WordPress Templates

Cozonac cu nuca

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Astazi mi-am dat seama, imediat ce am postat pe facebook, poza cozonaceilor de i-am copt, ca desi fac aceiasi reteta de cozonac de vreo cativa ani, nu am postat-o pana acum. Cum s-a putut asa ceva?, m-am intrebat. Apoi mi-am raspuns tot eu singura: de fiecare data, in fiecare an, plecam pe undeva, astfel incat nu am reusit sa fac putin timp sa pozez si sa postez reteta. Drept pentru care, destul de tarziu in noapte, m-am inversunat sa fac postarea si sa va dau reteta de Cozonac cu nuca, cea dupa care coc cozonaci la Pasti si la Craciun. Reteta e veche, oarecum migaloasa si cere multa atentie si cateva mici „trucuri” de care e bine sa tineti seama. E reteta pe care am gasit-o in cartea Silviei Jurcovan, intitulata simplu Carte de bucate, carte din care mi-au iesit cele mai bune retete de mancaruti si dulciuri. E o carte care iti explica foarte multe si e utila pentru toti cei care vor sa gateasca cavea, orice. Ideea e ca am mai incercat si alte retete de cozonac, dar toate se incriu la capitolul „diverse” si nu au meritat sa scriu despre ele. Bun, acum ca v-am captat atentia, haideti sa va dau reteta si micile „trucuri” si poate cel mai important aspect de care trebuie sa tineti seama este ca acest cozonac cu nuca se face cu aluat oparit. Oparirea unei parti de faina are scopul de a mentine cozonacul moale si pufos mai mult timp.

Cozonac cu nuca

Ingrediente pentru reteta de Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

pentru aluatul de cozonac

  • 1 kg faina alba ( poate varia cu 100 gr in plus, neaparat faina de buna calitate)
  • 8 galbenusuri
  • 600 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 60 gr drojdie
  • 200 gr unt
  • 200-225 gr zahar tos
  • 20 ml esenta de rom
  • 1 lingurita rasa de sare
  • coaja de la 1 portocala
  • 10 ml esenta de vanilie
  • 50 gr stafide

pentru umplutura

  • 400-500 gr miez de nuca macinat
  • 200 gr zahar tos
  • 125 gr cacao
  • cateva linguri de lapte
  • 4-5 albusuri
  • rahat

pentru uns:

  • 2 galbenusuri sparte in cateva linguri de lapte

Cozonac cu nuca

Mod de preparare pentru reteta de Cozonac cu nuca

* Toate ingredientele pentru aluatul de cozonac le scoateti de cu seara si le lasati la temperatura camerei peste noapte

Intr-un bol marisor de vreo 2-3 litri puneti 100 gr de faina pe care le opariti cu 200 ml lapte clocotit, avand grija sa va miscati rapid si sa desfaceti cocoloasele de faina. Lasati apoi sa se racoreasca.

Intr-un alt bol amestecati drojdia cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza. Cand faina oparita a ajuns la temperatua potrivita, adica aproape de temperatura camerei, amestecati-o cu drojdia lichefiata. Daca veti pune drojdia in alutul fierbinte, nu va mai fermenta pentru ca se va distruge. Deci, atentie mare! Amestecati de cateva ori si acoperiti bolul cu un prosopel si lasati-l asa 15 minute.

Frecati galbenusurile cu un strop de sare, doar cat sa se invioreze si sa isi schimbe culoarea, apoi adaugati zaharul tos si amestecati pana devine spumos. Incorporati restul de lapte(400ml), esentele, coaja de portocala si stafidele (tinute in rom 10 minute). Incorporati apoi maiaua crescuta ( adica amestecul de faina si drojdie)

Intr-un bol incapator sau in ce fel de covata aveti voi de framantati aluatul, turnati faina si faceti in mijlocul ei o gropita. Turnati amestecul lichid si incepeti sa incorporati faina. Treptat adaugati uleiul si jumatate din cantitatea de unt topit si racit.

La inceput veti avea o compozitie extrem de moale si lipicioasa, dar pe masura ce framatati luand si adunand de pe margini veti observa ca amestecul incepe sa capete consistenta. Nu va speriati :). Framantati jumatate de ora. Incorporati apoi si restul de unt, turnand tot pe margini si adunand aluatul tot de pe margini spre mijloc. Nu mai framantati, ci doar aduceti din partile laterale spre mijloc, cu mana. Acoperiti cu un prosopel si lasati la loc cald, ferit de curenti de aer rece pentru o ora, o ora si ceva.

