Laxpudding – Delicii suedeze
by Alice Ciobanu
Laxpudding sau budinca de somon se bazeaza pe convingerea ferma a gospodinelor suedeze cum ca o cina buna ofera o baza excelenta pentru masa de pranz de a doua zi. Astfel ca doar cu putin somon, putina smantana si cativa cartofi, se pot realiza multe. De regula, in bucatariile de acasa, componentele unui bun laxpudding pot varia. Somonul din budinca poate fi proaspat, poate fi fiert, afumat la rece sau la cald-afumat, deoarece regula de bază este întotdeauna că „iei ce ai” în casă. Rezultatul este insa, intodeauna acelasi: un deliciu!
- 400 gr somon crud
- 800 gr cartofi
- 3 oua
- 200 ml smantana grasa 30-32% grasime
- 50 ml lapte
- 1 ceapa
- 1 legatura mare de marar tocat marunt
- sare de mare
- piper alb proaspat macinat
Mod de preparare pentru Laxpudding
Feliile de somon le punem pe hartie absorbanta si le presaram cu putina sare de mare si piper alb proaspat macinat.
Cartofii ii spalam bine si ii punem la fiert in coaja, intr-o oala cu apa rece. Ii lasam cateva clocote, pentru ca nu trebuie sa fie fierti total ci numai pe jumatate. Ii scurgem de apa si ii lasam la racorit, dupa care ii curatam de coaja. Ii taiem in rondele de 1 cm grosime pe care le vom praji repede in ulei incins. Doar sa se rumeneasca, nu sa se patrunda complet. Scoatem rondelele prajite si le lasam la racit.
Ceapa o curatam si o taiem rondele. O punem la calit in ulei incins, pana se inmoaie si devine aurie.
Intr-un bol batem ouale cu smantana si laptele. Apoi incercam sa asamblam laxpudding 🙂 Am ales sa folosesc 2 boluri pe care le-am invelit in folie de aluminiu, interior-exterior, unse bine cu unt pe interior. Am pregatit astfel laxpudding si nu intr-un vas mare, pentru ca mi-a placut ideea de budinca rasturnata. Si a iesit tare frumusel.
Tapetam intreg bolul cu rondelele de cartofi. Adaugam jumatate din cantitatea de ceapa, apoi felia de somon, presaram marar tocat marunt, si punem deasupra capac din cartofi. Procedam la fel si cu cel de al doilea bol. Turnam sosul si dam la cuptor pentru 45-50 minute, la foc moderat.
Transferam continutul fiecarui bol pe cate o farfurie intinsa. Ne ajutam de farfuria intinsa, drept capac peste bol si cu o miscare sigura si ferma rasturnam.
Desfacem folia exterioara, ridicam bolul si scoatem folia ce fusese pe interior.
Vom obtine un delicios si frumusel iglu de budinca de somon :). Ia priviti: Laxpudding! N-am dreptate?!
Serviti laxpudding-ul cald, cu putin unt topit turnat peste si presarat cu marar tocat.
Pofta buna!
Lasă un răspuns
Briose cu dulceata si cacao, de post
34 Responses to Laxpudding – Delicii suedeze
Faina budinca asta cu somon! Bafta Alice!
De abia am terminat de citit reteta lui Miha ,despre peste si am vazut-o si pe a ta. Foarte interesanta si asta,mai ales ca eu ador somonul. O „pun” in cartea mea de bucate virtuala si pe a ta. Pupicei si bafta!Julia Tanase
Arata delicios! Mult noroc la concurs!
Cartofi si somon, la un loc? Doua dintre ingredientele mele preferate dintotdeauna! Nu poate fi altceva decat i minunatie!
Succes!
Aici arata si mai bine! Am o pofta de somon…Ma si inchipui cu dintii infipti in cartofii aia crocanti, mmm…Fug sa caut ceva sa rontai ca nu mai pot de pofta! Pup!
Foarte interesant si sigur delicioasa.
tare de tot combinatia…imi place de mor!! sa ai noroc!!
va multumesc! tare mult as vrea sa castig…masina aia de spalat vase…offf!!!
Deliciu!!!! Bafta, sper sa castigi ce-ti doresti :*
Buna tare!!!
Delicios! Baftă!
Sper din tot sufletul sa castigi…la ce bunatati faci si la cat suflet pui in ele….sau poate chiar asta sa fie secretul ?????
Bafta Alice! Tare faina combinatie!
Ce poftă mi-ai făcut! Parcă îmi vine să cumpăr şi eu nişte peşte şi să încerc 😀
Ce-mi place ca acuma toata lumea gateste international:)) super fain ce-ai facut tu aici
ce bine arata…chiar merita incercata:)…sper sa imi reuseasca!!
Arata minunat…cu siguranta merita incercat
Foarte interesanta retetea! Merita incercata!
Yuumy!!!!cat de apetisant arata!!!!
Vaaaaiiii, cum poate sa arate!!!! Doamneeee… Am inceput se pare ziua in forta! 🙂
Arată bine… dar e cu pește! Mi-e foame după ce mănânc!
Ce bine arata! Bafta
super ! bafta !
Super….
multumesc frumos! >:D<
de ieri ma tot uit la reteta. si am decis. o fac!!!!! 🙂
Alice, ia spune tu de cate ori ti-am zis eu ca esti talentata si draguta foc? Cu reteta asta iti pot spune ca mi-am cucerit familia. Am facut-o si eu. Cu siguranta nu a iesit ca a ta. Nici nu are cum, dar iti multumesc pentru recomandare si sfaturi.
Multumesc 🙂
Alice, ia spune tu de cate ori ti-am zis eu ca esti talentata si draguta foc? Cu reteta asta iti pot spune ca mi-am cucerit familia. Am facut-o si eu. Cu siguranta nu a iesit ca a ta. Nici nu are cum, dar iti multumesc pentru recomandare si sfaturi.
Delicios,parol!:)
Bravos madame!
o reteta simpla si probabil delicioasa ! Bafta!
Vai dar ce grozav arata!! Tot ce ai pus tu acolo imi place mult de tot, asta da reteta ce trebuie facuta! Pup
ce bine arata,super delicios,iuliana bacos