WordPress Templates

Reteta Contesei Ilona – piept de pui cu sote de ghebe si orez

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Va povesteam acum ceva vreme ca am acceptat provocarea lansata de Transavia si ca urma sa plec In cautarea retetelor boieresti, pe meleaguri romanesti. Ei bine dragilor, de ieri am poposit la Castelul Haller, in localitatea Ogra din Mures. Castelul Haller e minunat, un loc in care simti ca te intorci in timp, in vremea in care contese si domnite isi fluturau eventaiele dantelate sub lumina candelabrelor si-n ritmuri de vals. Un loc mirific.

Castelul Haller a trecut de-a lungul timpului prin mai multe familii nobiliare, ultima mostenitoare a castelului fiind contesa  Ilona Haller. O femeie frumoasa, cu mult simt artistic si de o eleganta rafinata, contesa Ilona s-a casatorit la 17 iulie 1948 cu Harmat Francisc Ferentz. Nunta a avut loc la castel, iar mirii au avut ca invitati membri ai diferitelor familii nobiliare din tara si din Ungaria. In meniul de nunta s-a servit printre alte delicatese culinare ale vremii si un fabulos Piept de pui cu sote de ghebe si orez. Acest preparat culinar era unul din preparatele preferate ale contesei Ilona, care ii aducea aminte de bunicul sau.

Astazi am incercat sa readucem la viata (gastronomic vorbind) putin din evenimentul ce a avut loc acum 65 de ani. Am repus, cumva, in actualitatea zilelor noastre reteta de atunci, impreuna cu bucatarul castelului, doamna Dozsa Iblya.

Rezultatul a fost savuros, sote-ul de ghebe conferind un plus de savoare carnii de pui rumenita in bere, obtinand in final un preparat consistent, ferm, demn de a fi servit la o masa festiva. De altfel, preparatul  pe care l-am gatit astazi  va fi inclus in meniul restaurantului castelului Haller.

Asa-i ca v-am facut (macar putin) curiosi? Deci sa povestim reteta contesei Ilona.

Piept de pui cu sote de ghebe

Ingrediente pentru reteta de piept de pui cu sote de ghebe si orez

pentru 4 portii
  • 500 gr piept de pui feliat Fragedo Delicat
  • 30 gr unt
  • sare de mare
  • piper proaspat macinat
  • paprika
  • 50 ml bere neagra
pentru sote de ghebe
  • 200 gr ghebe fierte si scurse de apa
  • o jumatate de ceapa tocata marunt
  • o lingura de unt
  • rozmarin verde
  • 100 ml smantana
  • un strop de sare
 pentru orez:
  • 300 gr orez
  • 50 gr unt
  • 1 morcov mic 
  • o ceapa mica tocata marunt
  • sare de mare
  • cateva linguri de ulei de masline
  • piper proaspat macinat
  • un pahar de vin alb
  • supa de pui sau legume, fierbinte 
Piept de pui cu sote de ghebe

Mod de preparare pentru reteta de piept de pui cu sote de ghebe si orez

Incepem prin a prepara orezul. Intr-o cratita puneti untul si incalziti-l putin. Adaugati ceapa tocata marunt si lasati pana ce se inmoaie si devine sticloasa. Puneti morcovul ras pe razatoarea mica, adaugati un strop de sare de mare, uleiul de masline si orezul. Amestecati de cateva ori si lasati pe foc 2 minute. Stingeti totul cu vin si dupa ce s-a evaporat, adaugati supa de pui sau de legume. Potriviti de sare si piper, dupa gust. Lasati la fiert, la foc mic, acoperit cu un capac, pana ce orezul se umfla si e fiert.

Piept de pui cu sote de ghebe
Piept de pui cu sote de ghebe

In timp ce orezul va fierbe pregatiti pieptul de pui. Folositi piept de pui gata feliat, Fragedo Delicat, pentru preparare rapida a retetei si pentru a avea garantia unei impecabile felii de piept de pui. Astfel economisiti timp si veti obtine, in final, un preparat gustos si atragator.

Feliile de piept de pui le spalati in apa rece dupa care le uscati cu prosoape de hartie absorbanta. Presarati-le, apoi, cu sare de mare, piper proaspat macinat si paprika.

