Tort cu piersici
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Suntem in pline sarbatori de iarna si peste tot, in fiecare casa e cate ceva de sarbatorit, daca nu e o zi de Craciun, e sigur o zi de Sfatul Stefan. Si chiar daca nu aveti nimic de sarbatorit, acest Tort cu piersici e o prajitura de casa absolut divina.
L-am facut repejor dintr-un blat pufos de pandispan, o crema de vanilie si o conserva de compot de piersici de la Sun Food, ornat cu grija de Miruna cu putina ciocolata topita. De aia e si asa „alandala” fara cap si coada si fara nicio semnificatie anume. E doar un Tort cu piersici de casa, de care noi ne-am bucurat ieri de ziua Sfantului Stefan.
Ingrediente pentru reteta de Tort de piersici
1 conserva de compot de piersici de la Sun Food
100 gr ciocolata
pentru blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 4 linguri faina
pemtru crema
- 500 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 1 pastaie de vanilie
Mod de preparare pentru reteta de Tort de piersici
Incingeti cuptorul la 180 grade si tapetati cu hartie de copt o forma de tort rotunda, cu inel (de 18 cm).
Mai intai facem blatul, astfel: Separati ouale si bateti spuma albusurile, cu un praf de sare. Mixati galbenusurile cu zaharul pana acesta se topeste si totul capata o consistenta cremoasa, spumoasa. Incorporati in spuma de galbenusuri faina, pe rand cate o lingura turnata in ploaie. La final incorporati si albusurile batute spuma, amestecand usor cu o spatula, de jos in sus cu grija fara ca spuma de „cada”. Turnati compozitia in tava si dati la cuptor pentru 30 minute.
Intr-o cratita puneti la incalzit laptele. Mixati spuma galbenusurile cu zaharul pana ce acesta se topeste si se transforma intr-o crema groasa. Turnati laptele fierbinte in fir subtire si mixati in acest timp. Puneti apoi craticioara pe foc si amestecati continuu pana ce incepe sa se ingroase. Aveti grija sa nu fiarba galbenusurile! Adaugati semintele din pastaia de vanilie (o taiati pe lungime si trageti interiorul cu lama unui cutit). Fierbeti pe baie de aburi pana ce crema incepe sa se ingroase. Puteti ajuta cu o lingurita de amidon, daca nu va descurcati altfel. Trageti de pe foc si lasati sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a nu face „pojghita” deasupra.
Cand blatul e gata, il scoateti si il lasati la racit pe un gratar metalic. Apoi il taiati in trei. Insiropati fiecare parte cu sucul din conserva de compot de piersici. Umpleti fiecare parte cu crema de vanilie. Pe ultimul strat de crema faceti un strat din felii de piersica din compot. Deasupra ultimului blat ornati cu felii de piersica din compot si cu ciocolata topita. Lasati sa „stea” macar o ora la rece.
Taiati in felii si bucurati-va de un Tort cu piersici pufost si aromat!
Sarbatori Fericite!
Lasă un răspuns
Salata de boeuf reinventata
2 Responses to Tort cu piersici
Am piersici în congelator, producţie proprie (n-am rodit eu, nu-ţi fă griji, ci piersicul meu 😀 ). N-ar fi greu de făcut, dar în perioada asta am două mâini stângi şi timpul atât de fragmentat încât sunt cam musafir pe-acasă.
Ei, nu mă întind la vorbă, doar apreciez cât de bine arată tortul tău şi aştept să vizitez Iaşul pentru a mânca o felie adevărată, nu virtuală.
Zile minunate să aveţi la sfârşit de an, Alice!
Sarbatori frumoase si voua!