Pilaf de pui de altadat’
by Alice Ciobanu
Mi-a fost dor de un pilaf de pui, din ala din alte vremuri, de altadat’. Sper ca va mai aduceti aminte de pilaful acela putin zemos, usor dulce-sarat, dintr-un bob simplu fara pretentii de bio, eco si alte dracii moderniste. Pilaful acela legat si aromat, servit cu mare drag alaturi de putin pui prajit simplu fara prea mari fasoane si mirodenii. Simplu, bun si perfect. Reteta am facut-o asa cum a fost ea scrisa candva, in Cartea de bucatarie ce a vazut tiparul in ’55, carte dupa care a mesterit prin bucatarie a mea bunica Teodora (miss her si n-am stiut a ma purta cu ea in vremurile alea….) si pe care am primit-o in dar cu mare sfiosenie de la ai mei parinti la ultima mea incursiune in provincialul Falticeni. Drag si scump oras!
Ingrediente pentru Pilaf de pui
- 1 pui
- 1 ceapa mare
- 200 gr unt
- 6 cescute de orez
- sare si piper proaspat macinat
- o bucata de telina
- 1 morcov
- 1/2 patrunjel radacina
- patrunjel frunze pt decor (sau nu…pt cei care nu sunt de acord cu patrunjelul 😀)
Mod de preparare pentru Pilaf de pui
Intr-o cratita cu apa rece puneti puiul taiat bucati dati la fiert. Cand incepe sa dea in clocote spumuiti si apoi adaugati sare si ceapa taiata in patru, telina, morcovul si patrunjelul curatate si taiate in bucati mari. Lasati sa fiarba putintel, cat sa se inmoaie putin carnita. Nu foarte mult cat sa fie fierb bine, ci doar patruns. Apoil il veti scoate si il veti praji intr-o tigaie cu ulei incins, pana se rumeneste usor.
Separat inabusiti orezul in unt. Zeama in care a fiert puiul o strecurati printr-o sita deasa. Picurati apoi zeama peste orezul inabusit socotind cam la cate o masura de orez, trei masuri de zeama. Fierbeti la foc mic-mic, cat mai mic pace ce orezul infloreste. Daca vi se pare ca mai trebuie zeama, ca e foarte scazut mai adaugati amestecand cu putere. Cand orezul e gata acoperiti cratita cu un capac invelit inr-un prosopel curat.
Serviti-l fierbinte alaturi de carnita proaspat prajita. Presarati piper proaspat macinat si putin patrunjel tocat.
Pofta buna!
22 Responses to Pilaf de pui de altadat’
-
sunt mare amatoare de pilaf in toate formele si retetele !
-
Oh, Alice, nici nu ai idee de ce imi aduce aminte pilaful asta… de pilaful pe care il facea maica, si apoi si mama, cu niste cartofi prin el, si il bagau apoi in cuptorul ala de pamant la vatra de isi lasa o crusta rumena… Neaparat de facut pilaf, cum de l-am lasat asa uitat? 🙂
-
Dar cat de bun este!
-
Aoleuuu ce pofta imi faci….zau de nu m-a dus gandu’ acasa in Romania!mmmmmmm pilaf si ce buuun!
-
Buuuun pilaful,mai ales cu pui!
-
Ca tare frumos ai mai zis … intro-ul tau mi-a placut maxim ; asa Alice , sa mai gatim si strict ca-n Moldova noastra draga , ca odata ………..
-
coco…si eu 🙂
-
Mihaela..neaparat sa faci…astept rezultatul tau 🙂
-
Rocsy daaaaaaaaaaaaaaaaa
-
Buburuzo…ce ma bucur!!!!!!! E bine sa te mai intorci din cand in cand in RO…macar cu gandul.
-
TeoBucatar..asa-i!!!
-
dia_diana58 ce ma bucur. Asta e bucuria mea maxima…cand cineva se bucura efectiv de ce am scris, de reteta mea…de tot.
te mai astept! -
Draga Alice,
arata foarte frumos.Astazi am sa gatesc dupa reteta ta.Multumesc! -
Multumesc tare mult pentru reteta de pilaf autentic, de mult o caut! si pentru reteta de iepure cu bere si pentru reteta de mancare de iepure cu masline… Excelente! Numai bine
-
Aseara ti-am urmat reteta, nu stiu eu sa gatesc dar mi-a iesit de m-am lis pe degete!!! heheheh
Multumesc 😉 -
Nu prea am inteles ce anume trebuie sa fac :”Separat inabusiti orezul in unt”. Orezul crud?
Lasă un răspuns
Pancakes cu zmeura si frisca
[…] de acasa. Asa ca ii pun in cutie mancare gatita cam ce ii place ei: mancare de mazare cu pui, pilaf cu carne de pui, piure de cartofi cu gratar de pui, crispy, mancarica de cartofi si cam prin zona asta ne rotim. […]