Cartofi copti in coaja
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Vine frigul si incet-incet apare iarna. Asa ca mi s-a facut pofta de o gustare potrivita cu vremea umeda si racoroasa de afara, Cartofi copti in coaja. De cate ori suntem spre iarna mi-aduc aminte de aceasta simpla, dar minunata gustare de pe vremea cand, copil fiind, mergeam in campania agricola obligatorie, la „scos” de cartofi intr-un sat la cativa km de orasul natal, sat ce se numea „Ţarna Mare” (sugestiv, nu!?). Cat era ziua de mare stateam insirati pe ogor si scoteam cartofi pana hăăăt tarziu, spre sfarsit de octombrie, de ne prindea bruma pe acolo. Singura noastra desfatare era sa ne coacem in jar, sub paie adunate, cei cativa cartofi subtilizaţi cu mare bagare de seama. Era o perioada tare faina pentru mine, caci in zilele alea am invatat sa mananc biscuiti obisnuiti cu zacusca (complet aiurita combinatie), lucru transformat in mic dejun, pranz sau chiar cina, mult mai tarziu, in primii ani de studentie din caminul T13 (nerenovat si fara lumina pe hol in vremea aia).
Ingrediente pentru reteta de Cartofi copti in coaja
- 6-8 cartofi medii
- sare mare
- iaurt sau smantana
- unt
Mod de preparare pentru Cartofi copti in coaja
Se iau cartofii si se spala bine sub jetul puternic de apa de robinet. Se sterg si se usuca cu prosopul. Se aseaza apoi intr-o tava si se coc in cuptor cam aproximativ o ora, o ora si jumatate, la foc mic. Se intorc din cand in cand si se coc pana ce coaja devine usor crocanta iar miezul pufos. Si toata casa miroase a toamna tarzie, calda si aurie.
Se scot din tava si se taie cartofii in doua, pe mijloc. Li se adauga peste miezul fierbinte cate o bucata de unt, se presara cu sare mare si se consuma cu iaurt rece sau smantana. Miruna iubeste acesti cartofi copti in coaja cu unt si iaurt mult.
3 Responses to Cartofi copti in coaja
-
sa spun ca deja…salivez in fata calculatorului??? ar fi in zadar….mamaaaaaaaaaa ce pofta mi-e !!!!!!
-
si sa „vezi” ce aroma 🙂
Lasă un răspuns
Quiz
[…] sub paiele palpaind. Radeam fara griji, ne veseleam si ne infruptam din acei simpli si deliciosi cartofi copti in coaja, presarati cu cateva cristale de sare grunjoasa pastrate intr-un flacon alb de plastic. Si de […]