Cozonac cu branza si piersici
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Astazi e Inaltarea Domnului si pentru ca e traditie sa se faca cozonac, sa se vopseasca oua si sa se mearga la biserica, m-am gandit ca ar fi numai bun un Cozonac cu branza si piersici. E din aluat de cozonac, mai exact e acelasi aluat pe care l-am folosit la cozonac cu nuca, e acelasi aluat oparit pe care l-am gasit acum cativa ani in cartea Silviei Jurcovan.
De data asta am facut cozonac cu branza si piersici direct din compot de la Sun Food, pentru ca piersicile din magazin nu sunt exact cam ceea ce ar trebui sa fie. Aa, si l-am facut cu branza pentru ca mi-era dor asa de o coptura dulce si pufoasa, cu ceva branzica, dar care sa nu fie ca o pasca cu multa branza… ceva asa mai simplu. Asa ca am incercat sa fac varianta cozonacului cu branza 🙂
Ingrediente pentru reteta de Cozonac cu branza si piersici
pentru aluat
- 500 gr faina
- 4 galbenusuri
- 300 ml lapte
- 20 ml ulei
- 30 gr drojdie
- 100 gr unt
- 130 gr zahar tos
- 10ml esenta de rom
- 1/2 lingurita rasa de sare
- coaja de la 1/2 portocala
pentru umplutura
- 300 gr branza de vaci grasa
- 3 linguri smantana grasa
- 100 gr zahar
- esenta de vanilie
- cateva piersici din compot taiate bucatele
pentru uns deasupra
- 1 galbenus spart in 2 linguri lapte
Mod de preparare pentru reteta de Cozonac cu branza si piersici
Intr-un bol marisor de vreo 2-3 litri puneti 50 gr de faina pe care o opariti cu 100 ml lapte clocotit, avand grija sa va miscati rapid si sa desfaceti cocoloasele de faina. Lasati apoi sa se racoreasca.
Intr-un alt bol amestecati drojdia cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza. Cand faina oparita a ajuns la temperatua potrivita, adica aproape de temperatura camerei, amestecati-o cu drojdia lichefiata. Daca veti pune drojdia in aluatul fierbinte, nu va mai fermenta pentru ca se va distruge. Deci, atentie mare! Amestecati de cateva ori si acoperiti bolul cu un prosopel si lasati-l asa 15 minute.
Frecati galbenusurile cu un strop de sare, doar cat sa se invioreze si sa isi schimbe culoarea, apoi adaugati zaharul tos si amestecati pana devine spumos. Incorporati esentele, coaja de portocala si stafidele (tinute in rom 10 minute). Incorporati apoi maiaua crescuta (adica amestecul de faina si drojdie)
Intr-un bol incapator sau in ce fel de covata aveti voi de framantati aluatul, turnati faina si faceti in mijlocul ei o gropita. Turnati amestecul lichid si incepeti sa incorporati faina. Treptat adaugati uleiul si jumatate din cantitatea de unt topit si racit.
La inceput veti avea o compozitie extrem de moale si lipicioasa, dar pe masura ce framatati luand si adunand de pe margini veti observa ca amestecul incepe sa capete consistenta. Nu va speriati . Framantati jumatate de ora. Incorporati apoi si restul de unt, turnand tot pe margini si adunand aluatul tot de pe margini spre mijloc. Nu mai framantati, ci doar aduceti din partile laterale spre mijloc, cu mana. Acoperiti cu un prosopel si lasati la loc cald, ferit de curenti de aer rece pentru o ora, o ora si ceva.
Intre timp, incingeti cuptorul al treapta 2-3 si pregatiti tavile de cozonac: ungeti-le bine cu unt si tapetati-le cu faina.
Imediat ce aluatul a crescut ungeti-va bine mainile cu ulei si masa de lucru la fel. Impartiti aluatul in doua bucati egale si apoi lucrati-le la fel. Luati cate o bucata de aluat si intindeti cu sucitorul in forma de dreptunghi. Intindeti cu o lingura sau spatula pe intreaga suprafata din compozitia de branza si puneti din loc in loc bucatele de piersici.
Rulati strans. Procedati la fel cu cealalata bucata de aluat. Dati-le una dupa cealalata si puneti-le in tava. Lasati-le la loc caldut macar 15 minute.
Ungeti deasupra cu un galbenus de ou spart in cateva linguri de lapte. Dati tava la cuptor pentru 40 minute la foc molcom. Scoateti tava si lasati la racit pe un prosopel curat sau pe un gratar metalic.
Taiati minunatia de cozonac cu branza si piersici in felii in momentul in care s-a racit complet!
Lasă un răspuns
Batoane cu mac
One Response to Cozonac cu branza si piersici
Azi, după slujbă, am plecat la drum, aşa că abia ce am sosit acasă pentru a pleca la alt drum. Nici nu-ţi închipui ce foame-mi este la ora asta, iar până se răceşte mâncarea, uite, n-am avut altă treabă decât să văd bunătatea asta de cozonac şi să înghit în sec. Şi pentru că-mi sunt cuvintele înecate a ora asta nu mai scriu mult, nu de alta, dar tare mi-e că imaginaţia mea culinară va emana cine ştie ce elucubraţii nedemne de citit. 😀
Fain, îmi închipui ce aromă şi textură trebuie să aibă, ahhh!