WordPress Templates

Prajitura Negresa fara zahar

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Mi-era asa de pofta de o Prajitura Negresa, dulce si neagra, usor umeda la interior. Recunosc, nu sunt fan prajiturele negrese si nu am incercat multe variante, insa de cate ori neamurile ma inbiau cu cate o prajitura din asta, „ia, mama, ca e negresa, din aia buna… nu mai face nimeni ca matusa” … aveam o strangere de inima si brusc imi anchiloza incheietura mainii… Tremurand luam una si… nici o surpriza: aceeasi chestiune  pufoasa, usor faramicioasa, nici prea dulce, nici prea amaruie, fada, si nicidecum neagra , mai mult un soi de maro-inchis-spre-negru. Deci Nu! Apoi am incercat o varianta de prajitura negresa, care a iesit bunuta, bunicica spre foare buna, dar mai era loc sa spui” se poate mai bine”. Si tot asa… Pana cand, am dat peste ea, stand trufasa in paginile cartii lui Jamie, cica niste „prajiturele a la fifteen” si hop mi-am zis: asta e Negresa mea. Si pe buna dreptate e! Fie ca alegeti sa o faceti cu zahar sau cu indulcitor (varianta propusa de mine azi,  pe baza de indulcitor Green Sugar Cooking ), rezultatul va fi acelasi. Asadar, doamnelor si domnilor, pe micul meu blog: Pajitura Negresa fara zahar . 

Prajitura Negresa fara zahar

Ingrediente pentru reteta de Prajitura Negresa fara zahar

  • 250 gr unt
  • 200 gr ciocolata amaruie (minim 70% cacao)
  • 80 gr cacao
  • 65 gr faina 
  • 4 oua
  • 250 gr indulcitor Green Sugar
  • 2 lingurite praf de copt

 Prajitura Negresa fara zahar

Mod de preparare pentru reteta de Prajitura Negresa fara zahar

Incingeti cuptorul la 180grade (treapta 3-4). Tapetati o tava dreptunghiulara de 30cm cu hartie cerata.

Topiti pe baie de aburi ciocolata rupta bucati si untul. Omogenizati. Intr-un bol amestecati indulcitorul cu faina, cacao si praful de copt. Turnati deasupra amestecul de unt si ciocolata topita si amestecati bine. Bateti ouale, separat, apoi incorporati-le in amestecul dens. Amestecati bine, pana obtineti un aluat foarte gros.

Turnati aluatul in tava si nivelati cu autorul unei spatule. Dati la cuptor si coaceti 25-30 minute. Atentie: cand faceti testul cu scobitoarea, aceasta nu trebuie sa iasa curata! Nu trebuie sa fie amestecul moale, la interior, genul ala necopt, ci doar scobitoarea sa nu iasa curata, atat! Prajitura Negresa, asta despre care va vorbesc acum, trebuie sa fie crocanta la exterior si umeda inside 🙂

Lasati sa se raceasca usor in tava, apoi transferati-o cu tot cu hartia de copt pe masa si taiati-o in patrate mari. Presarati indulcitor deasupra, pudrati-o adica, sau o puneti alaturi de o portie generoasa de frisca sau inghetata.

Asa-i ca e neagra, Prajitura Negresa fara zahar?! Hai, luati cate una. Nu va sfiiti!

Prajitura Negresa fara zahar

4 Responses to Prajitura Negresa fara zahar

  1. Carmen Cornea spune:

    Imi spui te rog ce dimensiuni are tava in care ai facut negresa? Arata extraordinar de apetisanta, felicitari!

  2. Monica spune:

    Buna ziua!
    Aveti idee la cuptorul electric la cate grade ar trebui pusa prajitura? Eu am pus la 160 de grade si parca nu prea a crescut.
    Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.