Sirop de catina
by Alice Ciobanu
De ceva vreme ii dam Mirunei sirop de catina, pentru imunizare, continand vitamina C de zece ori mai mult decat citricele. Am facut sirop de catina dupa metoda folosita de Agelica, pe care o iubesc! E o comoara nesecata la casa omului. Stiai asta, fata draga?! Pocesul e mai complicat insa merita pe deplin tot efortul.
Ingrediente pentru Sirop de catina
- 1 kg catina
- 800 ml miere de albine
Mod de preparare pentru Sirop de catina
Boabele de catina le speli in cateva jeturi de apa rece, dupa care incerci sa le ususci cat de bine poti. Le pui intr-un vas mare, incapator si solid si vreme de vreo 2 ore le zdrobesti pana le lasi numai coaja. Zdrobesti insistent si samburii, contin o mare cantitate de vitamine C. Toata zdrobitura asta o pui intr-un tifon si o zdrobesti in continuare separand astfel sucul de coaja si samburi. Un procedeu mai greoi, dar, asa cum spuneam, merita tot efortul.
Zdrobesti, storci tifonul din cand in cand, pana ce ramane numai coaja seaca si samburii cei negri. Astea nu le arunci! Nuu… le pui asa la uscat intinse cu tot cu tifonul ala, intr-o tava. in cateva zile, la soare, invartite din cand in cand, se vor usca complet. Iar pe timpul iernii te vei putea bucura de cate un ceai cald si mai ales super-sanatos.
Sa ne reintoarcem la al nostru sirop de catina. Eu am obtinut cam 1 litru si ceva de suc. Destul de mult, insa atat ce am zdrobit la boabele alea si atat le-am mai tras prin tifon, incat coaja aia s-a uscat in 2 zile fara probleme :)). Sucul obtinut l-am amestecat cu mierea de albine. Toata compozitia am pus-o apoi in 2 borcane de 1 litru, inshise bine si pastrate la rece, la frigider vreme de vreo 7 zile.
Din cand in cand, in fiece zi, cand mai deschizi frugiderul, adu-ti aminte de recipientele cu sirop de catina si amesteca-le.
Pastreaza-l inschis ermetic, le rece si consuma in fiecare zi cate o lingura, dimineata pe stomacul gol, sau 2 lingurite la 100 ml apa e perfect pentru un suc.
Ai grija ca e energizant, asa ca cel mai bine e sa il consumi in prima parte a zilei.
Lasă un răspuns
Burrito – my style
16 Responses to Sirop de catina
Ce bunatate si facut tu aici…..
incerc:)
minunata reteta , faceam si eu cu miere , simplu , din pacate am ratat catina anul acesta !
Si eu am ratat-o…insa am avut noroc cu tata
E clar ca nu va vor incerca virusii! Esti inarmata bine. Cum ti-am mai spus, greierele ori se apuca de treaba ori se imprieteneste cu albinuta. Pup!
Rita…dar cine e greierele, ca nu m-am prins 🙂 pupicei
Hapciuuuuu! Miruuu, ii dai si lu’tanti Raluca o gurita, ca uite stranuta?
mai Ralule…lui tanti nu ii da, sigur, dar tie cu siguranta, da! pup
Spre rusinea mea, pana sa vad la tine cu ceva timp in urma, habar nu aveam ce este catina 🙁
Acum 2 saptamani vorbeam cu matusa mea si printre altele imi spunea ca face o cura de catina (capsule) si m-am hotarat s-o urmez si eu. Stiu ca ceea ce ai facut tu este muuuult mai eficient, dar la anul sigur voi face si eu.
Te pup draga mea!
Capsulele de catina sunt ok. Si sora mea ia capsule de ceva vreme, insa e mai greu pt un copil mic. Curand incepem dieta de dimineata cu goji 🙂 pup!
o reteta minunata, si eu folosesc catina tot pentru proprietatile ei. si eu folosesc catina cu miere, doar ca eu nefiind copilas nu storc nimic ;)) papa boabele de catina din sirop cu lingura :)).
sunt curioasa de dieta cu goji.
A mea e mica…doar sirop bea
goji..la copil de 3 ani, 14-15 kg…4-5 boabe dimineata pe stomacul gol, 5 zile pe saptamana…dar se intrerupe catina…asa ca ii dua catina doar simbata si duminica
Buna! Dupa cele 7 zile de stat la frigider se poate pastra intr-o camara racoroasa? Tot caut o reteta de suc de catina pe care sa-l poti pastra in camara, nu in frigider. Stii vreo alta reteta care sa indeplineasca aceste conditii? Multumesc!
Din pacate nu. Se pastreaza doar la frigider. Nu am stiinta de ceva bio , fara aditivi sau conservati xcare sa poatea fi pastrat indelungat in camara.
Buna
Super bun poate fi siropul. Cu ce ai zdrobit catina?
Cat timp se consuma goji pentru o cura?(la copil)
Multumesc!
Buna, Manuela. Multumesc de vizita 🙂
Catina o poti zdrobi cu ce ai la indemana prin bucatarie. Spre exemplu cu pistilul de la mojar. Eu am folosit pistilul de lemn de la, sa ii zicem, mojarul de lemn in care facem mujdeiul de usturoi. Dupa ce te asiguri, desigur, ca e super curat si nu miroase a usturoi.
Cat despre goji, noi nu urmam o cura anume. Cu vremea am invatat ca aceste ajutoare din natura sunt pe termen lung si nu reprezinta solutii minune pe termen scurt. Astfel ca acum ii dam fettei noastre cateva fructe de goji pe zi, atunci cand ne amintim. Si nu ne aducem aminte chiar in fiecare zi 🙂 Asta in special in lunile reci ale anului, atunci cand organismul are nevoie de ajutor pentru imunitate.