Cozonaci impleticiti
Despre acesti cozonaci impleticiti s-ar putea scrie o adevarata poveste. Cred ca sunt cozonacii care au inebunit internetul acum mult timp in urma. Sunt cozonaci pe care i-am vazut prima data la Mircea Banu si care a scris reteta pe desertologie.blogspot.ro , apoi ca GP pe blogul lui A. Hadean. Cozonacii astia sunt dementiali de buni si am vrut sa ii prepar inca de cand i-am vazut prima data, acum cativa ani. Par excelenti doar uitandu-te la poze. Sunt un amestec intre cozonaci si babka, iar procesul de preparare ia cate putit din cele doua retete si creeaza ceva absolut unic si de care te vei indragosti. Cozonaci impleticiti sunt absolut minunati si merita fiecare secunda pe care o investesti in prepararea lor. Si ia cateva secunde, ba chia ore, ba chiar zile 🙂 Si o noapte! Deci, da. Sunt cozonaci care iti solicita timp, rabdare, migala si iarasi rabdare. Si ingrediente bune. Dar te vor rasplati pe masura. Sunt plini de nuca, aromati, cu miez pufost si aerisit. Se pastreaza bine pe parcursul catorva zile. Nu sunt umezi si nu te vei imbata de la ei. Asa ca sunt ok si pentru copii :), asta in cazul in care iti faceai vreo grija. Se consuma cu maxima placere si creeaza dependenta. Mai multe detalii va voi da in reteta pentru ca sunt foarte multe explicatii si va trebui sa investiti fix aceeasi rabdare si sa nu trisati sau sa sariti peste etape. Fiti consecventi si veti avea niste cozonaci impleticiti pe care ii veti pomeni. Despre ei am postat pe facebook cateva din etapele prepararii si gasiti discutiile aici si aici, aici si aici si unele detalii de final aici.

Ingrediente pentru reteta de Cozonaci impletitici

- pentru aluat:
- 530 gr faina
- 25 gr drojdie proaspata
- 120-130 gr lapte caldut
- 150 gr unt
- 2 oua intregi
- 3 galbenusuri
- 80 gr zahar fin
- 5 gr sare fina
- 40 gr rom
- coaja de la 1 portocala+1 lamaie
- pentru umplutura:
- 400gr miez de nuca
- 200 gr zahar pudra
- 50 gr cacao
- 3 oua medii
- 50 gr coniac sau vinars
- un praf de sare
- pentru sirop:
- 300 gr zahar tos
- 100 gr apa
- 1 baton vanilie
- 100 gr coniac sau vinars
- toate cantitatile sunt cantarite in grame, inclusiv lichidele

