Sirop de trandafiri
O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu
Pentru sirop de trandafiri aveti nevoie doar de trandafiri, din aceia minunati de parfumati, din care faceti si dulceata. As vrea sa incerc si niste ceai sau apa de trandafiri, dar trebuie sa ma dumiresc daca nu am nevoie de ceva instalatie speciala. Insa pana atunci va povestesc cum puteti face sirop de trandafiri. Treaba si operatiunea e foarte simpla si nu necesita nici indemanare, nici iscusinta, nici unelte speciale, tot ce va trebuie e un pic de buna dispozitie si un pic de rabdare. rabdare doar pana ce culegeti trandafirii si apoi le rupeti cu grija petalele. Insa licoarea asta miraculoasa de o culoare atat de rozalie si frumoasa e minunata bauta rece, pe seara, dupa munca de-o zi, dintr-o carafa cu multa gheata si cu omul drag alaturi. Ce poate fi mai minunat decat sa ne bucuram de viata, astazi si nu altadata.
Pentru sirop de trandafiri sau dulceata de trandafiri se folosesc doar un soi special de trandafiri: Trandafirul de Damasc, care are flori rozalii-mov, mai micute decat trandafirii obisnuiti, ale carui petalele sunt stravezii, fragile, se ofilesc usor si sunt mult mai stranse/adunate si mai multe decat la trandafirii altoiti pentru flori. Frunzele sunt mici, de un verde deschis, fara sa fie lucioase ca cele ale celorlalti trandafiri. De asemenea trandafirul pentru dulceata raspandeste un parfum specific, dulce, aromat, persistent si daca veti „rontai” una doua petale va veti da seama ca sunt inconfundabili. Florile daca sunt stropite cu apa rece raspandesc o aroma putenica, dar in special parfumul lor de simt de departe si insistent. Nu aveti cum sa nu ii deosebiti.
Ingrediente pentru reteta de Sirop de trandafiri
- 700 gr petale de trandafiri pentru dulceata
- 1 kg zahar
- 2 litri de apa
- 2 pliculete sare de lamaie
Mod de preparare pentru reteta de Sirop de trandafiri
Pentru a face sirop de trandafiri am scos cartea de bucate, destul de veche si bunuta, pe care mi-a dat-o mama acum cirtiva ani si care e mostenire de la bunica. V-am mai povestit eu aici pe blog si cred ca ii vor face si niste poze pentru a va lamuri ca nu bat campii. Asa ca tot ce trebuie sa faceti este sa culegeti niste trandafiri speciali pentru dulceata. Rupeti-le petalele si treceti-le printr-un jet de apa rece.
Intr-o cratita larga puneti apa si cand clocoteste rasturnati petalele. Amestecati si nu va speriati, caci apa se va transforma in verde, insa e doar o iluzie de moment. Firbeti 10 minute, acoeprit, la foc molcom, apoi trageti de pe foc. Treceti intreaga catitate printr-o strecuratoare acoperita cu tifon des si scurgeti bine florile.
Puneti la foc zeama rezultata impreuna cu zaharul. Imediat ce da in clocot si incepe sa se lege, adaugati sarea de lamaie si imediat licoarea va capata culoarea frumoasa si perfecta rozalie.
Nu fierbeti foarte mult pentru ca siropul se va carameliza si va capata culoare roz-galbuie-usor-maronie asaincat se va duce bnaibii toata placerea. Si evident ca si gustul se va schimba.
Turnati siropul de trandafiri in sticle ( ar trebui sa obtineti cam 1 lintru) de sirop, inchideti emretic si lasati la racit in cuptorul incins sau in paturi, pana a doua zi.
Insa nu ezitati sa va opriti atunci un paharut de sirop si sa va bucurati de o carafa plina si rece cu aroma de trandafiri.
Inghetata de fructe cu jeleu de piersici
Lasă un răspuns