Racituri moldovenesti (piftie de porc)
by Alice Ciobanu
Am rămas datoare cu o reţetă, făcută de mine în perioada Crăciunului. Şi pentru că încă afară e vreme de iarnă, am zis că merită să o postez totuşi. E vorba de nişte bunătăţi numite Racituri moldovenesti, cunoscute prin alte zone drept piftie.
Ingrediente pentru Racituri moldovenesti (piftie de porc)
- picioare de porc
- un buturel potrivit
- urechi de porc
- 2 morcovi
- 1 patrunjel radacina
- o ceapa mare
- citiva catei de usturoi
- doi cartofi
- sare
- piper boabe
Mod de preparare pentru Racituri moldovenesti (piftie de porc)
Se spala bine picioarele, buturelul, urechile de porc si se pun intregi intr-o oala mare (de preferinta o oala inalta). Zarzavatul, cartofii, usturoiul, ceapa se curata si se pun intregi la fiert impreuna cu produsele de porc. Se pune apoi sare, piper. Se pune apa cit sa le acopere foarte bine, cam cu 7-8 cm deasupra lor. Se pune un capac tras putin deoparte de pe oala si se da totul la foc mic, cat mai mic. Se lasa asa la fiert 5-6 ore, pana ce toata carnea se desprinde de pe oase. Nu se amesteca in oala si nici nu se da la foc mare, nu trebuie sa clocoteasca, ci doar sa fiarba molcom. In caz contrar zeama se va tulbura si raciturile nu vor mai fi limpezi.
Cand aproape carnea s-a desprins de pe oase, se verifica zeama daca se lipeste sau nu, adica daca se gelifica. Se ia putin cu lingura de deasupra, din oala si se pune pe o farfuriuta, care se da la rece verificand apoi starea acesteia. Daca vi se pare ca nu se gelifica suficient, se poate dizolva repede in putina zeama, un plic de gelatina. Se toarna apoi gelatina dizolvata peste intreaga cantitate si se mai lasa 2 minute pe foc.
Cand totul este gata, se scoate carnea, cu grija, sa nu se tulbure zeama. Se desface de pe oase si se pune in castronele, farfurii sau in ce vase se doreste a se folosi. Peste acestea se strecoara zeama cu polonicul, foarte incet. Se da totul la rece, pana a doua zi.
Pofta buna!
13 Responses to Racituri moldovenesti (piftie de porc)
-
Alice, ce bine arata, chiar mi-ai facut pofta…
-
Te asigur că-s şi gustoase 🙂
-
Sunt convinsa 😉
-
Eu salivez ! Sunt convinsa ca sunt buuune !
-
Asa este sandra. Multumesc de vizita si te mai astept
-
Bravo tie,este exact reteta traditionala moldoveneasca pe care o stim de la parinti si bunici.Niciun ingredient in plus sau in minus.Srbatori cu bine! Constantin
-
va multumesc din suflet! sarbatori cu bine si dvs si familie dvs!
-
-
Raciturile de porc (dupa parerea mea )se fac din cap de porc. Mai precis din falca porcului.Capul de porc si copitele se lasa in apa rece peste noapte si se schimba apa de doua trei ori, altfel racitura iese tulbure.Daca la fiert au fost puse si picioare de porc nu mai este nevoie de gelatina. Carnea se portioneaza in castroane iar zeama se degreseaza ca sa nu aiba grasime deasupra (ca in pozele de mai sus) si neaparat trebuie strecurata ca sa nu aiba sparturi de oase. Este bine sa se puna morcov si patrunjel pentru aroma, cui ii place, dar nu vad rostul cartofului.
-
Cartoful contine amidon si ajuta la gelificare.Pentru gust mai bun se pot pune la fiert in compozitie o telina si un pastarnac feliate.
Lasă un răspuns
Ficatei prajiti
[…] sursa foto […]
[…] sursa foto […]