de Craciun, insa abia acum reusesc sa o postez. Nu stiu cum, insa in fiecare an patesc la fel š . Adica: prajituresc, coc, fac mancare bunicica si… mereu contratimp cu postatul pe blog. No, probabil ca asa mi-e mie dat sa fie :))
Deci astazi avem PrajituraĀ Alba ca zapada. E o prajitura pe care mi-o facea mama acasa, demult tare. E o prajitura pe care, marturisesc, nu am facut-o niciodata eu, singura, Si nici nu am mai papat de cativa ani. Asa ca pot spune ca mi-a iesit tare bine, dar tare, tare bine….desi cred ca data viitoare voi face mai multa crema.
Dar sa purcedem a povesti….
Ingrediente pentruĀ Prajitura Alba ca zapada
- 450 gr faina
- 1 ou
- 120 gr unt
- 150 gr zahar tos
- 1 plic zahar vanilat
- 1 pliculet amoniu pt prajituri
- cateva linguri cu lapte
- o lingura cu otet
pentru crema:
- 600 ml lapte
- 200 gr zahar
- 2 oua
- 200 gr unt
- zeama de la 2 lamai
- 3 linguri amidon pentru prajituri
zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare pentruĀ Prajitura Alba ca zapada
Mai intai facem foile. Frecam untul cu zaharul si zaharul vanilat, dupa care adaugam oul si mixam. Adaugam bicarbonatul stins cu o lingura de otet si cateva linguri de lapte, faina si amestecam pana ce obtinem un aluat tare si ferm, o bila de aluat. Impartim bila de aluat in patru parti egale. Fiecare parte va deveni o foaie. Luam fiecare bucata de aluat, o punem in doua foi de copt si intindem cu sucitorul incet si sigur in foaie cat mai subtire, cam de 1mm, fix de dimensiunea tavii pe dosul careia o vom coace. Eu am folosit tava de 25*35. Cand am intins prima foaie la dimensiunea dorita, luam cu tot cu foaia de copt pe suprafata careia am intins-o si o punem pe dosul tavii de copt. Dam la cuptor, la foc moderat, cateva minute pana ce foaia capata o culoare putin aurie. Nu lasati foaia la copt prea mult timp pentru ca se vor arde imediat si se vor intari si in loc de Prajitura Alba ca zapada veti obtine o Alba ca neagra š
Procedati la fel cu fiecare din celelalte 3 bucati de aluat ramase. In final va trebui sa aveti patru foi frumoase, netede si albe. Depozitati-le una peste alta, cu foile de copt intre ele, la loc racoros si uscat pana ce e gata si crema…
Pentru crema punem Ā pe foc, intr-o craticioara, laptele la fiert. Ouale le batem spuma cu zaharul si apoi le adaugam in fir subtire peste laptele cald. Omogenizam cu lingura. Adaugam amidonul si amestecam. Lasam la foc mic si amestecam in crema, luand mereu de pe fundul cratitei, pentru a nu se prinde, pana ce crema se ingroasa. Luam de pe foc si adaugam untul la temperatura camerei. Mixam puternic. In final adaugam zeama de la 2 lamai.
Cand crema s-a racit vom trece la umplerea foilor…adica foaie, crema, foaie crema, foaie crema, foaie. Deasupra punem o greutate, de exemplu un fund de lemn mai gros. Dam la rece pentru cateva ore sau peste noapte.
A doua zi pudram cu zahar pudra… taiem in romburi sau patrate mici …si…consumam…:))
E fix asa cum mi-o aminteam.
Pofta buna!
Sursa de inspiratie : Laura Laurentiu
20 Responses to Prajitura Alba ca zapada
-
Mie imi place tare mult prajitura,am facut-o cu mai multe creme,de cioco,nuca,caramel,lamaie,portocala,chiar si cu vanilie si visine,,,delicioasa rau.La multi ani!!!!
-
Uite ca o sa incerc si cu alte variante de crema. Mersic fain!
-
-
Un din prajiturile ce imi place inca din copilarie..Super super bunatate.Bravo!
-
Rocsy >:D<
-
-
Tare buna prajitura aceasta, mi s-a facut pofta.
La multi ani!-
foarte buna, asa-i… Ma bucur ca am reusit sa o fac eu singurica! Pupicei si La multi ani!
-
-
Super arata, si eu trebuie sa fac bunatatea asta de praji! Pupici
-
Paula, la ce bunatati faci tu…..ioiii!!!!!!!! >:D<
-
-
Mai, si ce o mai facea si mama! Super ti-a iesit. Alba si dulce š
-
Brindu….mersic fain! >:D<
-
-
Un ‘cubulet’ doresc si eu va rog! š pup
-
Cu mare drag! doar stii ca te iubi! >:D<
-
-
Foarte buna parajirurica š
-
multumim!
-
Alba ca zapada i-ai spus? Mama o numea prajitura cu lamaie. Punea in crema si coaja de la o lamaie. E foarte-foarte buna. Si intr-adevar ti-a reusit minunat.
Ce ziceai de postat? Pai eu nici acum n-am postat prajiturile pe care le-am facut pentru revelion. Iar postarile din preajma Craciunului le-am pregatit cu 2 saptamani inainte de Craciun. Cum te-ai si putt gandi ca reusesti sa si postezi retetele inainte de Craciun?! Asa ca simte-te foarte bine, Suntem toate in aceeasi situatie. Pup! -
in loc de amidon ce putem sa punem ca aici nu se gaseste unde suntem noi in spania.va multumesc
-
N-as crede ca nu este… Dr oetcker e peste tot in europa. Se cheama Gustin amidon alimentar…in niste cutii…
dar daca totusi nu gasiti, puneti adauga un plic de pudding de vanilie…. de asta nu cred ca nu se gaseste
bafta
-
-
Mi-ai starnit pofta, Alice, am si uitat cand am facut-o ultima data :). Sa-ti fie de bine, arata minunat!
LasÄ un rÄspuns
Falafel cu sos tahini
[…] La modul serios vorbesc. Prajiturile cu foi ma sperie. Mi se par imposibil de executat. Desi iubesc Alba ca zapada si este singura prajitura din foi care imi iese beton. Am mai incercat acum vreun an, cred, […]