Oaie in stil marocan, dupa J.O.
Zau ca n-am idee ce introducere sa fac acestei retete. E perfect de savuroasa, deosebita. E o mancare care se face lent, petreci mult langa oale si tavi, dar rezultatul e : mega-delicios. Te lingi pe degete si mai ceri o portie, iar carnea, oh, da! carnea… se topeste din prima imbucatura. E o mancare pe care merita sa o savurezi in tihna, fara sa ai privitori strambaciosi din nas :)))
Dar, sa va povestesc ce si cum e cu mancarea asta, venita tocmai din Maroc si gatita intocmai dupa indicatiile bucatarului meu de suflet J.O.
Deci, oaie in stil marocan …
Ingrediente pentru Oaie in stil marocan
- 1 kg pulpa de oaie cu tot cu os
- 1 lingurita seminte de chimion
- 1 lingurita seminte de coriandru
- 1 lingurita seminte de fenicul
- 1 lingurita boabe de piper negru
- 2 ardei iuti rosii sau ochi de pasare
- 2 lingurita sare de mare
- 1 lingurita seminte de rozmarin sau cateva frunze proaspete
pentru naut:
- ulei de masline
- 2 cepe rosii taiate solzisori
- 1/2 baton de scortisoara
- o mana de maghiran sau cimbru
- sare de mare si piper macina
- 1 conserva de naut de 400 gr, scursa de lichid
- cateva linguri de otet balsamic
pentru cuscus:
- 1 l apa
- cateva stafide, curmale fara samburi, merisoare si caise deshidratate
- 300 gr cuscus
- 1 lamaie
pentru servire:
- 1 pahar iaurt
- o legatura de coriandru / patrunjel frunze
Mod de preparare pentru Oaie in stil marocan
Incingeti cuptorul la treapta 7 sau 220 grade. Crestati bucata de carne in zigzag la distante de 2.5 cm. Intr-un mojar striviti condimentele si sarea pana obtineti o pulbere. Miroase…. ultra-demential! Cu acest amestec de condimente frecati bine pulpa de oaie. Stropiti-o cu ulei de masline si presarati deasupra rozmarinul. Dati-o la cuptor intr-o tava acoperita cu o folie de aluminiu. Lasati la cuptor 2 ore pana se fragezeste.
Intre timp intr-o cratita incalziti niste ulei de masline si prajiti ceapa impreuna cu scortisoara, cimbrul, maghiranul, un praf de sare si piper, cam 15 minute. Aveti grija sa nu ardeti ceapa, ci doar sa se inmoaie, sa devina aurie. Adaugati nautul fiert si scurs de apa impreuna cu 400 ml apa si otetul balsamic. Fierbeti la foc mediu pana ce sosul a scazut. Apoi stingeti focul si lasati cratita la cald, acoperita cu un capac.
Intr-o alta cratita aduceti un litru de apa la punctul de fierbere si adaugati fructele deshidratate condimentand usor. Fierbeti la foc mic, maxim 5 minute, pana ce fructele se umfla putin. Adaugati ulei de masline si cuscusul. Luati cratita de pe foc, puneti deasupra ei un prosop pentru a absorbi aburul si acoperiti cu un capac etans.
Scoateti tava de la cuptor. Scoateti pulpa de oaie pe o farfurie calda, adaugati putin ulei de masline si un strat din cuscus. Peste acesta transferati compozitia de naut. Puneti carnea in mijloc si acoperiti cu restul de cuscus. Deasupra, de jur imprejur, puneti felii de lamaie. Acoperiti cu o hartie cerata si dati la cuptor o ora, la treapta 6, 200 grade.
Dupa trecerea timpulul de copt estimat, scoateti vasul, desfaceti putin stratul de cuscus de deasupra, care trebuie sa fie putin crocant, verificati starea pulpei de oaie. Daca aceasta e perfect de frageda, ti se topeste in gura, atunci totul e gata de servit.
Aduceti tava in fata invitatilor, desfaceti stratul de cuscus si consumati alaturi de un iaurt amestecat cu frunze de coriandru/patrunjel verde tocate.
Sublim!
Lasă un răspuns
Sosuri, un copacel si-o campanie vAlluntar
8 Responses to Oaie in stil marocan, dupa J.O.
Asta e clar un deliciu !O idee buna pentru Paste!
Cat de bine arata.Bravo!
Satios, elaborat si gustos!
ii buna mancarea asta felicitari…..arata superb stilul asta marocan….bravo
http://www.dentist-tudoroniu.ro
Merge reteta asta si pentru capra? 😀
Daca nu, te rog frumos incanta-ne cu o reteta si pentru asta 🙂
Buna Irina. Eu, una zic ca ar merge. As incerca si cu capra ceva retete, dar unde gasesc eu carne de capra???
Eu zic ca e rost de o colaborare aici 😀
Keep in touch!
Cu mare drag!