Dovleac copt
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Cum sa scriu eu o reteta cu titlul Cum sa coci dovleacul?, Dovleac copt – reteta de baza si alte asemenea. Nu prea imi plac titlurile astea si oricum mi se are ca toata lumea le poate gasi daca isi ia o carte de baza cu bucatareala. Insa astazi am vrut sa scriu reteta asta de dovleac copt pentru ca acum ceva timp, mai exact prin toamna tarziu, am primit niste dovleci tare faini, (Andreea de la Zmeuris ne-a facut asa surpriza) si pentru ca am simtit ca trebuie sa coc niste dovleac din asta de al nostru, romanesc, si sa raspandesc in casa mirosul ala de toamna si de copilarie. N-ati observat ca atunci cand coci ceva la cuptor, in special fructe, sau dovleci se raspandeste asa o aroma speciala, o aroma de aduceri aminte? Si daca te hotarasti sa faci un dovleac copt sa stii ca tu poti sa il manici asa simplu, doar copt, sau sa il stropesti cu tot felul de fructe uscate, sa-l indulcesti cu sirop de agave sau artar, iar buna parte din miezul sau dulce si copt, aromat sa il folosesti pentru placinta, strudel, tarta, supa crema, orez sau pentru un super mega pumpkin spice.
Ingrediente pentru reteta de Dovleac copt
Practic ce fel de ingrediente as putea sa va vad? Un dovleac, desigur. Un dovleac placintar, un dovleac obisnuit, de care forma va place sau aveti, insa singura grija e sa nu fie acel doveal de-l sculptam in noaptea de halloween sau speriem duhurile rele in noaptea de Sf Andrei :)) adica acel dovleac necomestibil, porcesc i se mai zice prin patile astea.
*optional
scortisoara
zahar tip muscovado
un strop de unt topit
Mod de preparare pentru reteta de Dovleac copt
Incalzesti cuptorul la 200 grade.
Tai dovleacul in doua si ii cureti mijlocul. Stii tu partea aia cu samburi, pe care ii poti pastra si usca. Sunt deliciosi! Apoi tai dovleacul in felii si le asezi in tava peste o hartie de copt. Ii stropesti cu putin unt topit si putin zahar muscovado.
Da-i la cuptor si redu focul la 180 grade. Lasa-i acolo pana se inmoaie, cam o ora.
Scoate-i si lasa-i sa se raceasca, dar nu inainte de a-i presara cu ceva zahar muscovado si scortisoara.
Delicios!
Chiftele de ciuperci si naut cu sos de rosii
Lasă un răspuns