Piept de pui cu sote de ghebe

Intr-o tigaie incingeti untul si adaugati feliile de piept de pui. Presarati rozmarin verde tocat si lasati-le la prajit, pe fiecare parte pana ce carnea devine alba. Intoarceti feliile de piept de pui de 3-4 ori pana se rumenesc usor. Adaugati berea neagra care va conferi puiului o savoare si o fragezime deosebita. Lasati pe foc pana ce scade zeama si feliile de pui devin aurii.

Piept de pui cu sote de ghebe

Sote-ul de ghebe (le puteti inlocui cu hribi) se prepara rapid in timp ce orezul e la inabusit, iar puiul incepe a sfarai in tigaie.

Incingeti o lingura de unt, intr-o tigaie, si caliti usor o jumatate de ceapa mica, tocata foarte marunt, Imediat ce s-a inmuiat adaugati ghebele fierte si scurse bine de apa. Presarati un strop de sare si rozmarin proaspat tocat. Lasati la foc pana apa lasata de ghebe incepe sa se evapore. Adaugati smantana si lasati la foc mic pana ce sosul de ingroasa.

Piept de pui cu sote de ghebe

Pe o farfurie montati orezul cu ajutorul unui inel special. Puneti doua felii aurii de piept de pui si asortati totul cu sote-ul de ghebe.

Seriviti cald alaturi de un pahar de vin alb.

Pofta buna!

Piept de pui cu sote de ghebe

 

15 Responses to Reteta Contesei Ilona – piept de pui cu sote de ghebe si orez

  1. Un singur cuvant: SUPERB!

  2. Rocsy Ciobanu spune:

    Atata de apetisant, de gustos. Imi placeeee!!!

  3. Arata excelent! Si pe deasupra are si o poveste frumoasa! felicitari pentru descoperire!

  4. Corina Ureche spune:

    pe cat de simplu pe atat de rafinat si elegant. succes in cautarea retetelor!

  5. Ruxi spune:

    multumim!Arata super.Asta ma gandesc sa fac in week-end pt ai mei! Felicitari pentru blog…imi place

  6. Lia spune:

    Buna Alice!

    Multe felicitari!!!
    Am o intrebare, te rog. La orez in ingrediente scrie de unt iar la preparare zici ca se mai adauga si ulei de masline dar nu spui cat si poate ca e vreo greseala …

    Multumesc pt. raspuns!

    • Alice spune:

      Buna
      Deci..am omis sa trec cateva linguri de ulei de masline la ingredientele pt orez, scuze. Multumesc pt atentionare. Deci…incalzesti untulcalesti ceapa, apoi morcovul, dupa care mai adaugi uleiul de masline si orezul…cum am scris acolo.
      Mersi fain pt antentionare.

  7. Lia spune:

    Multumesc Alice, deja am preparat-o 🙂 si degustat-o, asa fara uleiul ala de masline … dar nu-i chiar nici o problema.
    Sunt absolut entuziasmata, am reprodus chiar si aranjamentul si ne-am simtit pentru o jumatate de ora conte si contesa 🙂

    Multumesc!

    • Alice spune:

      Oooo ce ma bucur! Dap, chiar nu e nici o problema daca nu ii pui ulei de masline, absolut nici una. Sa fiti voiosi. Va pup si va mai astept pe aici!

  8. Lia spune:

    Sa stii ca am postat-o alaltaieri pe bucataras (bineinteles indicand sursa) si ieri a fost aleasa reteta zilei :). Sper ca nu te deranjeaza asta pt ca am mentionat ca tu ai prezentat-o in cadrul campaniei :). Am vazut ca ai si tu un cont abandonat pe bucataras. Multumesc si toate cele bune!!!

    http://www.bucataras.ro/retete/reteta-contesei-ilona-piept-de-pui-cu-sote-de-ghebe-si-orez-50548.html

    • Alice spune:

      Draga mea. Ma bucur ca v-a placut si ma bucura si mai mult faptul ca ai mentionat, nu atat sursa, cat mai ales campania publicitara in care a fost aceasta reteta descoperita si preparata. Asta pentru ca fiind in cadrul unei campanii publicitare platite, reteta apartine celor de la Transavia, fiind postata inclusiv pe site-ul lor oficial.
      Contul meu de pe bucataras nu e abandonat…doar ca nu reusesc sa mai postez si acolo unele retete. Pupici si mi-a facut mare placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.