Tort Amandina
by Alice Ciobanu
Pentru ca se apropia o mare sarbatoare (ziua Sfintilor Mihail si Gavril) si fuseram invitati pe la diversi Mihai si Gabi, m-am pus serios pe cucinat cadouri dulci. Asa ca va prezint unul din ele, un Tort Amandina. E un ciocolatos bun, dulce, pufos si foarte aromat. Asta este citat dupa spusele mesenilor care s-au infruptat din el. Atat de repede desfasurandu-se intreaga operatiune de taiat/ infulecat incat ramas’am fara poze de sectiune :)) Deci n-am ce sa va arat, n-am cu ce a ma lauda mare lucru, decat doar ca sarbatoritul a fost atat de extaziat de acest tort amandina incat a spus cu un mare regret: „mai R. ce noroc au unii” :))
Asa ca dragilor, va spun doar ca a fost the best, ever! Nu stiu cum de se intampla asta, pentru ca l-am mai cucinat de vreo citeva ori fie ca tort, in forma rotunda, fie ca si prajiturica….
Ingrediente pentru Tort Amandina
- ingrediente si mod de preparare le gasiti aici
- sirop de zahar ars cu doua linguri de Napoleon
- 15 ml esenta rom dr. oetcket
- 200 ml frisca lichida
- 150 gr ciocolata
- 100 gr zahar tos
- 10 gr gelatina
Mod de preparare pentru Tort Amandina
Pentru blatul de amandina veti gasi modalitatea de operare la linkul de mai sus, cu exceptia faptului ca l-am copt intr-o forma rotunda de tort, cu fund detasabil, de 26 cm. Apoi l-am lasat la racit pe un gratar metalic, dupa care am taiat in doua pe orizontala si am insiropat fiecare parte, din belsug, cu sirop de zahar ars, in care am pus si doua linguri de coniac Napoleon :P. L-am uns cu crema de amandina, din care am pastrat doua linguri, pentru ornat. Dupa cum vedeti, nu am mai pus cele doua linguri de crema la ornat pentru ca nu mai aveam cu ce, pos nu mai am, iar seringa aia ornatoare mi-a crapat-o Miruna, asa ca poate aduce Mos Neculai ceva 😛
L-am dat la rece peste noapte, iar a a doua zi am trecut la procesarea glazurii. Am amestecat pe baie de aburi, zaharul cu frisca lichida si cu ciocolata, cand s-au topit le-am omogenizat bine, adaugand apoi esenta de rom. Gelatina am pus-o la hidratat in putina apa rece si cand a devenit spongioasa am adaugat-o in glazura, lasand totul la rece.
Apoi am pus tortul cu tot cu gratarul metalic pe o tava si am turnat glazura cu polonicul, incet, dinspre centru spre margini, fara sa o intind cu nimic. Doar ca am lasat-o sa curga incet. Am pus niste bile comestibile, argintii, asa ala’n’dala cum zice R. si l-am dat la rece vreo citeva ore.
Tort Amandina, super ciocolatos!
Regret ca nu am apucat sa ii fac poze in sectiune si regret ca nu am apucat sa mananc decat o felie :(((
Lasă un răspuns
La multi ani de ziua Sfintilor Mihail si Gavril
11 Responses to Tort Amandina
Fain ciocolatos! 😉
N-are cum sa nu fie delicios. Pup!
Tare frumusel si delicios la maxim!!!Pup!
Minunat!
Adica nu te-ai multumit cu o amandina-doua,ti-ai facut un tort intreg:)Excelent!
MIha..lasa ca si al tau este…best!
Sara&miki, asa este!..pupicei
Licuta, pup sieu..astept retete noi 😛
Fancy cake…sar’mana
Teo, ai dreptate, draga mea, nu mi-a ajuns o amandina-doua :)))
mmmm…yummi,yummmi! sunt mare fan cand e vorba de amandina:)
ti-a iesit super tortul!
imi plac perlutele;)
pupici!
Tortul tau este clar pe gustul meu.
miam miam. ce bine arată și ce bun tre să fie!!!
mă amuzi cu expresia asta cu cucinatu. hihihih talianco!
Dulcegaria mea preferata la rang de tort!!! as manca non stop !!