WordPress Templates

Prajitura Greta Garbo

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Cred ca vine o vreme sau un timp cand fiecare dintre noi isi aduce aminte de famila mare: de frati, surori, parinti, bunici sau de strabunici. Si vine o vreme sau un timp cand fiecare dintre noi are proprii copii, propria familie si cand iti e mai greu sa te aduni cu totii la un loc, in jurul unei mese. Dar totusi vine si o vreme sau un timp cand intreaga familie isi da intalnire doar asa, cat sa stea la masa,  fara alta ocazie speciala, fara vreo mare sarbatoare cum ar fi Sfintele Pasti sau Craciun. Cam asa s-a petrecut la noi weekendul ce tocmai a trecut cand toti ne-am adunat la Iasi. Au venit sora cu a ei familie de la Cluj, parintii nostri ce stau in falticeni si ne-am bucurat si de prezenta bunicului nostru. Pentru mine a fost o mare, mare bucurie, pentru ca sora-mea mi-a zis: venim  la voi! Hai, pregateste prajituri! Si astfel am reprodus prajitura greta garbo, o prajitura ce are o reteta foarte veche si celebra. Reteta acestei prajituri am pastrat-o cu mare drag in caietul cu foi galbene, pe care mi l-a dat mama acum ceva timp, cand a vazut ca treaba asta „cu gatitul” m-a prins foarte tare. E o prajitutra speciala pentru mine si sora mea, si incercam sa o preparam de cate ori reusim sa ne intalnim, in special vara, la Iasi sau la Cluj. Ne place sa ne amintim de bunica, singura persoana care ne facea prajituri cu foi si gem de caise, cornulete, prajitura cu nuca si covrigei cu mac si ne lasa sa bem suc de fructe rece cat voiam noi 🙂 Am incercat de data asta sa fac la fel, mai ales ca ne adunam cu totii, iar cumnatului meu ii place foarte mult baigli, o prajitura ce se coace des la ei in Ardeal. M-am gandit sa incropesc o masa romaneasca, sa aduc dulciuri care sa ii faca pe toti sa se simta „ACASA”. Pentru a ne racori am ales un suc de catina cu multa, multa gheata. Prietenii de la Lidl mi-au venit in mare ajutor, si vreau sa va spun ca toate produsele de le-am pus eu pe masa se gasesc pe rafurile magazinelor Lidl in Saptamana Romaneasca, sub marca deja consacrata Camara Noastra. Si am mai aflat ca in Saptamana Romaneasca din perioada 8-14 mai, sub umbrela campaniei „Cautatorii de camari”, echipa de gurmanzi formata din Chef Florin Dumitrescu si Andrei Aradits merge in casele romanilor pentru a gasi acele preparate din camarilor lor pe care nimeni nu le mai gateste la fel . Fie ca este vorba despre zacusca, gem sau muraturi, „Cautatorii de Camari” si-au setat misiunea de a descoperi reteta care trebuie sa ajunga pe mesele tuturor romanilor. Astfel ca in perioada 1 martie – 30 iunie, romanii  ii pot chema in vizita pe cei doi gurmanzi, iar acestia  daca au descoperit cel mai gustos preparat il vor selecta pentru a ajunge pe rafturile magazinelor Lidl si il vor premia cu 10.000 euro. Pentru a participa la campanie, va puteti inscrie camara pe surprize.lidl.ro/camaranoastra, urmand a fi vizitati de cei doi cautatori. Eu cred ca nu ar trebui sa stati pe ganduri si sa profitati, pentru ca premiul e mai mult decat tentant. Prajitura Greta Garbo

Ingrediente pentru reteta Prajitura Greta Garbo

pentru foi:

  • 500 gr faina
  • 200 gr unt
  • 2 oua
  • 200 ml smantana
  • 100 gr zahar
  • 1 cub drojdie
  • un praf de sare

pentru umplutura:

  • 500 gr gem de caise
  • 250 gr miez de nica macinat
  • 100 gr zahar

pentru glazura:

  • 200 gr ciocolata 85% cacao
  • 30 gr unt rece

Prajitura Greta Garbo

Mod de preparare pentru reteta Prajitura Greta Garbo

Mai intai vom prepara aluatul din care vom face patru foi. Astfel ca intr-un castronel lichefiem drojdia praspata cu 2-3 linguri de zahar. Intr-un bol punem faina si un strop de sare. Turnam in mijloc drojdia si cele doua oua. Incepem sa amestecam usor si apoi adaugam si smantana. La final incorporam untul moale. Framantam si obtinem un aluat ferm, usor elastic. Acoperim bolul cu folie de alimente si il lasam la dospit pentru 40-50 minute la loc caldut, ferit de curenti de aer rece. Cand aluatul a dospit suficient, il impartim in patru bucati egale. Fiecare bucata de aluat o intindem cu sucitorul in foaie de marimea tavii in care dorim sa coacem. Eu am folosit o tava de 35*43 cm in care am pus o foaie de copt. Intindem prima foaie de aluat in tava si ungem deasupra ei cu gem de caise, in strat uniform. Presaram miez de nuca macinat amestecat cu zahar tos. Prajitura Greta Garbo Procedam la fel cu fiecare foaie, avand grija ca ultima foaie, cea de deasupra sa nu o ungem cu gem. Peste aceasta foaie vom adauga glazura de ciocolata, imediat ce prajitura va fi gata. Prajitura Greta garbo se coace la foc molcom, 150 grade, pentru 40 minute, in cuptorul preinzalzit dinainte. Vom lasa prajitura sa se racoreasca in tava. Pentru glazura: rupem ciocolata bucati si o topim pe baie de aburi sau la microunde. Incorporam untul rece si cat timp ciocolata e cald si fluida o turnal si o intintem peste prajitura. Optional putem preasara deasupra miez de nuca macinat.  Lasati la rece pana se raceste complet, cel mai indicat peste noapte. A douazi taiati in patrate sau dreptunghiuri mari. Prajitura Greta Garbo Noi ne-am bucurat de o adevarata zi de duminica in familie, alaturi de prajiturile copilariei noastre. Prajitura Greta garbo cu gem de caise de casa, s-a integrat perfect alaturi de cornulete cu nuca, limbi de pisica, baigli cu nuca si o carafa mare cu suc din sirop de catina cu multa, multa gheata. Si toate acestea le gasiti daca dati o fuguta pana la primul magazin Lidl din apropierea casei voastre! Sa fiti bucurosi! Prajitura Greta Garbo Prajitura Greta Garbo Prajitura Greta Garbo Prajitura Greta Garbo Prajitura Greta GarboPrajitura Greta Garbo

2 Responses to Prajitura Greta Garbo

  1. Victor spune:

    Aşa da, aşa zic şi eu, cu introducere ca la carte, cu prezentare corectă, să înţeleagă şi nepricepuţii (de mine zic) cum se face o prăjitură minunată. Desigur, afară de un „a” în plus pe care l-ai pus la gramajul zahărului de la umplutură 😛 😀 n-am ce cârcoti.
    Îmi place cum arată şi, fără îndoială, chiar dacă n-am gustat-o, cred că gustul a fost de zile mari.
    Fain!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.