Tort Tamisa
by Alice Ciobanu
Pentru ca a fost ziua sotului meu, l-am serbat asa cum se cuvine, adica a fost si tort. I-am pregatit un tort numai si numai cu ciocolata, multa ciocolata, un Tort Tamisa.
- 6 oua
- 225gr faina
- 50 gr cacao
- 250gr unt
- 250gr zahar tos
- 125 gr ciocolata lapte
- o esenta de vanilie
- un praf copt
- 300 frisca lichida
- 250 gr ciocolata lapte
- un intaritor pentru frisca
- 100 ml apa
- 5 linguri zahar
- 4 linguri coniac
- 200 gr ciocolata menaj
- 50 gr ciocolata alba
Mod de preparare pentru Tort Tamisa
Pentru blat, topiti 125 gr ciocolata lapte cu 4 linguri de apa intr-un bol asezat deasupra unui vas cu apa fiebinte. Cand ciocolata s-a topit, trageti de pe foc si lasati sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul si cu esenta de vanilie pana capata o consistenta cremoasa si pufoasa. Incorporati apoi, amestecand galbenusurile si ciocolata topita. La sfarsit incorporati si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, dupa care se vor incorpora cu o lingura de lemn, in crema. Tapetati cu unt si hartie de copt o forma de tort cu diamentrul de 20 cm si coaceti trei foi. Ideal ar fi sa aveti trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compozitia. Coaceti foile, pe rand, in cuptorul preancalzit, timp de 35 minunte, pana ce devin elastice. Cand s-au racit, le insiropati cu un sirop facut din apa cu zahar, fiert cateva minute la temperatura maxima la care adaugati coniacul dupa ce trageti de pe foc.
Crema se face punand pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati. Amestecati continuu pana ce se topeste toata ciocolata. Lasati putin la racorit si apoi mixati pana se intareste. Eu am mixat suficient timp si crema refuza sa se inchege, asa incat a trebuit sa adaug un plic de intaritor de frisca. Din crema folositi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjandu-le ca un sandvis, un blat un strat de crema, un blat un strat de crema… si 1/3 din crema pentru a imbraca tortul deasupra si pe laturi.
Intr-un castron topiti ciocolata de menaj si apoi o turnati pe o hartie de copt, egala cu inaltimea si circumferinta tortului. Lasati putin sa se racoreasca si apoi o infasurati in jurul tortului, cu hartia in afara si dati la frigider pentru 30-40 minute. Cand s-a intarit, scoateti cu grija hartia de copt si ornati deasupra dupa bunul plac. Eu am incercat sa fac carlionti de ciocolata in doua culori, dar nu mi-au iesit. Tehnica o cunosc, practica ma omoara… Mai exersam :)) Am ras deasupra niste ciocolata de menaj si niste ciocolata alba si am implantat niste vartejuri de ciocolata facuti cu o zi inainte.
Tortul a fost foarte ciocolatos :)) si eu spun ca mergea si putin mult mai insiropat, desi reteta originala nu are sirop deloc…
Lasă un răspuns
Mancare rece de iepure cu masline
11 Responses to Tort Tamisa
Da, mergea mai insiropat, intr-adevar, dar l-am devorat si asa mai putin insiropat. E super ciocolatos 😉
la multi ani sotului tau,sanatate multa ,tortul asa ciocolatos e pe placul meu cred ca a fost foarte bun,felicitari
La multi ani sa traiti fericiti si sanatosi ! Arata foarte bine !
multumesc yaya6…a fost bun foarte bun :))
da, Florina, mie imi place mai insiropat asa…eh…data viitoare :))
pansy..arata mult mai bine decit in foto…dar era f cald afata..si nu putea nimeri un decor mai ok pt o sedinta foto adevarata…caldura mare monser 😛
La multi ani sotului! foarte bine arata tortul, foarte ciocolatos, pe gustul meu! O zi minunata!
La multi ani sotului!sa fiti fericiti si sa-i faci cat mai multe torturi.
La multi ani sotului,sa va bucurati unul de altul multi ani inainte!!!
Ce tort frumos ai facut,si-mi place mult si banda de ciocolata!
Pupici si o zi buna!!!
La multi ani, Remi! sa fii iubit!
Multumesc Giano! Sa fiu!
Multumeesc si celorlalte prietene de-ale albinutzei pentru urarile frumoase 🙂