Ketchup de casa
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Anul acesta am facut, pentru prima data, Ketchup de casa. Ma declar complet multumita de rezultat. A iesit un ketchup gros, aromat, un ketchup de casa pe care il poti pune pe chestii calde fara a te trezi ca „lasa apa in jur”, asa cum mi se mai intampla cand primeam cate o portie de ketchup de casa mult laudat. Nu as fi incercat sa prepar ketchup de casa, va spuns sincer si cu mana pe inima, pentru ca de fiecare data, de cate ori am tot gustat, am ramas profund dezamagita. Dar anul asta am primit niste rosii mari si faine tare, de gradina, insa insuficiente cantitativ pentru a prepara suc de rosii si am tot stat si m-am gandit ce sa fac cu ele. Prea putine pentru suc de rosii, prea multe pentru salate. Asa ca hai sa incerc sa fac ketchup de casa. M-am uitat pe net si am gasit care mai de care versiuni, insa cum am mare incredere in ceea ce fac Laura si Vio, am mers pe mana lor. Si nu regret! Multumesc doamnelor!
Reteta de mai jos e putin ajustata fata de cea a doamnelor mai sus prezentate, dar indiferet ce si cum alegeti sa faceti, rezultatul va fi intodeauna acelasi: „ne-apos ” si aromat! Parol!
Ingrediente pentru reteta de Ketchup de casa
- 1 kg ceapa
- 4 kg rosii
- 1.5 kg ardei kapia
- 10 catei de usturoi
- 1/2 de cana de otet ( cana de 250 ml)
- 1/3 de cana de zahar
- 1 lingurita oregano
- 1 lingurita busuioc
- 1 lingurita scortisoara
- 1/2 lingurita chimen
- 1/2 lingurita coriandru
- 1/2 lingurita ghimbir
- 5 frunze dafin
- cateva boabe de piper
- 2 lingurite sare mare
Mod de preparare pentru reteta de Ketc
hup de casa
Spala rosiile, taie-le in patru, curata-le de cotor sau de vreo parte unde e lovita. Cand ai rosii bune, de gradina se intampla sa mai aiba cate o pata, sa nu fie uniform crescute, sa nu aiba toate aceeasi dimensiune sau greutate 🙂 Da-le prin masina speciala pentru rosii si pastreaza numai sucul.
Coace ardeii si curata-i de partea care se va arde,
adica le dai pielita jos. Pentru a face acest lucru mult mai usor ii poti pune imediat ce ii scoti din tava sau de pe plita intr-o oala, ii presari cu putina sare grunjoasa si acoperi cu un capac. Se va crea un efect de sauna care te va ajuta sa ii cureti extrem de usor. Scoate-le apoi si cotorul si curata-i bine de samburi.
Curata ceapa si usutoriul si da-le pe masina de tocat sau foloseste un robot. Eu folosesc masina de tocat pentru ca sunt mult mai multumita de rezultat. Asadar da pe masina de tocat : ceapa, usturoiul si ardeii kapia copti si curatati.
Pune intr-o cratita incapatoare sucul de rosii si tocatura de legume. Amesteca si pune pe foc. Adauga frunzele de dafin si toate condimentele, e
numerate in lista de ingrediente, zdrobite. Lasa sa fiarba la foc mare pana da in clocot, apoi redu focul si amesteca din cand in cand. Adaugi zaharul si otetul si completezi de sare, dupa gust. Lasi la fiert pana ce scade cam la jumatate si se ingroasa.
Apoi tragi de pe foc si bagi blenderul de mana in el. Il pasezi asa pana ce obtii o pasta fina. Il torni fierbinte in borcane sterilizate. Eu fac asa: incing cuptorul si bag in el borcanele spalate si sterse bine, cu gura in jos si le las vreo 10 minute. Apoi torn in ele sucul de rosii, zacusca sau orice alt preparat pentru iarna ce preuspune sterilizare la cald, in cazul de fata ketchup de casa. Infiletez borcanul si il intorc cu gura in jos. Pun aopi fiecare borcan in cuptorul cald, tot cu gura in jos, si le las asa pana a doua zi, timp in care ele se racesc treptat. Apoi le pun randuite frumos in camara.
7 Responses to Ketchup de casa
-
Wawww, cat de minunat! Bravo! Pup!
-
Super ketchup-ul iar pozele superbe, bravo!
Lasă un răspuns
La masa la Restaurant Alexandru
[…] Cand pastele sunt fierte al dente, strecoara-le. Serveste-le alaturi de ciuperci si ketchup de casa. […]
[…] ciuperci in aluat le puteti servi ca garnitura la peste la gratar, alaturi de rosii coapte sau ketchup de casa cu mult […]
[…] linguri ketchup (eu am folosit facut de mine in […]