Prajitura cu fructe si bezea
by Alice Ciobanu
Pana azi eram convinsa ca Pavlova (by J.O) si Rulada de bezea cu frisca si capsuni sunt favoritele mele, adica ‘za best of ‘za best, the ultimate, dar va spun cinstit: m-am inselat amarnic. Omul cat traieste invata si mai ales se desavarseste. Asa ca dragii mei, declar sus si tare ca aceasta este cea mai tare prajitura cu fructe si bezea, Ever! Am pozat-o si apoi am muscat timid din ea… Am inmarmurit si apoi am strigat dupa Ralu… „unde esti ca mor aici?!” Pe bune. E cea mai tare prajitura ever.
Sa va descriu putin, desi mi-e tare greu : mmm….blat moale si catifelat de migdale sfaramate, contopit cu bezeaua coapta ce pune pojghita crocanta deasupra, apoi aprioric vine sa desavarseasac aceasta minunatie, spuma densa si profunda de smantana bine batuta, urmata apoteotic de sublimul etern: fructele proaspete. Si peste toate praf de stele alb. O minunatie de sentimente, dulcisme amestecate unele cu altele impreunate de gustul dulce-acrisor al fructelor. Doamne… e perfectiunea!
Ingrediente pentru Prajitura cu fructe si bezea
- 100 gr unt
- 100 gr zahar tos
- 2 galbenusuri
- 1 plic praf de copt
- 100 gr faina
- 50 gr migdale rasnite
- cateva fire de sofran
- 3 linguri apa
- coaja rasa de la o lamaie
pentru bezea:
- 4 albusuri mari
- 225 gr zahar tos
- 30 gr migdale rasnite
- 200 ml smantana pentru frisca
- zahar pudra pentru presarat
- 1 banana
- 3 caise
- capsuni
Mod de preparare pentru Prajitura cu fructe si bezea
Incalziti cuptorul la treapta 3/170 grade. Tapetati o forma rotunda cu inel, de 26 cm, cu hartie pentru copt si ungeti bine cu unt.
Intr-un bol amestecati faina cu praful de copt si migdalele rasnite.
Firele de sofran le puneti la infuzat in 3 linguri de apa fierbinte.
Intr-un bol frecati untul cu zaharul pana se face spuma, adaugati apoi galbenusurile si coaja de lamaie si mixati bine. Adaugati faina, praful de copt si migdalele si amestecati pana la omogenizare completa, ajutati de o lingura de lemn. La sfarsit incorporati apa cu sofran si omogenizati. Puneti compozitita in tava pregatita si nivelati cu lingura.
Mixati cele 4 albusuri pana se transforma intr-o spuma densa si sticloasa. Adaugati in ploaie si treptat zaharul tos si mixati putenic dupa fiecare transa de zahar. Totul trebuie sa se transforme intr-o spuma groasa si densa, o bezea. Daca folositi KA sau KEN fiti fericite, daca sunteti mai napastuite de soarta, asa ca mine, folositi un mixer si aveti grija sa nu fumege :)) So, please help me God! poate ma aude/vede cineva si se indura de rugaciunile mele nocturne: plss… KA be my friend! 😀
Acum dupa ce v-ati ales cu o bezea demna de MasterChef (au ba), incorporati la sfarsit amestecand usor migdale rasnite fin. Turnati-o peste blatul pus in tava si nivelati. Dati la cuptor pentru 50 minute. Scoateti apoi tava si lasati pana se raceste complet.
In timp ce toata minunatia se coace incet si sigur in cuptor, bateti spuma 200 ml smantana, pana ce obtineti frisca. Opriti-va la timp, altfel e rost de mers la super-market sa mai luati o tura :). Dati la rece pana in momentul asamblarii prajiturii. Spalati capsunile si lasati-le la scurs. Caisele taiati-le suvite, banana rondele….
Cand prajiturica s-a racit complet, asezati-o pe un platou si puneti peste ea smantana proaspat batuta si racita bine. Intindeti uniform.
Peste aruncati cu fructe…dupa cum va trece prin feeling. Pudrati cu praf alb, de stele, in momentul servirii. Din belsug!
O nebunie, va asigur! Prajitura cu fructe si bezea!
Lasă un răspuns
Prajiturele pentru ceai sau cafea
28 Responses to Prajitura cu fructe si bezea
Vreau si eu! 😀
Fata draga nu-i corect ce faci…prima data ne faci pofta cu parjoalele tale, apoi amintesti de mici (dupa care eu disper) si acum ne omori cu acest desert….I’m dying!
p.s. sa-mi trimiti te rog mail sau mesaj pe FB cu ce sa-ti aduc ca vineri plec :*
hai !
Miru spune-i lu’mami sa nu ne mai chinuie cu bezele, creme, fructe! Poate de tine asculta :), ca de noi … 😛 Sau si mai bine, pune tu in sacosica praji aia si vino in vacanta la tanti Raluca!
Angela ..vin si prajoalele, dar n-am putut rezista…e fenomen de buna praji asta!
p.s. ti-am lasat mesaj FB pup
Ralule….Miru nu prea savureaza din astea…rontaie numa fructele si gata! pup
Minune, ce mai!
Pai nu maaaaa, si praji si Miru sunt pentru a le rontzai eu, intelegi? Praji sa-mi linistesc stomacelul si Miru, sa-mi linistesc psihicul. Ai priceput, matale?
vai de mine ce descrieri faci! 😀 Acu serios, pe cand livrari?
Raluc…esti tare!..figura 😛
Samranda…ms fain. Livrari fac pt cine ma cauta 😛
Vreau si eu!!! Ma gandesc ca faci cinste cu o feliuta…PUP!
Eu ador bezeaua, dar niciodata nu imi iese perfect 🙁 vreau cuptor electric :)) Arata super delicios dulcele tau 😛
Te pup
Ma autoinvit la o portie;).pup!
Cu asta „ti-ai dat in petic” !:))
Este nebunie ,o salvez sa o am in ochiometru !:)
Pupici !
Alice, cred ca e minunata tarta ta! Ma bate gandul sa fac i eu o tarta delicioasa ca asta! Super 😉 Pup
Cristina, fac cinste cu mai multe feliute. ) pup
Andreea, si eu am aceeasi problema…nu iese perfect…nici n-are cum la cuptor banal pe gaz :(…si eu vreau electric…cindva…
ma bucur ca iti place…tu care esti maestra in dulcisme de tot felul. pup
Dana….saru;mana
Rocsy…te astept:)
Adina…ti-a venit cartea? asteot detalii 😛
Poliana…baga tava ce mai stai? :)) pup
Minunata tarta! imi plac tare mult tartele de vara cu fructe . pupici
Buna ! Cita faina se pune la aceasta praji ? Arata delicios
Timea, multumesc!
Anda, 100 gr faina. Multumesc ca mi-ai atras atentia si ai intrebat…am uitat sa scriu 🙂 mersi frumos si bafta la copt!
Multumesc, cam asa am pus. A iesit delicioasa, s-a terminat instant 🙂
Dupa cum spuneam si pe bucataras,arata tare bine prajiturica dar cu introducerea m-ai dat gata,totul suna fermecator:)
Pup
Ia sa pregatesti una , sa vii in orasul natal si sa imi aduci.Pup!