Gem de gutui
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Cel mai mult imi place ca iarna, prin ianuarie asa, cand e gerul bobotezei, sa iau un linguroi si sa ma infrupt dintr-un borcan de gem de gutui. Imi aminteste de ultimele raze ale soarelui, de frunzele aramii, de bruma de dimineata, de starea aia de confort si usoara hibernare care se instaleaza atunci cand intri in casa, seara, dupa o zi umblatura. Nu stiu de ce, dar asta imi aminteste. Si un gem bun de gutui, din gutuile culese de noi, parca are si mai multa savoare. Si nici nu se face greu. Imi place si dulceata de gutui, dar parca gemul cuprinde cumva intreaga „dulceata” a gutuilor, si te face sa iti dai seama ca fructele astea sunt atat de aromate.
Ingrediente pentru reteta de Gem de gutui
- 1 kg de gutui curatate de coaja si de cotor
- 600 gr zahar
- zeama de la 2 lamai
- 500 ml apa
- 1 pastaie de vanilie
*pastrati aceeasi proportie si calcilati in functie de cate kg de fructe aveti
Mod de preparare pentru reteta de Gem de gutui
Curatati gutuile de coaja, de partea lovita sau viermanoasa si de partea tare din mijloc, de cotor. e regula gutuile din copacul pe care noi il avem la tara sunt „muscate” de cate un viermisor si astia croioesc asa niste canale prin gutui, de ai ce le curata 🙂 Cantariti fructele abia dupa ce le-ati curatat. Dati apoi gutuile pe razatoarea mare.
Intr-o cratita incapatoare puneti gutuile razuite si presarati zaharul deasupra. Amestecati-le cu lingura prin rasturnare si lasati-le asa cateva ore, pana lasa din zeama. Apoi turnati apa, amestecati si puneti pe foc. Imediat ce zaharul s-a topit, adaugati miezul de la pastaia de vanilie si zeama de lamaie. Fierbeti pe foc, molcom, amestecand din cand in cand. Spre final cand incepe sa se ingroasa si sa isi schimbe culoarea, amstecati din ce in ce mai des, insistand pe fundul cratitei. Cand gemul e legat si are o culoare frumoasa, trageti de pe foc. Nu fierbeti foarte mult pentru ca isi va schimba gustul si va agvea un gust pronuntat de zahar caramelizat si nicicum a gem de gutui.
Trageti de pe foc! Turnati gemul fierbinte in borcane si lasati sa se raceasca pana a doua zi. Nu inchideti borcanele decat a doua zi!
Pastrati la loc racoros si uscat!
Piure de linte rosie cu belsug de legume Solaris
Lasă un răspuns