Limba cu masline
Limba cu masline este acel tip de preparat pe care il consumi doar o data in an. De Sarbatorile de iarna. Cel putin asa vad eu mancarea asta de limba cu masline. Indiferent daca o prepari cu limba de vita sau porc, tot in perioada sarbatorilor de iarna o vad asezata pe masa. Este o mancare care se preteaza la o masa festiva, in familie, fie ca e de vreo onomastica, vreuna din sarbatorile sfinte sau pur si simplu pentru masa de sarbatoare din a doua sau a treia zi de Craciun. As prefera sa o consumati rece sau doar foarte putin incalzita, insa de preferat rece. Asa o vad eu. Asa mi-a placut mie. Nu stiu daca exista vreo regula a modului in care se consuma mancarea de limba cu masline, insa rece mancarea asta mi se pare fabuloasa… si de neuitat.
Limba se va fierbe, in prealabil, in apa simpla sau apa cu ceva zarzavat, timp de 1-2 ore. Chiar si in oala cu presiune tot cam o ora, o ora si jumatate va trebui sa o lasati. Daca animalul a fost tanar si limba va fi mai frageda si cu textura foarte buna.
Pentru reteta aceasta am avut nevoie de ajutorul celor de la Sun Food, care mi-au stat alaturi si in 2017 si sper sa facem retete delicioase si in 2018. Am folosit o conserva de rosii intregi de la Sun Food pentru ca rosiile pe care le gasim acum in magazine nu sunt exact cam ce ne trebuie pentru a avea sosuri dense si delicioase.
Haideti sa va spun cum sa faceti o limba cu masline super-super-buna.
Ingrediente pentru reteta de Limba cu masline
- 1-2 buc de limba de porc
- 1 conserva rosii intregi decojite Sun Food
- 2 cepe potrivite
- 200 gr masline
- 50 ml ulei de masline
- 50 ml vin alb
- sare
- boabe de piper
- 1 fir de cimbru
- 2 frunze dafin
- 1 lingurita de faina
Mod de preparare pentru reteta de Limba cu masline
Mai intai spalati limba si puneti-o la fiert in apa cu un strop de sare sau in apa cu zarzavat: morcov, patrunjel radacina, o ceapa. Lasati sa fiarba 1-2 ore sau 1 ora in oala cu presiune.
Limba va fi fiarta cand pielita se va desprinde singura. Cu un cutit ascutit curatati-o si taiati-o in felii grosute, de 1-2 cm.
In timp ce limba va fierbe, in ultimele 30 minute, veti putea pregati pentru sos.
Astfel incalziti intr-o tigaie inalta, uleiul de masline si adaugati ceapa trecuta prin robotul de bucatarie sau taiata cat mai fin. Caliti-o in tot uleiul pana scade si apoi stingeti cu sosul de rosii. Pentru a obtine sosul de rosii va trebui sa treceti prin blender conserva de rosii intregi de la Sun Food, apoi sa incorporati o lingurita de faina si sa frecati repejor cu o lingura. Adaugati vinul si condimentele, o cescuta mica de apa si lasati la fiert molcom 30 minute.
Transferati totul intr-o tava pentru cuptor si adaugati si bucatile de limba fiarta.
Dati la cuptor pentru 30-40 minute, la foc moderat.
Scoateti si lasati sa se raceasca.
Delicios si special! Voi ati incercat vreodata mancare de limba cu masline?
Ca sa fiti la curent cu toate retetele si povestile din Tara Bucatelor nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va abonati la canalul de Youtube.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut reteta aceasta, distribuie articolul catre prietenii tai pe Facebook. Multumesc!
Lasă un răspuns
Paste integrale cu rosii uscate
4 Responses to Limba cu masline
Ani de-a rândul, dar după 1 ianuarie, făceam şi noi, însă cred că n-am mai mâncat de vreo 5 ani, în ultima vreme am băgat limba la tobă, pe cea a porcului, că a mea tot meliţă într-una. 😀
Îmi place gustul, dar mai ales textura, chit că unii strâmbă din nas când aud despre acest fel de mâncare. Dar şi tu, ca şi mine, ştim bine cât de ignoranţi sunt mulţi din cei care se dau omniscienţi în ale bucătăriei.
Fain!
Padreee, asa e. Sa stii ca am vrut si noi sa facem toba, dar ne-am trezit prea tyarziu. Asa ca dupa 2 ianuarie dam iama in magazin dupa porc cu tot cu limba lui :))
Un An cu bucurii! Dar, ne auzim noi!
E nemaipomenit de buna! E preferata familiei.
Super!