Batoane cu mac
O poveste din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Ai 8 ani. Vii de la scoala. In fata unui magazin cu geamuri mari si murdare, chipuri insirate trist intr-o coada imaginara asteptand ceva. Un camion invaluit in fum inecacios opreste si niste oameni coboara cateva lazi mari de-un rosu-roz murdar pline cu niste chestii negricioase si aburinde. E paine. Brusc lumea incepe sa se precipite, se aud voci, strigate si vreo doua imbranceli. Si tu stai drept si te uiti fara suflare cum lumea indeasa paine in niste sacose de panza. Rapid, in cateva secunde lumea se risipeste. Si tu tot stai si te uiti. Mirat si adulmecand incetisor intri in magazin. O voce te intreaba: ce vrei? Pai, un … baton cu mac.
Daca ai citit randurile de mai sus, dragul meu cititor, afla atunci ca e una din desele mele vizite in magazinul de paine pe langa care treceam in drum spre scoala primara, din Falticeniul copilariei mele. Pentru cei mai multi dintre noi, acele batoane cu mac erau o mare bucurie. Miroseau a viata, a lume faina, a bucurie. Erau calde si ne asteptau timide intr-un rastel de tabla, aruncate pe-o masa invelita in musama. Oricat am cautat mai apoi acele simple batoane cu mac, fara arome, nu am mai reusit sa gasesc. Batoanele cu mac de acum sunt altfel decat cele de atunci. Pe bune:) ca or fi ele bune, dar n-au farmecul vremurilor alora.
Acum ceva timp am vazut la Violeta o poza si a inceput o adevarata batoniada pe net… toata lumea facea batoane cu mac. Le-am copt si eu, o data, si inca o data, si-apoi inca o data… si nu ma mai satur de ele. Sunt delicioase, pufoase, sunt copilaroase. Reteta am luat-o de la Violeta, care a luat-o de pe e-retete, dar care zau ca nici nu mai conteaza care de la cine a preluat-o… sa ne bucuram de batoane cu mac. Fiti veseli!
Ingrediente pentru reteta de Batoane cu mac
pentru aluat
- 500 gr faina
- 7 gr drojdie uscata
- 1/4 lingurita sare
- 250 ml apa calduta
- 50 gr zahar
- 80 ml ulei
pentru topping:
- 50 ml apa
- 1 lingurita faina
- 1 lingura mac
pentru insiropat
- 50 ml sirop din apa cu zahar
Mod de preparare pentru reteta de Batoane cu mac
Poate pe multi dintre voi ii sperie ideea de a framanta aluat. Sau poate va ganditi ca nu stiti cum sa o faceti, poate nu vreti sa va murdariti sau sa faceti cald in casa pentru dospit. Va marturisesc ca nici eu nu sunt mare fan framantat si nici nu cred ca doar daca framanti aluat esti ba mai femeie, ba mai gospodina, ba chiar vreo mare mestera si iti iese aluatul perfect. Tehnologia e facuta sa ne ajute si sa ne usureze munca, plus ca economisim timp pentru noi si ai nostri. Deci: eu sunt fan masina de paine, asa incat daca nu aveti una in casa, luati-va. Merita. Puteti face o painita buna si tot felul de combinatii de aluat fara multa batatie de cap. Asadar eu am pus ingredientele in cuva masinii de paine (intai solidele si apoi lichidele), am setat pe programul special de framantare si dospire si timp de 1 ora si 30 minute mi-am vazut de ale mele.
Apoi am rasturnat aluatul pe masa infainata. Am incalzit cuptorul si am pus o foaie de copt in tava pe care am ales sa o folosesc.
Din aluat am impartit in 8-10 bile, cam de aceeasi greutate. Fiecare bucata de aluat am intins-o in forma mai mult de dreptunghi. Apoi am rulat-o strans si am asezat-o in tava.
Asezati rulourile de aluat unul langa altul. Acoperiti tava cu un prosopel si lasati la loc caldut 30 minute.
Faceti un topping din ingredientele trecute acolo si ungeti fiecare bucata de aluat, fiecare baton. Presarati mac si dati la cuptor pentru 30 minute la foc moderat.
Cat sunt inca fierbinti stropiti-le cu un sirop facut din apa si putin zahar.
One Response to Batoane cu mac
Lasă un răspuns
Ciuperci pane
[…] am improvizat si am copt niste batoane insiropate cu ananas. Practic am folosit acelasi aluat ca la batoanele cu mac, o reteta absolut fantastica, pe care o repet destul de des. Insa de data asta am prgatit un sirop […]