WordPress Templates

Tort Amandina

O reteta din Tara Bucatelor
by Alice Ciobanu

 

Pentru ca se apropia o mare sarbatoare (ziua Sfintilor Mihail si Gavril) si fuseram invitati pe la diversi Mihai si Gabi, m-am pus serios pe cucinat cadouri dulci. Asa ca va prezint unul din ele, un  Tort Amandina. E un  ciocolatos bun, dulce, pufos si foarte aromat. Asta este citat dupa spusele mesenilor care s-au infruptat din el. Atat de repede desfasurandu-se intreaga operatiune de taiat/ infulecat incat ramas’am fara poze de sectiune :)) Deci n-am ce sa va arat, n-am cu ce a ma lauda mare lucru, decat doar ca sarbatoritul a fost atat de extaziat de acest tort amandina incat a spus cu un mare regret: „mai R. ce noroc au unii” :))

Asa ca dragilor, va spun doar ca a fost the best, ever! Nu stiu cum de se intampla asta, pentru ca l-am mai cucinat de vreo citeva ori fie ca tort, in forma rotunda, fie ca si prajiturica….

Tort Amandina

 

Ingrediente pentru Tort Amandina

pentru blat si crema
  • ingrediente si mod de preparare le gasiti aici
pentru insiropat:
pentru glazura:
  • 15 ml esenta rom dr. oetcket
  • 200 ml frisca lichida
  • 150 gr ciocolata 
  • 100 gr zahar tos
  • 10 gr gelatina

Mod de preparare pentru Tort Amandina

Pentru blatul de amandina veti gasi modalitatea de operare la linkul de mai sus, cu exceptia faptului ca l-am copt intr-o forma rotunda de tort, cu fund detasabil, de 26 cm. Apoi l-am lasat la racit pe un gratar metalic, dupa care am taiat in doua pe orizontala si am insiropat fiecare parte, din belsug, cu sirop de zahar ars, in care am pus si doua linguri de coniac Napoleon :P. L-am uns cu crema de amandina, din care am pastrat doua linguri, pentru ornat. Dupa cum vedeti, nu am mai pus cele doua linguri de crema la ornat pentru ca nu mai aveam cu ce, pos nu mai am, iar seringa aia ornatoare mi-a crapat-o Miruna, asa ca poate aduce Mos Neculai ceva 😛

L-am dat la rece peste noapte, iar a a doua zi am trecut la procesarea glazurii. Am amestecat pe baie de aburi, zaharul cu frisca lichida si cu ciocolata, cand s-au topit le-am omogenizat bine, adaugand apoi esenta de rom. Gelatina am pus-o la hidratat in putina apa rece si cand a devenit spongioasa am adaugat-o in glazura, lasand totul la rece.

Apoi am pus tortul cu tot cu gratarul metalic pe o tava si am turnat glazura cu polonicul, incet, dinspre centru spre margini, fara sa o intind cu nimic. Doar ca am lasat-o sa curga incet. Am pus niste bile comestibile, argintii, asa ala’n’dala cum zice R. si l-am dat la rece vreo citeva ore.

Tort Amandina, super ciocolatos!

Regret ca nu am apucat sa ii fac poze in sectiune si regret ca nu am apucat sa mananc decat o felie :(((

Tort Amandina
Tort Amandina

11 Responses to Tort Amandina

  1. Miha spune:

    Fain ciocolatos! 😉

  2. Sara & Miki spune:

    N-are cum sa nu fie delicios. Pup!

  3. Licuta Marin spune:

    Tare frumusel si delicios la maxim!!!Pup!

  4. TeoBucatar spune:

    Adica nu te-ai multumit cu o amandina-doua,ti-ai facut un tort intreg:)Excelent!

  5. Alice spune:

    MIha..lasa ca si al tau este…best!

    Sara&miki, asa este!..pupicei

    Licuta, pup sieu..astept retete noi 😛

    Fancy cake…sar’mana

    Teo, ai dreptate, draga mea, nu mi-a ajuns o amandina-doua :)))

  6. Danutza spune:

    mmmm…yummi,yummmi! sunt mare fan cand e vorba de amandina:)

  7. Andreea Elena spune:

    ti-a iesit super tortul!
    imi plac perlutele;)
    pupici!

  8. Haplea spune:

    Tortul tau este clar pe gustul meu.

  9. georgiana spune:

    miam miam. ce bine arată și ce bun tre să fie!!!
    mă amuzi cu expresia asta cu cucinatu. hihihih talianco!

  10. Antonina spune:

    Dulcegaria mea preferata la rang de tort!!! as manca non stop !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.