Intre timp, incingeti cuptorul al treapta 2-3 si pregatiti tavile de cozonac: ungeti-le bine cu unt si tapetati-le cu faina.

Pentru umplutura: bateti albusurile si apoi incorporati-le in amestecul de miez de nuca macinata, cacao si zahar. Taiati bucatele de rahat, de diferite arome si culori.

*se lucreaza cozonacii la loc cald si cu ulei

Imediat ce aluatul a crescut ungeti-va bine mainile cu ulei si masa de lucru la fel. Luati cate o bucata de aluat si intindeti cu sucitorul in forma de dreptunghi. Intindeti cu o lingura sau spatula pe intreaga suprafata din compozitia de umplutura si puneti din loc in loc bucatele de rahat. Evident ca puteti sa mai adaugati si stafide. Rulati strans.

Procedati la fel cu inca o bucata de aluat. Din cele doua suluri de aluat, impelti-le usor, dati unul peste altul. In felul acesta veti avea un frumos cozonac cu nuca. Puneti-l in forma de cozonac pregatita si lasati-l sa creasca in forma (pana aproape se umple forma) cam 15-20 minute. Ungeti cu galbenus de ou si dati la cuptor, la foc potrivit ( treapta 2). Coaceti cozonacii cam 50 minute, insa timpul e si in functie de cuptorul fiecaruia si de marimea cozonacului, adica a formei in care sunt copti.

Foarte important este ca usa cuptorului sa nu se deschida in primele 25 de minute, pana ce cozonacul prinde forma. Apoi puteti sa ii mai ungeti cu ou batut, sa presarati putin zahar tos deasupra si eventual sa intoarceti formele daca stiti ca aveti un cuptor care nu coace uniform. De asemenea puteti sa reduceti focul, spre treapta 1, daca vi se pare ca se rumeneste prea tare.

Cozonac cu nuca

Dupa ce s-au copt, scoateti tava si cu un cutit treceti de jur imprejurul tavii. Apoi inclinati tava si cozonacul ar trebui sa alunece singur. Lasati-i sa se raceasca in pozitie laterala (daca aveti o tava care este mai ingusta la baza si lunga) sau in pozitie normala dava tava este lata. Indiferent ce si cum, lasati cozonacii sa se raceasca inainte de a-i taia. Si foarte important: lasati-i sa se raceasca in incaperea in care i-ati copt, la temperatura camerei, pentru ca daca ii dati imediat intr-o camera in care este rece, aluatul va condensa si vor deveni cleiosi, iar acest defect nu se poate repara.

Sper sa va descurcati si pentru orice detalii ma gasiti pe aici…pe blog sau fb.

Cozonac cu nucaCozonac cu nuca Cozonac cu nuca

Paste cu Lumina, dragii mei! Invierea Domnului sa va gaseasca voiosi si cu masa imbelsugata!

8 Responses to Cozonac cu nuca

  1. […] cu branza si piersici. E din aluat de cozonac, mai exact e acelasi aluat pe care l-am folosit la cozonac cu nuca, e acelasi aluat oparit pe care l-am gasit acum cativa ani in cartea Silviei […]

  2. […] clasice, acelea cu care am crescut si care traditional se fac la noi in zona: drob de miel, cozonac, pasca cu branza dulce, miel cu sos de iaurt si evident oua rosii. Insa in fiecare am in place sa […]

  1. Coca spune:

    Arata foarte bine…O întrebare doar: 200 ml de lapte opărit îl amestecam cu 100 gr faina și 400 ml unde il incorporam? În gălbenușurile amestecate cu zaharul? Mulțumesc.

  2. Viviana spune:

    Buna,
    Aluatul trebuie sa fie lipicios?
    Mulțumesc!

    • Alice spune:

      BUna,

      Aluatul de cozonac trebuie framantat pana se desprinde singur de pe maini si de pe marginile bolului. Da, este lipicios si tocmai de aceea se lucreaza cu mainine unse bine cu ulei si masa de lucru, la fel. Spor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.