Turta dulce
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Am inceput sezonul II „Sa prajiturim pentru Craciun” 🙂 si lista am deschis-o cu Turta dulce. Imi dorisem o tura dulce pufoasa. Imi plac turtele plate, decorate si taiate in forme felurite, le ador. Sunt asa dragute, vesele si ma duc iremediabil cu gandul la zurgalai, reni si mosi craciuni. Insa nu reusesc sa le fac moi si pufoase, de fiecare data au ramas tarisoare, indiferent ca le-am facut cu 2-3 saptamani inainte, in ideea in care „se inmoaie in timp”. Nu mi-a iesit figura asta. Asa ca anul asta mi-am pormis ca voi face o turta dulce pe care sa o infulece si Miruna. Si am tot dat sfoara in tara (adica printre prietenii de pe Facebook) si o maiastra a dulcegariilor (trebuie sa ii vizitati blogul!!!) Magda Adina mi-a spus de turta ei dulce, dupa reteta Codrutei. Pozele irezistibile de pe blogurile fetelor m-au convins. Astfel ca zilele trecute, mi-am suflecat manusitele, mi-am luat sous-chef Miruna alaturi si-am copt o pufoasa Turta dulce.
Ingrediente pentru reteta de Turta dulce
- 150g + 330g faina
- 260 g zahar
- 125 ml apa
- 50 gr unt
- 1 ou
- 1/2 lingurita bicarbonat
- un strop de sare
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf lingurita nucsoara
- 1 varf lingurita ghimbir
- 1 varf lingurita cuisoare macinate
- 1 steluta de anason
pentru glazura
- un albus de ou
- 100 g zahar tos
- 2 -3 linguri de apa fierbinte
Mod de preparare pentru reteta de Turta dulce
Mai intai puneti intr-o craticioara, pe foc, 2 linguri din cantitatea de zahar data si lasati-le sa se caramelizeze usor. Turnati apoi 125 ml apa rece si aveti grija sa nu va stropeasca, sa va frigeti, asa ca stati deoparte in timp ce turnati apa. Cand zaharul s-a topit, adaugati restul de zahar, steluta de anason, ghimbirul macinat, nucsoara, scortisoara si cuisoarele si lasati la foc mediu pana ce zaharul se topeste. Cand s-a topit, adaugati cantitatea de 150 gr de faina si amestecati rapid pana la omogenizare completa si sa nu se formeze cocoloase. Lasati sa se raceasca si scoateti steluta de anason.
Intr-un bol mai maricel puneti cele 330 gr de faina, un strop de sare, bicarbonatul si amestecati. Turnati mixul de condimente si zahar, oul intreg si untul topit. Incepeti si amestecati, apoi framantati pe planseta pana se incorporeaza tot si se transforma intr-un aluat compact si lipicios la atingere.
Incalziti cuptorul la 220 grade. Luati o foaie de copt si udati-o bine, apoi puneti-o in tava de copt.
Din compozitia de turta dulce luati cate o bucatica de aluat si formati bilute rotunde. Puneti bilutele in tava la oarece distanta intre ele. Mie din compozitia data mi-au iesit bilute cat sa umplu o tava de aragaz, cea mare, neagra.
Puneti tava in cuptor si coaceti la foc moderat cam 15 minute. Bilutele trebuie sa fie moi la atingere, daca le lasati mai mult se vor usca si intari prea repede.
Pentru glazurarea lor procedati foarte simplu si usor astfel: mai intai bateti spuma albusul de ou, adaugati zaharul tos si bateti pana ce zaharul se topeste si compozitia se intareste. Daca aveti un KA sau un Ken acum e momentul ideal sa il puneti la treaba. Eu, marturisesc ca abia il astept pe Mister T <3 sa il pun la treaba. Asaa… dupa ce ati facut spuma densa si alba ca neaua puneti spuma asta intr-o cutie, adaugati cele 2-3 linguri de apa fierbinte si amestecati cu o spatula. Apoi puneti cateva bilute de turta dulce, inchideti capacul la cutie si zbateti bine cutia respectiva. Scoateti apoi bilutele si lasati-le pe un gratar metalic sau chiar pe o hartie de copt, in cazul in care nu aveti gratarul respectiv. Lasati-le asa pana a doua zi, sa se usuce glazura. Eu nu prea am avut rabdare si ai mei au infulecat cateva asa cu glazura neuscata 🙂
Pofta buna la turta dulce moale si pufoasa cu glazura perfecta la exterior. Nu stiu cum e la voi, dar mie turta dulce imi aduce aminte de sarbatorile de iarna.
21 Responses to Turta dulce
-
Impecabil a iesit!! Musai sa fac si eu
-
Ti-am zis eu sa ai incredere ca o sa-ti iasa perfect !!!! 😉 Oricum , vinovata ptr turta asta dulce este clar Codruta .Pe blogul ei am salivat cu totii dupa turta dulce a copilariei – asa cum ea a numit-o !! Si chiar asa este , cu infatsiare si iz de copilarie !! <3
Cat despre mine , Alice draga , "maiastra in ale dulcegariilor " zau ca nu sunt , mai degraba ma simt cam praf la capitolul asta !! :)))
Pupici Mirunicai !!! 😉 -
Pfuoiii cum arata !! Cu adevarat pt Mos Craciun.
PS – chiar ma intrebam unde ti-e scandura albastra 😛
-
ce poate fi mai bun de sarbatori???
-
Nu ma dau in vant dupa turta dulce, insa la ce poze ai facut imi vine sa intru in calculator sa fur una 😀 Te pup!
-
Vreau si eu cateva bucati ;;)
-
Alice, m-ai omorat cu pozele asteaaaa!!! Felicitari maxime!! si scrisul ala cu stelute de la ultima poza…atat de fain!! felicitari!!!
cat despre turta…e super, am facut-o si eu si o refac de sarbatori 😉
te pup cu drag :* -
Ce frumos arata! superb 🙂 te pupam!
-
Tot nu m-am lasat, ai vazut? Iar am venit! Pai, trebuia sa spun si eu ca e buna turta asta dulce!
-
Exact ca in copilarie! Era preferata mea, cu greu luai farfuria plina cu turta dulce din bratele mele. O sa incerc si eu rereta asta, ca pana acum doar facuta de altii am mancat 🙂 Pupici
-
De cativa ani o tot intreb pe mama care e reteta de turta dulce de ne-o facea in copilarie..Anul acesta mi-a zis ca apierdut-o, era scrisa pe undeva :). Am facut chiar acum reteta de mai sus si a iesit perfect…iar la gust…zici ca sunt turtele mamei !!Multumesc frumos !
Lasă un răspuns
Pizza taraneasca
[…] reteta de figurine din turta dulce, acea turta dulce pe care o puteti taia cu forme si o reteta de turta dulce glazurata, acea turta dulce pe care ne-o amintim cu totii din […]
[…] ar fi sa il asteptam pe Mos Craciun cu o masuta plina de dulciuri: cozonaci, fursecuri pufoase, turta dulce glazurata si pe ici colo cata o figurina din turta dulce sau de ce nu, o casuta din turta dulce. Dar si mai […]