Cupola de ciocolata
by Alice Ciobanu
M-am gandit sa il astept pe Mosul cu o prajitura de sarbatoare, Cupola de ciocolata, o prajitura superba ce contine valuri de crema de vanilie parfumata si frisca, un blat de pandispan usor inmiresmat cu aroma de cirese si toate astea sub o cupola de ciocolata crocanta.
Ingrediente pentru Cupola de ciocolata
- 6 oua
- 275 gr zahar
- 4 linguri faina
- 1 lingura zeama de lamaie
- coaja de lamaie rasa
- un praf de sare
- 3 linguri lichior de cirese
- 300 ml lapte
-
1/2 pastaie de vanilie
-
125 gr zahar
-
3 galbenusuri
-
2 linguri de amidon
- 300 ml frisca lichida
- 3 linguri zahar praf
- 150 gr ciocolata amaruie sau cu lapte, de care vreti voi
- 50 ml lapte
Mod de preparare pentru Cupola de ciocolata
Pentru stratul de pandispan separati mai intai ouale. Galbenusurile le mixati bine cu zaharul pana ce acesta se topeste si crema capata o consistenta spumoasa, dublandu-si volumul. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Peste crema de galbenusuri adaugati coaja de lamaie, zeama de lamaie si incorporati treptat faina cernuta. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma cu un praf de sare. Tapetati o tava intinsa 24*35 cu o foaie de copt si turnati compozitia in tava. Predati totul cuptorului, incins in prealabil si coaceti la foc potrivit pentru 30-40 minute, depinde de cuptor. Faceti testul cu scobitoarea, dupa care scoateti tava si lasati la racit.
Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capete consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.
Frisca lichida o mixati la viteza mare impreuna cu zaharul pudra, la rece, pana sta teapana :). O dati la rece, la frigider si o scoateti abia in momentul asamblarii prajituricii.
Cand blatul de pandispan pufos s-a racit complet, il scoateti din tava si il taiati in triunghiuri potrivite, in functie de marimea castronului, bolului in care veti asambla prajiturica. Bolul il tapetati cu o hartie de copt si puneti triunghiurile de pandispan cu baza in sus, spre gura bolului, pana ce acoperiti intreaga suprafata.
Imbalsamati apoi triunghiurile de pandispan cu lichiorul de cirese, turnand usor, pe rotund, de la buza bolului spre fund. Tapetati apoi totul cu un strat generos de frisca, de jur imprejur, acoperind toata suprafata. Dati la rece pentru o ora.
Scoateti apoi si puneti crema de vanilie, rece, umpland bolul cu aceasta. Dati la rece pentru o ora. Apoi topiti pe baie de aburi, ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele si amestecati continuu pana la omogenizare completa si pana obtineti o compozitie densa. Lasati la racit, dar nu complet, ci doar pana ce capata o consistenta semi-fluida.
Scoateti bolul cu prajitura, care pana atunci a stat la rece, da?!, si rasturnati-l pe un platou. Ridicati bolul si scoateti hartia de copt. Turnati apoi ciocolata topita peste prajitura si nivelati in strat subtire si frumos. Dati cupola de ciocolata la rece pana ce se intareste ciocolata. Pudrati cu zahar pudra, asa ca pentru sarbatoare… si … serviti-o alaturi de o ciocolata calda. Niciodata nu e prea multa ciocolata!
Lasă un răspuns
Passion4Cooking Electrolux, prieteni si o seara magica
18 Responses to Cupola de ciocolata
interesanta prajitura,cu blatul in sus ! succes!
Un tort frumos!!! Bafta la concurs si Sarbatori fericite!
foarte bun si arata excelent, bafta :*
Cred ca Mosu’ va fi super incantat!
Bafta la concurs!
vai! tre să fie o nebunie! o să-l fac și eu înaintea Crăciunului. dacă întâmpin dificultăți te pot suna în vederea consilierii? 😛
hai că mă duc să te votez! :*
fatăăăăă! dă și tu un link către tortul de la divahair de pe site lor, c-am căutat în cele 22 de pagini și nu l-am găsit. ș-am intrat și pe feisbuc și nici acolo n-am găsit nica :((
gianooo…zuzo…de maine cred ca incepe cu votarea, concursul…te anutn io…fii pe faza! :))
Alice, hihihihhi! apăi eu-s hotărâtă bre! când îmi pun în cap cevaaaaa! :))
ok, să mă anunți pe blog când.
pup.
Tare delicioasa este!!!Bafta la concurs!Pupici!
Delicioasa prajitura! Norocos mai e Mosul 😉
Sa ma tragi de urechi, sa nu uit sa votez. Mult succes!
Multa bafta la concurs! 😉
Ce bine aratã!!! baftã:)
interesant totruletul!!!succes!!
multumesc fetelor! va voio cere ajutorul pt voturi 😛 pupci cu mare drag!
Se pun si albusurile la crema? Vreau s-o pregatesc pt sarbatori,arata f frumos.Multumesc!
Buna Loredana,
In crema de vanilie doar galbenusurile. Multumesc de intrebare, in felul acesta acumam observat ca am scris 3 oua si nu 3 galbenusuri. Ai grija la temperatura sa nu se coaguleze galbenusurile si sa arunci intreaca compozitie. bafta!
Super reteta, mi-a facut placere sa o prepar si a iesit foarte buna, multumesc pentru articol.
AM bucur ca ti-a placut si multumesc pentru vizita! Te mai astept!