Mancare de fasole boabe
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Uneori mi se face pofta de o mancare de fasole boabe, asa scazuta si groasa… de fapt de fasole „boambe” cum le spunea bunica sotului meu. Adica acela fasole mari, colosale, si negre. Alea de le fierbi si iese apa aia super urata si neagra, de le scurgi de vreo 4 ori, dar care sunt atat de „grase” si cremoase incat iti vine sa dai cu basca de podea! Asa fasole cremoase si gustoase nu cred ca mai exista pe lumea asta! Imi plac tare mult si imi amintesc de fiecare data de plita de-afara la care fierbea un ditamai ceaunul de tuci plin ochi cu fasole neagra… caci noi eram multi, iar zilele in care se muncea la vie erau multe…
Ingrediente pentru reteta de Mancare de fasole boabe
- 200 gr fasole alba
- 150 gr fasole neagra
- 2 cepe mari
- 1 morcov
- 1 lingura de pasta de gogosari
- 2 linguri bulion
- 200 ml suc de rosii
- frunze de dafin
- un fir mare de cimbru uscat
- cateva boabe de piper
- 2-3 linguri ulei de floarea soarelui
Mod de preparare pentru reteta de Mancare de fasole boabe
Spalati boabele de fasole si puneti-le la inmuiat, de cu seara, in apa rece. A doua zi, aruncati apa si puneti boabele de fasole la fiert in apa rece. Aruncati apa de cateva ori si fierbeti fasolele la foc potrivit, pana devin moi.
Intr-o cratita incapatoare caliti ceapa tocata marunt in 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui. Adaugati pasta de gogosari si amestecati rapid. Puneti boabele de fasole fierte, rondele de morcov subtiri, rosiile tocate, sucul de rosii si acoperiti cu apa rece.
Puneti pe foc, molcom, cu capacul tras putin de-o parte. Cand incepe a fierbe si sosul a se ingrosa, potriviti gustul de sare si adaugati condimentele.
Trageti de pe foc si consumati minunatie de macare de fasole boabe asa scazuta cu mamaliga calda sau paine neagra!
Pofta buna!
Saramura de crap cu rosii coapte
Lasă un răspuns