Dulceata de gutui
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Gutui amarui cu puf galben ca de pui, parca asa suna o poezioara ce-mi vine in minte in perioada asta cand gutuiul din spatele casei incepe usor usor sa isi arate roadele. Imi plac gutuile si nu ma las pana nu rontai vreo cateva, chiar de sunt acre si iti strapezesc asa dintii :)) dar sunt absolut minunate. Si nu ma las pana nu fac o dulceata de gutui sau un gem de gutui, sau si mai bine, si una si alta. Anul asta inca nu s-au copt gutuile, dar am gasit un pic de timp sa scriu reteta de dulceata de gutui, asa cum o fac eu, reteta pe care am gasit-o in cartea Silviei Jurcovan si pe care o folosesc de ani de zile. Iese o dulceata tare buna, si zau ca retele din cartea asta m-au salvat de fiecare data, pentru ca eu nu-s vreo gospodina, mama nu m-a pus sa fac nimic pe acasa si nici retete de familie, mostenite, nu am. Asa incat cred cu tarie ca oricine poate face o dulceata buna daca are cartea Silviei Jurcovan si daca are chef si ingrediente bune.
Ingrediente pentru reteta de Dulceata de gutui
- 1 kg zahar
- 600 gr gutui cantarite, dupa ce au fost curatate
- 1/2 l apa
- zeama de la 3-4 lamai
- 1 baton de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de Dulceata de gutui
Gutuile contin o mare cantitate de pectina, asa ca se pun intr-o cantitate mai mica pentru ca se gelifica siropul.
Gutuile coapte bine, galbene, sterse de puful maroniu, se curata de coaja si se taie in bucatele potrivite, nici mici nici mare. Pentru gem le dau pe razatoarea mare, dar pentru dulceata imi place sa le las asa bucatele, sa le simt aroma si sa ma bucur de toata aroma lor. Se oxideaza repede, asa ca va trebui sa le lucrati repejor si fara sa le tineti in apa.
Din zahar, apa si un baton se vanilie, zeama de lamaie se face un sirop. Cand e legat se adauga bucatile de gutuie si nu trebuie fiert mult pentru ca se inmoaie.
Se fierbe si imediat ce capata o culoare frumoasa si siropul e legat, ca pentru orice alta dulceata, si plutes frumos in tot sirpul se trage cratita de pe foc. daca se lasa mai mult se va inchide foarte, foarte tare la culoare.
Se pune dulceata in borcane, se leaga si se pastreaza la loc racoros.
2 Responses to Dulceata de gutui
Lasă un răspuns
Gogosi la cuptor
[…] in curtea de la tara. Gutui amarui cu puf galben ca de pui, dupa cum bine zice poezia. Imi place dulceata de gutui, gemul de gutui, dar nu reusesc in fiecare an sa fac asemenea preparate, insa macar o tarta cu […]
[…] din gutuile culese de noi, parca are si mai multa savoare. Si nici nu se face greu. Imi place si dulceata de gutui, dar parca gemul cuprinde cumva intreaga “dulceata” a gutuilor, si te face sa iti dai […]