Mod de preparare pentru reteta de Cozonaci impleticiti
Atentite! * pentru cozonaci impleticiti aveti nevoie de spatiu in congelator, spatiu in frigider si mai ales timp: prima zi: vreo 6 ore, + o noapte+ a doua zi cam 3 ore plus macar o jumatte de zi pentru a lasa cozonacii in tavi pana se racesc complet si pot fi taiati.
*Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, asa ca le pregatiti cu cateva ore inainte de a va apuca de treaba. Nu este nevoie sa faceti cald in bucatarie, dar nici sa fie -20 grade:).
* Aveti nevoie de un mixer planetar!
Astfel sa incepem!
Intr-un bol incapator puneti si amestecati dorjdia proaspata cu 60 gr lapte caldut pana o incorporatiin lapte. Adaugati 30 gr faina si lasati la loc caldut, in bol acoperit cu folie, pentru 10-15 minute pana ce se umfla bine.
Taiati 150 gr unt in bucati cam de forma unui cub de gheata si impartiti-l in trei (cam de 50 gr).
In bolul de la mixerul planetar puneti 2 oua intregi si 3 galbenusuri impreuna cu 80 gr zahar fin si cele 5 gr de sare. Incepeti sa amestecati si adaugati coaja de la portocala si lamaie, precum si esenta de rom. Mixati pana devine spuma. Scoateti mixerul si atasati carligul pentru aluat. Adaugati maiaua si faina si cel putin 60 gr lapte rece. Incepetti sa framantati si veti vedea ca aluatul va deveni foarte lipicios. Lasati-l sa framante cateva minute, macar vreo 10 minute sau pana ce se desprinde de pe bol, apoi adaugati untul in cele trei transe, cate 50 gr odata. Toata treaba va deveni destul de urata si untul se va incorpora destul de greu. Opriti din cand in cand mixerul si ajutati putin cu o spatula de pe lateralele vasului. Cam vreo 15 minute va va lua toata treaba asta si probabil ca veti fi la faza „vai, nu imi iese nimic! Nu va speriati. Continuati cu zambetul pe buze. Carligul de framantat doar la nivelul 1, din cand in cand 2. Nu mai mult. Repet: nu va speriati. Avand in vedere ca faina de la noi, de cele mai multe ori este foarte proaspta (de oricare ati lua si oricat ati da pe ea, tot proasta eate) puteti sa mai adaugati maxim o mana de faina, dar asta doar dupa ce ati oprit mixerul si amestecati voi putin cu mana. Aluatul va trebui sa fie ferm, oarecum lipicios, dar legat binisor.
Ungeti un bol mare cu ulei si transferati aluatul in el. Acoperiti cu folie de alimente si dati bolul la frigider pentru 2 ore sau pana ce isi dubleaza volumul, dar nu mai putin de doua ore.
Intre timp puteti prepara umplutura si siropul. Este important sa le aveti pregatite dinainte. Siropul trebuie sa se raceasca iar pana a doua zi se va fi ingrosat suficient. Iar umplutura pentru a avea timp sa se combine toate aromele.
Umplutura: Amestecati 400 gr de miez de nuca macinat extrem de fin si de mult pana ce devine o pasta (Va sfatuiesc sa folositi un tocator din ala electric, un blender cu lama buna si mare.) cu 200 gr de zahar pudra, cacao, oua si coniac. Omogenizati bine pana ce obtineti o pasta consistenta.
Pentru sirop puneti pe foc intr-o craticioara incapatoare, cele 300de gra de zahar si apa si lasati la foc mic pana ce se topeste zaharul. NU amestecati in craticioara, lasati sa se dizolve de la sine. Cand s-a ingrosat putin, trageti de pe foc si adaugati un baton de vanilie, crestat pe lung si caruia i-ati scos si miezul in prealabil, si coniacul. Acoperiti vasul cu un capac si lasati asa pana a doua zi.
Dupa ce au trecut cele doua ore, scoateti aluatul de la rece si impartiti-l in doua parit egale. Dati-le forma unei bile si impachetati-le in folie unsa cu ulei. Dati-le la frigider pentru 3 ore. Dupa treo ore luati fiecare bucata de aluat si intindeti-o pe masa de lucru (infainata) in forma de dreptunghi (max. 30*40). Incercati sa intindeti foaia folosindu-va de cat mai putina faina si fara a intoarce foaia de aluat. Cand ati terminat de intins foaia de aluat, intoarceti-o pe cealalta parte si eliminati excesul de faina. La marginea de sus, lasati liber cam 3-4 cm. Indindeti jumatate din umplutura pe foaia de aluat, lasand loc pe celelalte trei margini cam de 1cm. Rulati apoi aluatul de jos inspre sus ( inspre partea pe care ati lasat-o libera) cat mai strans si uniform. cand ajungeti la capat ungeti cu apa partea libera si inchideti. Taiati capetele cu un cutit ascutit, cam 4-5 cm. Inveliti ruloul in folie unsa cu ulei si dati la congelator pentru 15 minute. Procedati la fel si cu cealalta bucata de aluat.
Intre timp pregatiti doua forme de cozonac. Ungeti-le cu unt si tapetati pe fiecare latura cu foaie de copt.
Scoateti cate un rulou de la congelator si taiati-l in doua pe lung. Veti avea doua jumatati. Puneti-le in cruce si impletiti-le, adica le rasuciti una dupa cealalta de la mijloc spre capete. Puneti cei doi cozonaci impleticiti in tavi. Acoperiti tavile cu folie si dati-le la frigider peste noapte sau macar pentru 8 ore.
A doua zi puneti in cuptor o oala cu apa clocotita si inchideti cuptorul. Dupa 10-15 de minute, scoateti tavile de la frigider si puneti-le in cuptorul plin de aburi pentru 30 de minute. Dupa cele 30 de minute scoateti tavile de la cuptor si oala cu apa. Porniti cuptorul la 250 grade si incalziti-l la maxim. Cam in 15 minute puteti pune tavile la cuptor. Reduceti caldura la 160 grade si coaceti 45-50 grade pana cand cozonacul este rumenit deasupra si ferm la atingere.
Scoateti tavile de la cuptor si apoi scoateti cozonacii si lasati-i in afara tavilor cam 5 minute.

Pregatiti o tava mai marisoara, de friptura sau prajitura, si puneti cozonacii inauntrul ei. Turnati usor siropul peste fiecare cozonac si cu ajutorul unei pensule speciale pentru patiserie ungeti-i din abundenta.
Lasati-i cateva secunde, chiar 1 minut. Nu li se va intampla nimic.

Puneti cozonacii inapoi in tavi si lasati-i asa pana se racesc complet.

Cam asta e intreaga poveste. Sper sa nu va speriati si sa coaceti si voi cozonaci impleticiti. Sunt dementiali. Va jur!


Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc
Tajine de pui cu rosii
Lasă un răspuns