Katmer pogaca
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
V-am mai povestit ca am dat in patima aluaturilor. Ei bine, da, si m-a cuprins foarte tare. Astfel ca nu e weekend sa nu punem de-un aluat :), sa ne umplem de faina si Miru sa se joace cu formele, cu micul ei sucitor . Ce frumos se joaca ea cu aluat! Dar revenind la subiectul zilei de azi, am ales sa va arat o alta delicatesa de la prietena Meryem, si anume: Katmer pogaca. Le umpleti cu ce vreti sau cu ce aveti prin casa. Rezultatul va fi insa acelasi: Senzational!
Ingrediente pentru reteta de Katmer pogaca
pentru aluat:
- 250 ml lapte
- 100 ml ulei
- 1 albus de ou
- o lingurita de sare
- un cub de drojdie
- si faina cam cat cuprinde, in jur de 3.5 pahare
pentru uns foile:
- 200 gr unt topit sau 100 gr unt si 100 ml ulei
pentru umplutura:
- cas framantat sau orice altfel de branza sarata
- cateva linguri de iaurt
- marar uscat
pentru uns pe deasupra:
- un galbenus de ou
- cateva linguri de lapte
- susan, mac
Mod de preparare pentru reteta de Katmer pogaca
Intr-un bol puneti uleiul, albusul de ou, laptele caldut si drojdia lichefiata cu o lingura de zahar. Adaugati faina si sarea si framantati pana ce obtineti un aluat ferm, nelipicios si usor de modelat, elastic. Va veti da seama imediat ce si cum, si sigur intra 3.5 pahara de faina. Mai mult de atat nu cred ca poate absorbi. Imediat ce ati framanat, nu il lasati deloc la crescut. Rupeti-l in 8 bucati, 8 bile de aluat. Fiecare bila de aluat o intindeti usor cu sucitorul cat de marimea unei farfurii mai maricele de cafea. O ungeti bine cu unt topit sau cu un amestec din unt si ulei. Procedati asa cu toate cele 8 bile de aluat, suprapunandu-le una peste alta, unse bine fiecare cu ulei sau unt. Apoi toata movila 🙂 de foi unse intindeti-le in foaie lunga, la rotund, cam de 0.5 cm grosime. Taiati-o apoi in 16-18 bucati, triunghiuri, fiecare bucata va constitui un katmer.
Pe fiecare capat al micului triunghi de aluat, al katmer-ului, puneti cu o lingurita din compozitie. Rulati si puneti in tava unsa bine sau in care ati pus o foaie de copt. Lasati la crescut 15 minute, apoi ungeti-le usor cu un amestec dintr-un galbenus si cateva linguri de lapte. Presarati susan sau mac si dati la cuptor pana se rumenesc usor.
Senzationale. Si unde mai pui ca si a 3-a zi dupa coacere, aceste katmer pogaca sunt inca fragede.
Lasă un răspuns
Shepherd’s pie reinventata
6 Responses to Katmer pogaca
Aha, te-a prins pasiunea! Eu vreau sa incerc umplutura cu ceva verdeturi inabusite – spanac si macris cu ceapa verde. Dar am ramas in urma cu framantatul, abia maine vreau sa ma rasfat si eu. Abia am terminat niste indiene si niste eclere cu ciocolata de facut pentru o vizita la nasul. Frumoase, iti dau ghies sa le faci aceste katmer-e!
Super!!!
Da’ bini, baaai, faci pogacele şı pi mini nu ma chemi ? Am fost cam aglomerata zilel astea ( şi-nca o sa mai fiu o vreme) şi n-am mai reuşit sa ajung pe la nimeni, ca lumea. Noroc c-am dat pe-aici. Foarte reuşite pogacelele tale şi ma bucur ca ti-au şi placut. İeri -alaltaieri ma gındeam la ele, sa le fac pentru blog şi azi am mai vorbit cu cineva despre ele. Ca sa vezi coincidenta. 🙂
Meryem….sunt superbe! IAr eu te ador!
Te pup. :* Am uitat sa zic de paharul de ceai. De tot tacımul, de fapt. De unde le ai ? Pahare exact la fel am avut şi eu, dar mi-au mai ramas doar 2. 🙂
paharele le am din Istambul 🙂