WordPress Templates

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Despre ce sunt sarbatorile? Despre Familie si copii! Eu asa zic. Indiferent ca e sarbatoarile de iarna sau cele de Paste, toata bucuria se revarsa asupra familiei si a copiilor. Si parca si noi, cei mari, redevenim mici. pentru ca de sarbatori ne aducem aminte (inevitabil) de copilarie, de acele retete si mirosuri care ne umpleu casa de lume si inima de bucurie. Iar coconazul e unul dintre mirosurile care ma duc cu gandul in vremuri de demult. In fiecare an, de paste sau Craciun, mama ne facea cozonacei. Pastra cate putin aluat si ne umple niste canute de tabla, ne facea cate un mic cozonacel. Si dintre toate bunatatile acei cozonacei erau cel mai asteptat desert, darul suprem.

Asa se face ca acum, impreuna cu Miruna am preparat niste cozonacei cu nuca si fructe tropicale, niste mici bijuterii dulci si aromate. Si cum nu aveam canute de tabla, am folosit drept tavi de coacere 🙂 cateva cutii goale de conserva de tabla de la Sun Food. Am facut aluat oparit de cozonac, nuca multa si aromata cu cacao si karob si fructe tropicale din belsug. Delicios! Si speciali, nu-i asa?

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Ingrediente pentru reteta de Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale
  • 500 gr faina alba ( poate varia cu 100 gr in plus, neaparat faina de buna calitate)
  • 4 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 30 ml ulei
  • 20 gr drojdie
  • 100 gr unt
  • 150 gr zahar tos
  • 10 ml esenta de rom
  • 1/2 lingurita rasa de sare
  • coaja de la 1 portocala
  • 5 ml esenta de vanilie
  • pentru umplutura:
  • 300 gr miez de nuca
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura pudra de karob
  • 100 gr zahar
  • 1 conserva fructe tropicale Sun Food
  • 3 albusuri
  • pentru uns: un galbenus spart in 1 lingura lapte
Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Mod de preparare pentru reteta de Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Toate ingredientele pentru aluatul de cozonac le scoateti de cu seara si le lasati la temperatura camerei peste noapte

Intr-un bol marisor de vreo 2-3 litri puneti 50 gr de faina pe care le opariti cu 100 ml lapte clocotit, avand grija sa va miscati rapid si sa desfaceti cocoloasele de faina. Lasati apoi sa se racoreasca.

Intr-un alt bol amestecati drojdia cu 2 linguri de zahar pana se lichefiaza. Cand faina oparita a ajuns la temperatua potrivita, adica aproape de temperatura camerei, amestecati-o cu drojdia lichefiata. Daca veti pune drojdia in alutul fierbinte, nu va mai fermenta pentru ca se va distruge. Deci, atentie mare! Amestecati de cateva ori si acoperiti bolul cu un prosopel si lasati-l asa 15 minute.

Frecati galbenusurile cu un strop de sare, doar cat sa se invioreze si sa isi schimbe culoarea, apoi adaugati zaharul tos si amestecati pana devine spumos. Incorporati esentele, coaja de portocala si stafidele (tinute in rom 10 minute). Incorporati apoi maiaua crescuta ( adica amestecul de faina si drojdie)

Intr-un bol incapator sau in ce fel de covata aveti voi de framantati aluatul, turnati faina si faceti in mijlocul ei o gropita. Turnati amestecul lichid si incepeti sa incorporati faina. Treptat adaugati uleiul si jumatate din cantitatea de unt topit si racit.

La inceput veti avea o compozitie extrem de moale si lipicioasa, dar pe masura ce framatati luand si adunand de pe margini veti observa ca amestecul incepe sa capete consistenta. Nu va speriati :). Framantati jumatate de ora. Incorporati apoi si restul de unt, turnand tot pe margini si adunand aluatul tot de pe margini spre mijloc. Nu mai framantati, ci doar aduceti din partile laterale spre mijloc, cu mana. Acoperiti cu un prosopel si lasati la loc cald, ferit de curenti de aer rece pentru o ora, o ora si ceva.

Amestecati miezul de nuca cu zaharul, cacao si karob. Incorporati albusurile batute spuma.

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Luati cate o bucata de aluat si intindeti un dreptunghi de aluat. Ungeti cu crema de nuca si cacao si presarati fructe tropicale pe intreaga suprafata. Rulati si puneti ruloul in „tavile de conserva” unse cu unt si tapetate cu faina. Lasati sa creasca 15 minute. Intre timp incalziti cuptorul la 180 grade.

Ungeti fiecare cozonacel cu galbenus de ou spart in lapte. dati la cuptor pentru 40-45 minute, la 160 grade. Important este sa nu deschideti usa cuptorului in primele 20-25 minute.

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Scoateti cozonaceiii si lasati-i la racit usor, apoi scoateti-i din tavi.

Asa-i ca sunt spectaculosi? Si celor mici le vor placea tare de tot si poate ii luati drept ajutoare cand preparati cozonacei cu nuca si fructe tropicale!

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube. Pe instagram ma gasiti Aici!
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc

Cozonacei cu nuca si fructe tropicale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.