WordPress Templates

Magiun de prune

reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

Voi faceti magiun de prune? Nu gem de prune, ci magiun. Adica, zic magiun fara zahar, fara apa, fara nimic adaugat decat parfumata pruna. Imi aduc aminte, ca acum vreo 15 ani, bunica sotului meu facea magiun de prune, in fiece an, invartind cu melesteul in ditamai ceaunul de fonta, afara, pe chirostii. Atat de simplu si atat de fain. Parca si prunii din curte erau mai roditori atunci, caci faceau atat de multe prune, incat erau de-ajuns si pentru a face magiun si pentru a pune la tuica. Caci pe vremea aia cazanul de tuica mergea continuu, nu erau normele astea europene, si se facea (la noi) tuica de pruna, tuica de mere, pere, amestec… vindeau bunicii toata iarna si aveau bani astfel pentru cate o caruta, doua de lemne. Ce vremuri! Si statea ea, Bica (cum ii ziceam noi) si amesteca in ceaunul ala imens si fumegand din zori si pana-n seara, avand grija sa nu se afume minunatia asta de magiun de prune. Caci nu ii adauga nimic si cel mai mare pericol la magiunul asta e  ca se poate afuma tare usor, caci neavand pic de apa, prunele se prind de fund si gata, s-a dus minunea. Munca multa! Si nu mai zic ca munca mai era si in a le culege, pe ele doamnele prune sau perje cum le zicea Bica (caci ea zicea perje la toate prunele, indiferent de soi) apoi le spala in cateva caldari cu apa rece de fantana, le taia si scotea sambure cu sambure si dupa care apuca-te si da-le pe masina de tocat. Si in faza asta intervenea o alta nebuie. Caci invarteai la coarba aia de la masina de tocat (grena!) pana ameteai… deh! nu aveau, saracii, roboti, scule si alte trasnai electrice. Totul se facea manual si se muncea vreo 2 zile pentru a pune niste magiun de prune pe iarna. Si chiar acum, in timp ce scriu randurile aste, o vad pe ea, pe Bica, mica si slaba, o mana de femeie,  cum ne-arata ca munca nu e asa o treaba usoara si banii se castiga greu si se pastreaza si mai greu. Si imi mai dau seama de ceva, si-anume ca, pe langa prune, mai punea ceva: miez de nuca!

Magiun de prune

Ingrediente pentru reteta de Magiun de prune

  • 10 kg de prune (dau si eu o cantitate estimativa, caci fiecare poate face din mai mult sau mai putin)
  • cateva nuci

Magiun de prune

Mod de preparare pentru reteta de Magiun de prune

Spalati prunele, scoateti-le coditele si samburii. Dati prunele prin masina de tocat si ceea ce rezulta puneti pe foc, intr-o cratita mare, larga, cu fundul gros si eventual o tabla de fonta dedesubt intre flacara de aragaz si oala. Cel mai indicat este sa faceti magiun de prune afara, la foc deschis, dar daca nu aveti cum, atunci incercati si in apartament.

Incepeti sa amestecati si amestecati des si insistand pe fundul oalei, avand mare grija sa nu se prinda si sa se afume. Va trebui sa fierbeti cam 10-12 ore si sa amestecati in tot timpul asta. Nu incercati sa faceti altfel, sa femtati focul sau timpul, pentru ca va veti alege cu o chestie care impoasca si scoate abur, va fierbe rapid si nu suficient cat sa se evapore intreaga „apa” din fruct si sa ramana un magiun, gros, dens, tare. Spre final adaugati cateva bucati de miez de nuca, intreg. Ideea e ca magiunul ar trebui treptat sa capete culoare grena inchis spre negru, sa fie dens, si sa se desprinda de pe marginile oalei exact ca o mamaliga, iar in momentul in care se raceste lingura ar trebui sa stea in pozitie de drepti. Deci, fierbeti, amestecati si tot asa!

Puteti sa il turnati fierbinte in borcane sterilizate si sa il lasati sa se raceasca, apoi sa il inchideti sau puteti sa il lasati sa se raceasca in oala si sa il puneti rece in borcane. Indiferent cum veti alege sa procedati acest magiun de prune ar trebui sa reziste foarte bine cateva luni, pastrat la loc racoros. Magiun de prune

5 Responses to Magiun de prune

  1. Laura Nechita spune:

    Asa tare ce m-ai emotionat cu amintirile tale frumoase. Direct in butoiul cu melancolie m-ai aruncat si tare dor mi s-a facut de vremuri,de bunici, de …multe! Frumos, Alice!

  2. Iuliana spune:

    M-a uns la suflet. Povestea, reteta, pozele, tot. Frumos, frumos de tot aici la tine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.