WordPress Templates

Dulceata de visine

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

A trecut prea mult timp de cand nu am scris pe blog. Insa n-am stat degeaba, nuuu :D. La noi se fac dulceturi. Adica am inceput sa facem dulceturi, am luat o pauza si-am mers intr-o mica vacanta, ne-am intors si ne-am apucat iar de dulcetuit :)) Dar nu facem doar asta, mai punem la cale cateva surprize, un mic concurs, ceva retete cu parfum proaspat de cafea, inghetata… o sa vedeti voi.

Dar, pentru ca am ramas mult in urma, am zis ca e clar timpul sa prezint reteta de dulceata de visine. O deliciosenie a iesit, dupa cum au spus cei ce au dorit sa o aiba acasa la ei si sa o savureze in tihna sau cu lingura, direct din borcan (pupam Bogdan).

Dulceata de visine

Dulceata asta de visine e home made, culeasa si procesata manual, de me & my love. Am cules si spalat boaba cu boaba, am scos samburii manual, cu o ustensila ascutita, si-am fiert totul treptat, in oale, pe tigla, cu mare grija sa nu se prinda si afume. Doar visine, zahar si felii de lamaie! Pusa in borcane fierbinte si lasata usor la hodinit in paturi groase. S-au evaporat usor si repede. Mai sunt doar 5 borcane šŸ™‚

Ā Ingrediente pentru reteta de dulceata de visine

  • visine spalate si curatate de samburi si apoi cantarite
  • zahar
  • felii de lamaie
  • * am pus la 1 kg de visine – 1 kg de zahar, asa ca faceti voi calculele in functie de cate kg de visine folositi

Mod de preparare pentru reteta de dulceata de visine

Visinele le spalati, le scoateti coditele si le scoateti samburii. Operatiune migaloasa pe care am dus-o la bun sfarsit folosindu-ne de o scula ascutita din metal, ramanand visina aproape intreaga. Astfel ele nu se vor storci si vor ramane aproape intregi in timpul fierberii, fapt ce va face ca dulceata sa fie mega-delicioasa.

Dulceata de visine
Dulceata de visine

Cantariti visinele dupa ce le-ati scos samburii si le puneti la fiert intr-o oala cu pereti grosi, sub care ati pus o bucata de metal. Puneti un kg de visine un kg de zahar si tot asa. Lasati-le cu zahar 2 ore, pentru a lasa suc.Ā 

Dulceata de visine

Apoi incepeti operatiunea: fierberea dulcetii :)) Pe masura ce spuma de ridica la suprafata, scoateti-o cu o lingura de inox. Fierbeti dulceata la foc moderat-mic si spumuiti, pentru a o aduce la consistenta dorita, astfel incat siropul sa fie bine legat, scoateti cativa stropi de sirop pe o farfurie si dati la racit. Daca vi se pare ca e OK, atunci puneti feliile de lamaie.

Dulceata de visine

Opriti focul si incepeti sa puneti dulceata in borcane spalate si sterilizate in prealabil. Aveti grija sa nu va frigeti si mai ales, foarte important, puneti borcanele cu fundul pe o tabla metalica sau pe o lama de cutit in momentul in care le umpleti cu dulceata fierbinte. Metalul are rolul de a prelua din caldura sticlei, evitand ca aceasta sa se parga. Acum sunt doua metode: ori puneti capacele si le lasati sa se odihneasca in paturi pana a doua zi, ori le lasati asa fara capace sa se raceasca la aer, pe masa in bucatarie si le infiletati abia cand sunt reci. Eu am folosit prima metoda, insa va zic ca nici a doua nu e gresita sau proasta. Soacra mea face exact asa si nu a avut vreodata probleme.

Asa ca e numai buna de intins pe paine sau intr-o clatita!

Pofta buna!

Dulceata de visine

Dulceata de visine

4 Responses to Dulceata de visine

  1. […] ca va arata ce s-a pregatit de zor si pus in Ā borcane si borcanele: dulceturi care mai de care: de visine, de caise si piersici cu samburi catifelati de migdale si caise, borcanase de rosii uscate, de […]

  1. E minunata dulceata asta, ador bucatile alea de visine din dulceata!

  2. Laura spune:

    Am facut si eu zilele trecute tot dupa aceeasi reteta, dar mi se pare un pic prea dulce, dar pentru clatite e numai buna šŸ™‚

    • Alice spune:

      Depinde f mult de tipul de visine, de soiul folosit. De asemenea depinde si de cat de copate au fost. De regula mai poti ajusta putin cantitatea de zahar. Eu folosesc kg/kg de ani de zile plus 1 lamaie taoiata felii subtiri la 4 kg de visine….nu mi se pare f dulce cat sa ti se aplece de la atata dulce :))
      Da e perfecta pt clatite sau gris cu lapte sau paine cu unt
      Mersi de vizita , te mai astept.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.